Dacă v-aţi decis să montaţi singuri plăcile ceramice, atunci trebuie să luaţi în calcul răspunsul la câteva întrebări. De unde începem montajul plăcilor? Câte variante de placare există? Cum montăm plăcile pe suprafeţe curbe?
Planul de distribuire a plăcilor
Tendinţa actuală esta ca în bucătării placarea pereţilor să se facă numai în zona de lucru, mai exact acolo unde preparăm şi gătim alimentele (între chiuvetă şi aragaz). În băi se mai practică placarea totală a pereţilor, dar ea nu este necesară pe toţi cei patru pereţi, ci doar în zona funcţională (lavoar şi cadă) pentru a proteja suprafeţele expuse umidităţii excesive.
Înainte de a cumpăra gresie şi faianţă faceţi măsurători exacte, luând în calcul şi eventualele elemente decorative: borduri, margini şi neapărat grosimea rosturilor. Atenţie! De regulă furnizorii recomandă, conform cataloagelor de prezentare, modelele de placare în funcţie de designul plăcilor. Apelaţi la informaţiile furnizate de ei. Pentru încăperi mici folosiţi plăci deschise la culoare, fără model, care să dea impresia de mai mult spaţiu.
De unde se începe placarea pe perete?
Ca regulă generală, placarea pereţilor se face de jos în sus şi trebuie să fie aspectuoasă în zona de maximă vizibilitate. Pentru băile obişnuite de la bloc este importantă placare corectă deasupra căzii de baie, fiind partea cea mai expusă privirii la intrarea în cameră. Astfel, placarea se începe de la mijlocul peretelui, de jos în sus. După pozarea primelor două rânduri centrale de faianţă se continuă concomitent înspre extremităţi, iar plăcile decupate vor fi cele din colţurile încăperii.
Dacă aveţi o baie mai mare, cu un unghi mai evident, placarea se începe de pe muchie, de jos în sus şi îmbrăcând cu faianţă fiecare perete în parte. Ca regulă generală, cu colţurile închise (unghi de 90º) plăcile decupate trebuie să formeze iluzoriu dimensiunile unei plăci întregi.
Cum se face placarea pardoselii?
Ca regulă generală, pardoseala se plachează frumos, estetic, în zona de maximă vizibilitate, acolo unde nu există mobilier. Deci, înainte de decorarea pardoselii, gândiţi-vă bine unde aşezaţi mobilierul! În plus, dacă acoperiţi cu plăci ceramice pereţii, trebuie să aveţi în vedere corelarea rosturilor dintre plăcile de pe perete cu cele de pe pardoseală, la intersecţia dintre cele două suprafeţe.
Toate cele enumerate mai sus constituie câteva generalităţi de bază în pozarea (modul de placare) faianţei şi gresiei. Varietatea extraordinară care există pe piaţă lasă oportunitatea amenajării în diverse moduri şi stiluri. Nu vă ghidaţi numai după culoare şi model, ci luaţi în calcul dimensiunea camerelor, gradul lor de iluminare şi modul de amplasare a celorlalte obiecte.