1.9 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialInegalitate de gen: Femeile petrec în continuare mai mult timp la cratiţă...

Inegalitate de gen: Femeile petrec în continuare mai mult timp la cratiţă decât soţii lor

Un nou studiu efectuat de un think tank britanic arată că femeile din Anglia petrec în continuare mai mult timp  decât partenerii lor efectuând treburi casnice. Situaţia nu este mult diferită nici în România, unde, pe baza zilei duble de muncă, s-a hotărât pensionarea cu câţiva ani mai devreme a femeilor decât a bărbaţilor.

Unul din zece bărbaţi din Marea Britanie face treabă în casă cât soţia lui

Opt din zece englezoaice fac mai multe treburi casnice decât partenerii lor, arată un studiul efectuat de Institutul de Cercetare a Politicilor Publice, conform publicaţiei Daily Mail.

Numai unul din zece bărbaţi face treburi gospodăreşti cât soţia lui, şi tot unul din zece face munceşte mai mult în casă decât partenera sa.

Numai 3% dintre femeile căsătorite petrec mai puţin de trei ore cu treburile casnice într-o săptămână, iar jumătate dintre femeile chestionate îşi petrec aproximativ 13 ore sau mai mult pe săptămână făcând curăţenie, mâncare sau având grijă de copii.

Aproximativ opt din zece femei din cele născute în 1958 spun că spală şi calcă mai des decât partenerul lor, iar şapte din 10 din eşantionul născut în 1970 au spus acelaşi lucru.

Astfel, cercetătorii atrag atenţia că distribuţia sarcinilor casnice cade în continuare, în mare parte, în seama femeilor, modelul familial evoluând destul de puţin de-a lungul timpului.

„Revoluţia rolurilor de gen nu s-a încheiat. Femeile încă au grija tuturor poverilor casnice, mai ales când au şi copii. Când sunt mai bine salarizate,  femeile încep să se târguiască mai bine în sfera privată, aşa că, pentru a reduce diferenţele între rolurile de gen, o soluţie ar fi egalizarea salariilor”, a explicat directorul Institutului. De asemenea, Nick Pearce îi îndeamnă pe bărbaţi să se implice mai mult în treburile casnice şi în creşterea propriilor copii.

Un alt sondaj efectuat pe un site pentru părinţi arată că femeile se simt mai responsabile de treburile casnice dacă soţul lor câştigă mai bine decât ele. „Când le întrebăm pe femei despre cel mai stresant lucru din viaţa lor, ele vorbesc despre munca în casă”, a arătat un reprezentant al site-ului Netmus.

România: Femeia mai are un serviciu şi acasă

În România, femeile au în continuare o dublă zi de muncă: serviciul şi sarcinile zilnice din gospodărie- de la creşterea copiilor, la menaj şi gătit, aşa cum au arătat femeile care au protestat joi în Piaţa Universităţii.

(Citiţi şi VIDEO. De 8 martie, româncele îşi cer drepturile )

Problemele despre lipsa egalităţii dintre femei şi bărbaţi la noi în ţară au reapărut în 2010, când s-a rediscutat legea pensionării, şi s-a stabilit o vârstă dferită de pensionare pe baza genului (femeile să se pensioneze la 63 de ani, iar bărbaţii, la 65). 

Motivarea deciziei a venit, aşa cum s-a exprimat şi preşedintele ţării, Traian Băsescu, pe fondul dublei zile de muncă a femeilor. „Plecând de la premisa că aici discutăm despre femei, că au serviciu, trebuie să recunoaştem că realitatea socială din România ne arată că o femeie care are serviciu, în sectorul privat sau de stat, mai are şi un serviciu acasă, fiind prima şi cea mai importantă responsabilă de gestionarea treburilor casnice, de creşterea copiilor. Deci, femeile fac o dublă muncă în România”, declara şeful statului în 2010.

Un sondaj de opinie al organizaţiei Feminism România, pe site,  arată că 5,4% dintre respondenţi nu consideră că e datoria bărbaului să aibă grijă de copii şi numai 28,6% spun că bărbaţii le ajută uneori pe femei la creşterea copilului. De asemenea, 86% din concediile de creştere a copilui sunt luate de femei, 71% dintre victimele violenţei domestice sunt femei, şi tot ele sunt categoria cea mai afectată de sărăcie din România: 22% dintre femeile de peste 65 ani sunt expuse riscului sărăciei, faţă de 16% dintre bărbaţi.

(Citiţi şi De la 1 martie, şi taţii vor putea sta acasă cel puţin o lună cu copiii lor )

Cea mai recentă lege în domeniul legislaţiei drepturilor omului este legea privind combaterea violenţei domestice, în care persoanele agresate pot cere ordin de restricţie împotriva agresorului, iar acest lucru s-a întâmplat după ce un bărbat şi-a împuşcat mortal soţia săptămâna trecută, pentru că voia să divorţeze de el.

Cele mai citite

Libanul are ca prioritate trasarea granițelor terestre și maritime cu Siria

Premierul libanez Najib Mikati a declarat, sâmbătă, în cursul primei sale vizite la Damasc de la căderea regimului Bashar al-Assad, că trasarea granițelor terestre...

Peste 30 de răniți după ciocnirea violentă a două tramvaie la Strasbourg

Două tramvaie s-au ciocnit sâmbătă după-amiază la Strasbourg, Franța în tunelul care duce la gara oraşului. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite...

Libanul are ca prioritate trasarea granițelor terestre și maritime cu Siria

Premierul libanez Najib Mikati a declarat, sâmbătă, în cursul primei sale vizite la Damasc de la căderea regimului Bashar al-Assad, că trasarea granițelor terestre...
Ultima oră
Pe aceeași temă