4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO. Europarlamentara Maria Grapini i-a învățat pe aleșii din Parlamentul European despre...

FOTO. Europarlamentara Maria Grapini i-a învățat pe aleșii din Parlamentul European despre aviatorul Traian Vuia

Europarlamentara Maria Grapini a organizat, marți, o conferință internațională, urmată de o expoziție grafică și fotografie în memoria pionierului aviației mondiale Traian Vuia.

„Am încheiat ziua cu expoziția Traian Vuia la Bruxelles.Mâine (azi) voi avea o nouă acțiune: Femeia si cariera! La mulți ani doamnelor! Câteva ore de somn sunt binevenite! Noapte bună”, a scris ea pe Facebook.

Expoziția a venit în continuarea conferinței internaționale care a avut loc în aceeași zi, sub egida Parlamentului European, eveniment care a marcat împlinirea a 111 ani de la ridicarea primului aparat de zbor al pionierului aviației românești și mondiale și care continuă un proiect mai vechi al fostului ministru Maria Grapini. Expoziția, deschisă în aceste zile la Bruxelles, este organizată în colaborare cu Muzeul Național al Banatului și ARTHIS — Casa de Cultură Belgo-Română, informează Agerpres.

Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană, a amintit în deschidere că România este prima țară care a permis femeilor să piloteze avioane în misiunile medicale, precum și de înființarea în 1920 a primei companii din lume pentru transportul aerian de pasageri, mărfuri și poștă franco-română.

„Avem foarte multe motive să fim mândri și să privim cu încredere în viitor, pentru că în momentul actual facem față la o serie de provocări — vorbim de viitorul Uniunii Europene, vorbim și despre rolul României în UE. Noi suntem extrem de mândri și, așa cum Traian Vuia și-a adus contribuția, într-o mai mică măsură sperăm și noi să ne aducem contribuția noastră ca diplomați aici, la Bruxelles, la proiectul european, pentru că suntem o țară care este profund europeană și este important să avem oameni curajoși, cu viziune, așa cum a fost și Traian Vuia. (…) Trebuie să ne amintim că, dacă beneficiem de confortul de a călători cu avionul în ziua de astăzi, o facem pentru că l-am avut și pe Traian Vuia. Sigur că e un geniu care a acceptat să-și sacrifice gloria personală pentru gloria semenilor săi, este un model, este o sursă de inspirație în orice domeniu”, a arătat diplomatul român.

Directorul Muzeului Național „Banatul”, Claudiu Ilaș, a subliniat că a dorit „să-l aducă” pe Traian Vuia la Bruxelles și în calitate de om de știință, adăugând că personalitatea complexă a marelui inventator este întregită de activitatea social-politică și publicistică, abordată în cadrul expoziției.

„Expoziția vernisată la Bruxelles expune succint o serie de documente grafice, organizate cronologic, dedicate marelui inventator român. În debutul expoziției sunt prezentate fotografii și documente referitoare la biografia inventatorului, imagini și informații despre satul său natal, copilăria, studiile primare și universitare. O parte importantă a expoziției este dedicată spiritului tehnic inovativ al savantului român, care a avut o consistentă contribuție la construirea unor dispozitive de mare eficiență. Este o mare onoare pentru noi să fim astăzi aici și să cinstim memoria meritelor sale”, a arătat Claudiu Ilaș.

Invitat de onoare al evenimentului a fost Dumitru Prunariu — singurul cosmonaut român care a zburat, în urmă cu 35 de ani, în spațiul cosmic. „Este un eveniment foarte necesar de promovare a aviației românești și nu numai, ci și a geniului românesc care s-a manifestat în secolul trecut, care a adus în premieră o invenție în domeniul zborului care acum este generalizată și care a reprezentat ceva deosebit nu numai pentru România, ci și pentru Franța. (…) Îmi doresc ca simpozionul anual ‘Traian Vuia’ să devină unul internațional. Din arcul carpatic, mergând până în Banat, s-au născut, trăit sau au lucrat veniți din afară o serie întreagă de pionieri în domeniul lor care au reprezentat zborul. (…) Am avut șansa să ajung cel mai ‘sus’ dintre compatrioții noștri”, a afirmat Dumitru Prunariu, care a evocat personalități ale aviației precum Aurel Vlaicu, Henri Coandă sau Hermann Oberth, considerat „părinte” al navigației spațiale.

Evenimentul de marți a reunit reprezentanți ai Muzeului Banatului din Timișoara, cei care administrează Muzeul „Traian Vuia”, istorici, specialiști în aviație, europarlamentari români și străini.

Maria Grapini a devenit virală pe rețelele de socializare pentru greșelile gramaticale. Astfel, internauții au creat o pagină web – „Grapinizer” – unde oamenii sunt învățați „să scrie corect în limba română”.


 

Citește și:  FOTO: Maria Grapini a comis-o din nou, la început de an școlar: Câte s-ar fi putut face, în 26 de ani, în domeniul educației, câte nu s-au facut? Întrebări „care” trebuie să și le pună administrațiile locale și centrale 

Europarlamentarul Maria Grapini a criticat, luni, autoritățile locale și centrale pentru condițiile deficitare din sistemul de învățământ, cu prilejul începerii noului an școlar. Mesajul postat de aceasta, pe pagina sa de Facebook, ilustrează, încă o dată, lacunele acesteia privind exprimarea corectă în limba română.



 Citește și: Maria Grapini, faimoasă pentru greșelile gramaticale pe Facebook, primește o diplomă pentru promovarea limbii române 

Europarlamentara Maria Grapini a primit o diplomă de excelență de la Asociația Culturală Constantin Brâncuși pentru promovarea limbii române.



 Citește și: Maria Grapini, IRONIZATĂ pe Internet. Cum îşi „grapinizează” internauţii textele 

Europarlamentarul Maria Grapini este ironizată pe Internet din cauza greşelilor gramaticale pe care le face frecvent în mesajele pe care le postează pe reţelele de socializare. Internauţii au creat un site numit „GRAPINIzer”, care transformă textele scrise corect în unele asemănătoare cu cele postate de Grapini, cu greşeli gramaticale hilare.


 

 

 

Cele mai citite

Rusia a început să utilizeze criptomonede în tranzacțiile comerciale internaționale

Rusia a început să utilizeze bitcoin și alte criptomonede în tranzacțiile comerciale internaționale, ca răspuns la sancțiunile occidentale, potrivit declarațiilor ministrului rus de Finanțe,...

China va emite titluri speciale de trezorerie în valoare de 411 miliarde de dolari pentru stimularea economiei

Autoritățile chineze au anunțat că vor emite, anul viitor, titluri speciale de trezorerie în valoare de 3.000 de miliarde de yuani (411 miliarde de...

Finlanda investighează o întrerupere neplanificată a unui cablu submarin de alimentare electrică care conectează țara cu Estonia

Finlanda investighează o întrerupere neplanificată a unui cablu submarin de alimentare electrică care conectează țara cu Estonia, a anunțat premierul finlandez Petteri Orpo, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă