10.6 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSportMinistrul Finanțelor, Viorel Ștefan: Prezența SRI-ului la ANAF, „misiune îndeplinită”

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan: Prezența SRI-ului la ANAF, „misiune îndeplinită”

În cadrul unei conferințe de presă, la Galați, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan a declarat că prezența angajaților SRI în cadrul ANAF a vizat realizarea unor analize și strategii, nu activitatea curentă a ANAF, că această colaborare a avut loc în baza unei decizii a CSAT și odată îndeplinite aceste obiective conducerea SRI a luat decizia de a-și retrage oamenii.

 „Prezența SRI-ului în ANAF nu avea ca scop să se substituie obligațiilor inspectorilor ANAF, să facă controlale fiscale. Și mai ales pe palierul de elaborare de strategii, de analize, ăsta era rolul acestor salariați detașați și a fost în temeiul unei decizii a CSAT-ului. Acum, pe evaluarea SRI-ului, s-ar părea că s-a atins obiectivul pentru care ei au fost transferați pentru o perioadă determinată la ANAF și SRI a luat această decizie, a solicitat ANAF-ului să își retragă oamenii. În ședința CSAT-ului din această lună, probabil că se va lua în dezbatere acestă decizie”, a declarat Viorel Ștefan.

Printre cauzele devalorizării leului: poate „chiar BNR încearcă să testeze limita de suportabilitate”

În ceea ce privește șocul suportat de moneda națională în raport cu euro, ministrul Finanțelor spune că între cauze sunt și influențe externe, dar nu exclude și cauze interne, cum ar fi posibile speculații pe piața imobiliară sau un „test de suportabilitate” încercat de BNR.

 „Sunt 2-3 influențe externe care sunt vizibile, mediile financiare le știu, le așteaptă, politica expansionistă a administrației Trump, noua politică a trezoreriei americane, de creștere a dobânzilor la dolar, sigur că generează un impact asupra evoluției euro și a tot ce este legat de euro, inclusiv leu și toate valutele din jur.

Pe de altă parte, e vorba de un proces de inflație pe care îl sesizăm la nivel de Uniune Europeană. A ajuns leul să fie cu o inflație mai mică decât euro, asta este ciudățenia, dar acest lucru nu poate să fie pe termen lung. De asemenea, discuțiile despre perspectivele Uniiunii Europene, Brexit și așa mai departe, completează tabloul. La acestea aș adăuga evoluțiile din economia internă, comentariile privind stabilitatea politică, economică, bugetară, ar putea și acestea să fie o cauză.

Dar, pe de altă parte, eu cred că este un test pe care, fie speculatorii îl fac pe piața imobiliară, fie chiar Banca Națională încearcă să testeze limita de suportabilitate și devalorizarea se va corecta într-un interval foarte scurt de timp”, a precizat ministrul Finanțelor.

Cele mai citite

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Motociclist în vârstă de 18 ani, mort în urma unui accident rutier

Un tânăr motociclist în vârstă de doar 18 ani a murit, noaptea trecută, în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Paul Gabriel Melinte, din...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...
Ultima oră
Pe aceeași temă