Digul de la Vadu Oii dă fiori reci autorităţilor locale. Conform declaraţiei primarului oraşului Hârşova, Tudor Nădrag, situaţia este departe de a fi liniştitoare. Acesta Nădrag susţine că, deşi digul a fost proiectat şi realizat de profesionişti în materie, timpul şi-a spus cuvântul şi digul a început „să scârţîie”.
„Cei care l-au construit au fost oameni de meserie şi au prevăzut o suprafaţă pereată cu beton şi piatră dar, pentru că de zeci de ani nu s-a mai făcut nimic pentru a se repara această suprafaţă pereată, ea a început să se mănânce pe dedesubt, să creeze caverne şi să se creeze pericolul infiltraţiilor de apă”, ne-a spus edilul-şef de la Hârşova. Acesta a precizat că digul aparţine ANIF-ului şi că, în urmă cu doi ani de zile, când s-a rupt digul Gârliciu-Ciobanu „ne-a şuierat glonţul pe la ureche”, dar atunci pericolul a trecut. Acum însă… un scenariu sumbru arată că, în cazul în care digul de la Vadu Oii va ceda, sătenii de acolo nu au nici cea mai mică şansă. „Satul este situat în imediata vecinătate a digului şi cu 9 metri mai jos decât el”, susţine Nădrag, care spune că cei 430 de locuitori sunt într-un pericol real.
Veşti bune vin însă de la digurile care apără localitatea Hârşova. Pericolul inundaţiilor aici este înlăturat, pentru moment, susţin autorităţile locale. De altfel, primarul oraşului ne-a spus că sloiurile de pe Dunăre au început să se topească iar autorităţile locale nu pot decât să se felicite că au realizat, anul trecut, cu forţe proprii, un dig de apărare. Totuşi, din experienţa celorlalţi ani, administraţia locală ştie că există un „pericol iminent” al inundaţiilor la topirea zăpezilor, atunci când Dunărea vine umflată din amonte. Cele două breşe operaţionale din digurile localităţii Hârşova vor fi închise, la nevoie, ne-a dat asigurări edilul-şef al oraşului.