Zăpada abundentă acumulată urmează să se topească şi o serie întreagă de măsuri trebuie luate pentru ca apa să nu se infiltreze în pereţi şi în subsoluri. Infiltraţiile de apă sunt deosebit de periculoase, nu numai în ceea ce priveşte aspectul estetic (desigur, acesta trece pe un plan secundar în aceste momente), ci în special datorită igrasiei pe care o produce şi care poate afecta grav sănătatea locatarilor. Iar infiltraţiile pot veni atât de pe acoperiş, balcon, terasă, cât şi de la fundaţie şi subsol, urcându-se pe pereţi.
Ce este de făcut? În primul rând, îndepărtarea zăpezii şi gheţii de pe acoperişuri, terase, balcoane, desfundarea burlanelor şi jgheaburilor (multe dintre ele fiind blocate de gheaţă) pentru ca apa să se poată scurge, dar şi a canalelor colectoare din curţi şi sistemului de drenaj din jurul casei. Unde apar infiltraţii, acolo unde se pot realiza impermeabilizări folosind mortare cu priză rapidă. Este şi o avertizare asupra faptului că atunci când se va putea (soare, mai cald şi suprafeţe uscate) să se treacă la hidroizolarea acoperişurilor, teraselor, balcoanelor, soclului şi subsolurilor.
Pe de altă parte, peste două zile, pe 4 martie se împlinesc 35 de ani de la devastatorul cutremur din 1977. La fel, un bun prilej de reflectare dar şi de a reacţiona. Emisiunea home&deco care se va difuza mâine, sâmbătă, la ora 13 pe radio Linx, romanialibera.ro şi casamea.ro vă oferă, prin vocea avizată a dr. ing. Emil-Sever Georgescu, o serie întreagă de sfaturi şi recomandări pentru a preîntâmpina urmări nefaste ale unui eventual cutremur, fiind mult mai bine să fim pregătiţi în acest sens. Este de remarcat că aceste sfaturi se referă atât la cei care doresc să-şi construiască o casă, cât şi la cei care îşi amenajează locuinţa. Astfel, în nici un caz nu procedaţi la desfiinţarea unor pereţi, fără a avea autorizaţie de construcţie, cărămida se comportă mai bine la cutremurele cu epicentrul în Vrancea, care se caracterizează prin oscilaţii mai ample şi mai rare, evitaţi sau ancoraţi de un perete de rezistenţă mobilierul modular vertical dacă locuiţi la etaje superioare.
Puteţi obţine răspunsuri experte la întrebările şi problemele dvs.: ion.diamandi@romanialibera.ro
Ion diamandi, editor coordonator