4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăTechUSR, între scandal și opoziție. Principalul conflict se leagă de numele lui...

USR, între scandal și opoziție. Principalul conflict se leagă de numele lui Clotilde Armand, care este contestată chiar în interiorul filialei din care face parte. Și finanțarea campaniei electorale, anchetată de procurori

Tensiunile interne, problemele financiare și erorile liderilor USR demonstrează că partidul nu reușește să gestioneze succesul de la alegerile parlamentare.

Cu două luni înainte de congresul USR, programat pentru luna mai, problemele formațiunii par să se amplifice. Principalul conflict are loc în jurul lui Clotilde Armand, contestată chiar în interiorul filialei din care face parte, cea a USR sector 1. Colega sa de partid, Manuela Mureșan, i-a cerut demisia din Consiliul Local al Sectorului 1, acuzând-o că absentează de la ședințe sau pleacă mai devreme pentru a merge la emisiuni TV. Scandalul a căpătat amploare pentru că, deși Clotilde Armand nu este parlamentar, este percepută ca numărul doi din partid, după președintele Nicușor Dan. 

În replică, Armand a făcut publică lista prezențelor sale la ședințele Consiliului Local din sectorul 1, din care reiese că a lipsit la doar patru ședințe extraordinare sau de îndată, convocate pe ultima sută de metri. Ea a declanșat o serie de demersuri pentru a prelua șefia USR sector 1, condusă de Florin Cobzac. Armand încearcă să atragă membri noi în filială, pentru a avea majoritate. 

Liderul USR, Nicușor Dan, a confirmat că „organele abilitate” din cadrul formaţiunii vor discuta sesizarea care o privește pe Armand. El a afirmat că „pentru moment” nu se pune problema excluderii acesteia  din USR. Conflictul se petrece în condițiile în -care congresul formațiunii din luna mai va fi precedat de alegeri în filialele partidului. Nicușor Dan a anunțat că va candida din nou la preșe-dinția USR, dar nu este clar dacă va avea contracandidat. Însă, tabăra din jurul lui -Nicușor Dan o privește pe Clotilde Armand ca pe o -posibilă rivală. 

Neînțelegerile sunt mai vechi. În decembrie, Sergiu Moroianu, soţul lui Clotilde Armand, a fost exclus din USR după ce acesta îl atacase pe Matei Păun, coordonatorul campaniei USR. Moroianu a acuzat echipa de campanie a USR că ”a asociat imaginea USR cu activiştii LGBT şi cu Soros”. 

Finanțarea, cercetată de Parchet

În paralel, USR are probleme și cu finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale și parlamentare din 2016. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis la începutul acestui an un dosar în care a fost începută urmărirea penală in rem (pentru faptă) pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani, delapidare și conflict de interese. Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări venite de la Autoritatea Electorală Permanentă privind o posibilă finanțare ilegală a USR.

Potrivit unor informații neoficiale, printre finanțatorii USR se numără zeci de persoane fără nici un venit și fără adăpost. În plus, USR ar fi utilizat în precampanie -(pentru promovarea pe -Facebook) fonduri pe care legea îl obliga să le cheltuiască doar în campanie.  „Sunt foarte surprins. Asta, delapidare şi spălare de bani chiar că este o surpriză. Noi ce avem oficial, avem acea decizie a Autorităţii Electorale Permanente prin care, pentru campania de la alegerile locale, din 650.000 lei ne-au dat 500.000 lei, nu ne-au dat 150.000 lei pe patru chestiuni pe care le-am contestat pe fiecare şi la Judecătoria Sectorului 1, şi pe procedură administrativă”, a reacționat Nicușor Dan.   

Vorbe frumoase și momente bizare

USR a făcut o serie de propuneri pentru transparentizarea activității Legislativului, cum ar fi transmiterea live a tuturor şedinţelor de comisii sau consemnarea în mod electronic a votului membrilor din comisii. Preocuparea USR pentru transparență rămâne doar la nivel teoretic. La ședința comună în care s-a discutat declarația inițiată de Călin Popescu privind prestigiul Parlamentului, USR a propus vot secret cu bile, propunere respinsă. 

Recent, o ședință a Comisiei pentru egalitate de şanse s-a ținut, iniţial, cu uşile închise, preşedintele comisiei, deputatul USR Oana Bîzgan, vrând să îşi întrebe mai întâi colegii dacă „se simt confortabil” cu presa în preajmă, staff-ul tehnic a transmis că accesul nu este permis, dar a rectificat. La ședință a fost avizată iniţiativa legislativă privind parteneriatul civil. Bîzgan nu a știut să spună ce prevede regulamentul în astfel de situații. „Nu pot să amintesc (prevederea – n.r.). O am în -geantă, în poşetă. Studiez tot timpul, încă, acest Regulament”, a răspuns deputatul USR. 

Deputatul USR Manuel Costescu a demisionat din Parlament. El era singurul reprezentant al USR în Comisia SRI și, potrivit unor surse din partid, nimeni nu dorește să-i ia locul. Motivul neoficial: la Comisia SRI comunicarea este apanajul președintelui, iar membrii USR nu sunt interesați de un loc care nu le permite să fie mediatizați. În acest fel, însă, USR este pe punctul să rateze o șansă a unui partid nou – monitorizarea activității SRI, o preocupare constantă a societății civile. 

Senatorul USR Mihai Goţiu a fost surprins dormind în plenul Parlamentului, în timp ce se discuta bugetul României pentru anul 2017. Acesta a declarat că a fost obosit de procedura bugetului, care ar fi „o cacealma”. Atunci când a fost filmat a doua oară în aceeași ipostază, Goțiu a afirmat că poza i-a fost făcută în timp ce clipea și a argumentat că era în pauză. 

Deputatul USR de Cluj, Adrian Dohotaru, a mâncat sărăţele dintr-o pungă aruncată într-un coş de gunoi de la Parlament, motivul fiind acela că, prin mici exemple personale, se poate reduce risipa. În plus, acesta a scris pe site-ul partidului că, din acelaşi motiv, a decis să nu mai cumpere PET-uri şi nici să nu mai folosească farfuriile din plastic cu care eşti servit în Parlament, astfel că îşi aduce de acasă propria veselă. 

ORDONANȚA 13, MOMENTUL DE GLORIE

Parlamentarii PNL şi USR au protestat la prima ședință a Parlamentului de după adoptarea ordonanţei de urgență de modificare a codurilor penale. Parlamentarii PNL şi USR s-au dus în faţa prezidiului şi au ridicat nişte foi format A4 pe care era scris „Ruşine”, ”Demisia Guvernului”, ”Alegeri anticipate”, ”Liber la furat”, ”Refuz acest abuz!”. Apoi au scandat ”Hoţii” şi „Demisia!”. Mai mulţi parlamentari USR şi-au -petrecut noaptea în plenul Camerei Deputaţilor în semn de protest.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă