7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialÎnfiinţarea clasei pregătitoare, contestată de părinţi şi de sindicalişti. Vezi de ce

Înfiinţarea clasei pregătitoare, contestată de părinţi şi de sindicalişti. Vezi de ce

Sistemul de învăţământ nu este pregătit pentru introducerea clasei pregătitoare – acesta este principalul motiv invocat de cei care contestă înfiinţarea clasei pregătitoare. Ei au cerut premierului modificarea legislaţiei, iar peste 80 de părinţi au atacat în instanţă ordinul privind noua procedură în înscriere.

Aproape trei sferturi dintre părinţii chestionaţi printr-un sondaj de opinie s-au declarat împotriva înfiinţării clasei pregătitoare, au anunţat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Majoritatea celor nemulţumiţi au invocat ca motiv faptul că sistemul de învăţământ nu este pregătit pentru introducerea acestui tip de clasă din anul şcolar 2012-2013.

Peste jumătate din cei chestionaţi sunt de părere că această clasă ar trebui să funcţioneze la grădiniţă. „După părerea celor care au răspuns la sondaj, cele trei condiţii minime necesare funcţionării optime a clasei pregătitoare sunt: baza materială, existenţa programei şcolare şi corpul profesoral special format”, a precizat Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.

Dacă nu se vor asigura aceste condiţii, există riscul de creştere a abandonului şcolar, copiii vor fi suprasolicitaţi, stresaţi, obosiţi şi vor da un randament şcolar scăzut. Şi profesorii chestionaţi au fost de aceeaşi părere ca şi părinţii, marja de eroare a sondajului fiind de 3%.

Anularea ordinului MEC

Ordinul Ministerului Educaţiei, privind înscrierea copiilor în clasa pregătitoare începând cu anul şcolar următor, este contestat şi de Federaţia „Spiru Haret” care a cerut premierului să suspende actul respectiv. Sindicaliştii consideră că Ordinul nr. 3064/2012 încalcă unele principii de drept constituţional şi nu este adaptat la situaţia din sistemul de învăţământ, ceea ce face imposibilă aplicarea lui.

Ei au mai invocat faptul că părinţii au, formal, dreptul de a alege şcoala în care doresc să-şi înscrie copilul în clasa pregătitoare sau clasa întâi, dar, în realitate, nu au în niciun fel certitudinea că vor fi şi locuri disponibile. În opinia sindicaliştilor, metodologia încalcă principiul libertăţii de alegere şi nu are în vedere principiul interesului major al copilului.

Metodologia prevede că au prioritate la înscriere copiii din zona arondată unei şcoli, după care, dacă mai sunt locuri libere, pot fi înscrişi şi copii din alte cartiere.

Sindicaliştii au mai precizat că sistemul actual de învăţământ nu este pregătit pentru a se putea introduce o nouă clasă din cauză că nu există suficiente cadre didactice, programe şcolare şi instrumente didactice, spaţii suficiente, resurse materiale şi financiare etc.

„Problema resurselor este una a tuturor unităţilor de învăţământ din ţară dar, în cazul celor din zonele rurale, ea este deja acutizată”, atenţionează Federaţia „Spiru Haret”.

Proces la Curtea de Apel

Câteva zeci de părinşi au atacat în instanţă ordinul privind înscrierea copiilor în clasa I şi cea pregătitoare, iar astăzi se judecă procesul pentru primul dintre cele patru grupuri de părinţi care au introdus plângeri. În zilele următoare au termene la proces şi celelalte grupuri de părinţi. Avocatul părinţilor, Mihai Radu, a afirmat că va cere întâi suspendarea ordinului, care se va judeca de urgenţă, şi apoi anularea actului respectiv.

Părinţii care au dat în judecată Guvernul şi Ministerul Educaţiei sunt nemulţumiţi că în urma acestui act normativ nu îşi vor mai putea înscrie copiii decât în şcolile de care aparţin cu domiciliul.

Cele mai citite

Capitalul românesc câștigă teren în sistemul bancar: Ponderea activelor băncilor autohtone se apropie de 40%

România controlează aproape 40% din activele sistemului bancar, marcând o creștere notabilă a capitalului autohton. Potrivit datelor BNR, ponderea activelor băncilor cu capital străin...

Luna decembrie aduce vânzări record în sectorul alimentar: Produse tradiționale și pachete speciale pentru sărbători

Decembrie se dovedește a fi o lună extrem de bună pentru producătorii din domeniul alimentar din România, aceștia înregistrând vânzări semnificative. Conform emisiunii ZF...

Criza apei în SUA: Schimbările climatice și lipsa de personal specializat agravează situația

Statele Unite se confruntă cu o amenințare iminentă asupra aprovizionării cu apă potabilă, cauzată de efectele schimbărilor climatice și de infrastructura învechită. Pe lângă acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă