15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecial300 copii mor pe oră, de foame, în toată lumea

300 copii mor pe oră, de foame, în toată lumea

O pătrime din copiii din toată lumea suferă de foame şi nu vor avea niciodată şansa de a se dezvolta normal, iar, în fiecare oră, 300 de copii mor de foame, se arată într-un raport al organizaţiei Save the Children.

(Descărcaţi raportul din partea dreaptă.)

170 milioane de copii cu vârste sub cinci ani nu s-au dezvoltat normal, pentru că nu au avut ce să mănânce şi nici nu au putut fi alăptaţi, iar situaţia se înrăutăţeşte pe zi ce trece, arată raportul  „A life free from hunger- Tackling child malnutrition” (O viaţă fără foamete), publicat ieri de organizaţie. 

În Pakistan, Bangladesh, India, Peru şi Nigeria- unde se află mai bine de jumătate din copiii înformetaţi- din cauza creşterii preţurilor alimentelor, copiii mănâncă din ce în ce mai puţin şi mai prost, iar, din cauza sărăciei, părinţii sunt nevoiţi să îi retragă de la şcoală. De altfel, conform raportului, unul din şase copii a lipsit de la şcoală în mod repetat ca să-şi ajute părinţii la treburi.

Două milioane de copii mor anual din cauza bolilor provocate de foamete- diaree, pneumonie şi malarie. În total, încă 2,6 milioane de copii mor de foame în fiecare an, iar aceste decese reprezintă o treime din toate cazurile din care mor copiii.

În ultimii 20 de ani, s-au făcut foarte puţine progrese în combaterea foametei globale, mai arată raportul Save the Children.

O treime din părinţii intervievaţi spun că cei mici se plâng constant că nu au ce să mănânce, iar unul din şase părinţi nu şi-a permis niciodată să cumpere carne, lapte sau legume. În Afganistan, şase din zece copii nu sunt hrăniţi corespunzător pentru a se dezvolta normal.

În Nigeria, Pakistan, Republica Democrată Congo, Mali şi India, copiii între şase şi 23 luni sunt cel mai prost hrăniţi.

(Citiţi şi Drama congolezilor:Oamenii mănâncă o dată la două zile.”Noaptea este mai greu, cei mici încep să plângă”)

„Dacă nu se acţionează în nici un fel, în 15 ani, aproximativ o jumătate de miliard de copii vor rămâne subdezvoltaţi„, a explicat directorul executiv al organizaţiei, Justin Forsyte, pentru publicaţia The Independent.

În India, jumătate din totalul copiilor sunt malnutriţi, iar un sfert recunosc că flămânzesc des. În Afganistan, preţul alimentelor a crescut cu 25%, iar în Kenya, cu 40%.

Uneori, la şcoală, mi-e foame”

Malnutriţia este un criminal tăcut, pentru că rareori apare ca motiv pe certificatele de deces,  lucru care împiedică, practic, o acţiune organizată la nivel global, explică The Independent.

Mai mult de 30.000 de copii mor anual în Afganistan din cauza malnutriţiei, iar seceta din nordul ţării îi va lăsa pe mulţi fără hrană”, a explicat Justin Forsyth. În nordul Afganistanului, voluntarii Save the Children au găsit un copil de şapte luni care era pe moarte.  Mama lui Mohammed Jan- un copil care cântărea jumătate din greutatea normală a unui copil de vârsta lui- era aşa de săracă, încât nu mânca suficient ca să aibă şi lapte.

(Citiţi şi Copilărie în Afganistan: De la muncitori 12 ore pe zi, la sinucigaşi care se aruncă în aer )

„Azi, am mâncat o bucăţică de injera (o pâine de seminţe care se serveşte cu sos) la micul-dejun şi încă o bucăţică la prânz. Patru oameni. Nu mai mâncăm altceva, poate ouă sau carne o dată pe an, la ocazii speciale. Nu este destul, dar părinţii îmi dau cât pot. Unoeri, la şcoală, mi-e foame”, povesteşte o fetiţă de nouă ani din Etiopia.

10 miliarde dolari pe an- două milioane de copii ar fi salvaţi

Aproximativ 85% dintre copiii subnutriţi nu mor, însă sunt profound afectaţi fizic şi psihic. Banca Mondială estimează că acest fenomen afectează şi produsul intern brut al ţării, pentru că persoanele afectate de foamete au un IQ cu cel puţin 15 puncte mai mic decât al unui om hrănit normal.

Sigur că are un impact asupra educaţiei lor şi felului în care se dezvoltă ulterior poporul respectiv„, explică directorul executiv al Save the Children.

În ultimul deceniu, mortalitatea infantilă a scăzut de la 12 milioane pe an la 7,6 milioane pe an. Foametea prin care trece lumea acum pune în pericol acest progres, punctează Forsyth.

Cu 10 miliarde de dolari pe an, două milioane de vieţi ar fi salvate, iar 60 milioane de copii ar avea şansa să se dezvolte normal, conform The Independent.

 

450 milioane de copii nu se vor dezvolta normal din cauza foametei în următorii 15 ani

2.600.000 copii mor anual de foame

300 copii mor în fiecare oră, în toată lumea, de malnutriţie

 

Cele mai citite

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

Ambasada SUA de la Kiev, închisă temporar, din cauza unui posibil atac aerian major

Departamentul pentru Afaceri Consulare de Stat al SUA a transmis că Ambasada SUA la Kiev a primit informații despre un potențial atac aerian semnificativ...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...
Ultima oră
Pe aceeași temă