Numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a coborât la sfârşitul anului precedent sub 600.000, faţă de un vârf de 830.000 în luna iulie 2011, în timp ce vânzările de poliţe facultative au explodat de-a dreptul.
Doar 7% din locuinţele din România aveau o asigurare obligatorie la finele anului trecut, arată datele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). În ciuda obligativităţii, procentul este în scădere faţă de vârful atins în luna iulie 2011. Ritmul mediu de subscriere a coborât la câteva sute de poliţe pe zi, faţă de câteva mii în lunile anterioare momentului iulie 2011. Mai mult, românii nu se grăbesc să-şi reînnoiască aceste poliţe, astfel încât după 15 iulie 2011 gradul de reînnoire a politelor încheiate în anul precedent a fost sub 12%. Nu în ultimul rând, un alt factor care a influenţat această scădere este reprezentat de neaplicarea sancţiunilor de către autorităţile locale pentru cei care nu şi-au încheiat poliţa PAD. Potrivit directorului PAID, Marius Bulugea, „este foarte dificil să obţii rezultate atât timp cât nu există o separare clară a celor două sisteme, iar legea permite ca cei care au asigurări facultative să nu mai fie obligaţi să încheie şi poliţa obligatorie. Având în vedere că nici amenzile nu se aplică, finalitatea este că nu se vor încheia nici cele facultative, care oricum au fost puternic impulsionate de introducerea celor obligatorii”.
Se scumpesc poliţele facultative
Prima anuală pentru poliţele de locuinţă nu are cum să nu crească în 2012, apreciază şefii companiilor de asigurări. Explicaţia acestei evoluţii ţine de riscurile din ce în ce mai mari, dar şi de costurile în creştere ale reasigurării. În plus, dezastrele recente provocate de fenomene naturale extreme în Japonia, şi nu numai, au condus la o creştere a costurilor pe acest segment în întreaga lume. În primele nouă luni ale anului trecut, asigurătorii au vândut aproximativ 2,5 milioane de poliţe pentru locuinţe, stabilind un record absolut. „Am avut o creştere semnificativă în 2011 pe segmentul de property, inclusiv datorită vânzărilor poliţelor de asigurări de locuinţă. Totuşi, competiţia a dus la o scădere a preţurilor. Ţinând cont de faptul că asigurătorii trebuie să cumpere mai multă reasigurare în acest an, iar tarifele pentru reasigurare pe pieţele externe au crescut, estimez că acest lucru va influenţa şi preţurile practicate pe acest segment de business”, spune Rangam Bir, directorul general al Allianz Ţiriac.
7% din locuinţe au asigurare obligatorie.