Bestjobs.ro a realizat recent o analiză privind evoluţia pe piaţa locurilor de muncă pentru anul 2011 comparativ cu 2010.
Cele mai importante aspecte
A crescut numărul anunţurilor publicate, +18% în 2011 faţă de anul anterior, cea mai ridicată rată de creştere înregistrându-se în luna mai (+44%).
A crescut numărul joburilor în provincie, mai puternic faţă de 2010. Alba Iulia (+44%), Sibiu (+43%), Deva (+42%), Braşov (+40%) şi Târgu Mureş (+35%) sunt oraşele fruntaşe în topul creşterii numărului de anunţuri disponibile în 2011. A crescut numărul de locuri de muncă pentru străinătate (+15%), vizaţi fiind specialiştii din Inginerie, Sănătate şi Software.
1. Anunţuri
Anul 2011 a debutat cu o creştere semnificativă a ofertelor pe piaţa muncii din România. Numărul de anunţuri publicate în februarie 2011 a înregistrat o creştere de aproape 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Creşterea s-a accentuat în următoarele luni, atingând maximul în luna mai, cu o creştere de 44% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.
2. Tipul jobului
Dacă urmărim şi evoluţia joburilor în funcţie de tipul acestora, putem observa o creştere de peste 28% pentru ofertele „full-time”.
3. Experienţa
În decursul anului anterior observăm că au fost vizate atât persoanele cu experienţă redusă (de exemplu, studenţi pentru call-center sau casieri pentru bănci), cât şi persoane cu un nivel de experienţă de peste 5 ani, cu referire aici la posturi în management, de la poziţii administrative până la poziţii de manageri de prima linie. Cei mai căutaţi candidaţi au fost cei cu o experienţă între 3 şi 5 ani (40%) şi sub 3 ani (30%).
Analizând indicatorii principali care reflectă starea pieţei muncii, şi anume rata şomajului, numărul de locuri de muncă disponibile şi nivelul salarial, putem afirma că situaţia pe piaţa muncii a fost una de creştere, mai puternică în primul semestru şi cu o uşoară scădere în cel de-al doilea. Evoluţia pieţei muncii în 2012 depinde în mod direct de evoluţia economică. Deşi prognozele pentru acest an sunt pozitive, şi sperăm că în România să asistăm la o creştere asemănătoare celei din 2011 (18%), în funcţie de evoluţia la nivel european/ global a economiei pot interveni modificări.