Fostul preşedinte al Secţiei Penale de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în prezent pensionat, judecătorul Anton Pandrea a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului în dosarul în care este anchetată judecătoarea Gabriela Bîrsan – ex-preşedinta Secţiei de Contencios Administrativ de la aceeaşi instanţă.
Pandrea s-a prezentat joi în faţa procurorilor anticorupţie pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.
Concret, lui Pandrea i se reproşează că atunci când era judecător, după ce a admis cererea procurorilor DNA de a emite mandate de interceptare pe numele mai multor judecători de la Curtea Supremă, inclusiv Bîrsan, i-a înştiinţat şi pe aceştia în legătură cu acest lucru pentru a nu vorbi lucruri incriminatoare pe telefon.
Pandrea i-a anunţat pe magistraţii interceptaţi prin intermediul unui alt judecător de la Curtea Supremă, Corina Corbu. Şi aceasta din urmă a fost audiată ieri de procurorii anticorupţie. După audiere, aceasta a confirmat presei că a fost pusă sub acuzare. Surse judiciare vorbesc despre faptul că ar fi vorba de complicitate la favorizarea infractorului.
DNA a anunţat în octombrie anul trecut că efectuează cercetări penale faţă de Gabriela Bîrsan, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi
fiscal la acea vreme, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, Iuliana Puşoiu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, în
sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, Claudia Gherbovan Silinescu, avocat în Baroul Bucureşti, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, şi Gabriel Chiriac, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.
Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, în perioada mai 2010 – mai 2011, Bîrsan şi Puşoiu I ar fi primit, în mod repetat, de la Gherbovan – Silinescu şi Chiriac, foloase reprezentând bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament situat în Paris.
Aceste foloase au fost primite în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal.