30.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSportCazul Racz: „ Principala activitate a autorităţilor locale a fost acoperirea evazioniştilor"

Cazul Racz: „ Principala activitate a autorităţilor locale a fost acoperirea evazioniştilor”

Ancheta care a dus la destrămarea puternicei reţele de contrabandă cu produse petroliere condusă de omul de afaceri Attila Peter Racz le-a adus procurorilor anticorupţie informaţii importante în legătură cu modul în care sunt protejate acest gen de reţele la nivel local.

Racz este acuzat că a condus o grupare care în urma unor operaţiuni de contrabandă cu produse petroliere a produs un prejudiciu la bugetul de stat de 20 milioane euro într-un singur an, folosindu-se doar de un antrepozit fiscal.

Procurorii DNA spun că activitatea acestei reţele a fost posibilă datorită faptului că membri au beneficiat de un puternic sprijin din partea autorităţilor locale cu atribuţii în domeniul controlului. Este vorba în principal de comisarii de la Garda Financiară din judeţele Ialomiţa sau Constanţa.

„În ceea ce priveşte autorităţile locale cu atribuţii în domeniu, acestea doar s-au prefăcut că realizează respectivele controale, care erau de obicei anunţate pentru ca inculpaţii să se poată pregăti (…) Principala activitate a autorităţilor locale cu atribuţii în domeniu a fost acoperirea evazioniştilor”, scriu procurorii DNA în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Racz, alături de complicii săi – fraţii Ion şi Stelian Livadariu de la Constanţa, Cornel Harasim, Viorica Cristea, Tudor Bodeanu şi Costel Iordache.

Din acest motiv, anchetatorii au decis formarea unui nou dosar care viează strict conexiunile grupării de evazionişti cu structurile de control ale statului.

 Suma corespunzătoare

Reţeaua aceasta este una foarte puternică, procurorii spunând că membrii ei nu recunosc nici o autoritate a statului. „Practic, inculpaţii din acest dosar nu recunosc existenţa vreunei autorităţi a statului, dispreţul faţă de regulile sociale reliefându-se cu claritate din limbajul şi atitudinea lor, fiind adepţii principiului conform căruia dacă „te bagi” cu cei aflaţi „la putere”, ca să folosim terminologia inculpatului Livadariu Stelian, eşti intangibil, eventualele verificări făcute în legătură cu activitatea ta fiind doar un disconfort de moment, pentru că, în final, cu suma corespunzătoare totul se poate aranja (conform declaraţiilor inculpaţilor surprinse în convorbirile ambientale şi telefonice)”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Nou dosar, cu autorităţile locale de control

Ţinând cont de convorbirile telefonice interceptate dintre membrii reţelei Racz şi comisarii de Gardă Financiară din mai multe judeţe dar şi cu alte autorităţi locale, precum şi de alte probe, procurorii au decis să formeze un alt dosar, disjuns din cel în care a fost deja trimis în judecată Racz. În această din urmă speţă, procurorii anunţă în rechizitoriul grupării Racz că vor cerceta şi administratorii de firmă complici cu cei de la Texas Oyl. „De asemenea, în acelaşi dosar se vor efectua cercetări faţă de administratorii firmelor ce au contribuit la vânzarea motorinei pentru care nu s-a plătit acciza şi faţă de cei care au transportat motorina pentru complicitate la evaziune fiscală (…) precum şi orice alte aspecte care ţin de lanţul infrcţional evazionist creat la Slobozia, inclusiv persoanele cu funcţii de control din instituţiile statului ce ar fi trebuit să controleze şi să sesizeze organele în drept cu privire la activitatea infracţională, care vor fi cercetaţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu”, se arată mai în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.

Cele mai citite

EURO 2024. Dan Negru reacționează în scandalul momentului: “Suntem de mâna a doua”

Dan Negru, vedeta de la Kanal D, a reacționat la scandalul momentului: faptul că PRO TV, televiziune cu 60 de milioane de euro profit...

SUA, Canada și Marea Britanie demască intențiile Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova

SUA, Canada și Marea Britanie avertizează că Rusia vrea să influențeze alegerile din Republica Moldova, din anul 2024, pentru a instala un candidat pro-rus...

Săraca țară bogată. România continuă să importe gaze, deși avem producție proprie destulă

România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent petrol (tep), cu 13% mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă