Creatorul site-ului Trilulilu Sergiu Biriş a lansat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, ceea ce el numeşte „alternativa la piraterie”. Este vorba de aplicaţia de music streaming Zonga care permite accesul la cea mai mare colecţie de muzică din România – peste un milion de melodii.
Pentru a asigura succesul noului player, Crocodilul Şef de la Trilulilu a semnat contracte cu toate casele de discuri majore din România , dar şi cu patru case de discuri mondiale (Universal Music, Sony Music, Warner Music, EMI).
Playerul Zonga (www.zonga.ro) poate fi instalat pe orice computer, dar şi pe smartphone-uri iar după crearea unui playlist, utilizatorul are acces la toate melodiile sale preferate, oriunde s-ar afla. Sincronizarea între dispozitive se face automat (desktop, acces web, telefon mobil) . Conţinutul este redat după principiul „streaming on demand”, dar există şi opţiunea pentru formatul de radio (asemănător last.fm).
Zonga vine şi cu un mod offline, care permite accesarea melodiilor chiar dacă calculatorul nu este conectat la internet. Sergiu Biriş a declarat că această opţiune va deveni disponibilă şi pentru mobil în câteva săptămâni.
Râdem, glumim, ascultăm, plătim… Sau nu?
Cu toate că un contract cu cele mai importante case de discuri mondiale şi naţionale nu a fost, cel mai probabil, ieftin, accesul la Zonga se face contra unor sume mici (sau chiar pe gratis).
Zonga vine cu trei tipuri de abonamente, în funcţie de nevoile şi bugetul utilizatorilor.
Există o versiune gratuită, denumită „Start”, care permite ascultarea a 20 de ore de muzică pe lună. Melodiile vor fi întrerupte la fiecare 15 minute de o pauză publicitară. De asemenea, cei care vor prefera să-şi acceseze melodiile gratuit, o vor putea face numai timp de 6 luni şi vor avea parte şi de alte constrângeri, precum lipsa modului offline sau a aplicaţiei pentru mobil.
Abonamentul „Plus” costă 2,99 de euro şi permite accesul nelimitat la conţinutul muzical, nu conţine anunţuri publicitare dar nu permite accesarea offline a playlisturilor şi nici accesul de pe mobil.
Versiunea „Premium”, de 4,99 euro pe lună, permite şi accesarea offline a playlistului şi vine şi cu aplicaţie pentru iPhone şi Android.
Serviciul, aflat momentan în stadiul de „Private Beta” (înregistrarea se face numai pe bază de invitaţie) va fi lansat publicului larg în aprilie. Pentru plata abonamentului sunt acceptate: Carduri Credit/Debit, plăţi prin SMS, PayPal. În viitor vor exista şi abonamente prin iTunes store, Android market, OVI Market, carduri prepaid şi cash.
Alternativă la piraterie?
„Noi credem că Zonga este prima alternativă alternativă reală la piraterie, în România”, a declarat Sergiu Biriş în cadrul conferinţei de lansare.
Directorul Direcţiei Expertize şi Constatări al Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) Răzvan Câşmoiu pare să fie de aceeaşi părere.
„În România există o scădere a procentului în ceea ce priveşte pirateria fizică, dar a crescut cea de pe internet, respectiv downloadul. Zonga este o alternativa piraterie şi ORDA susţine atât proiectul acesta cât şi cele viitoare de acest gen”, a spus Răzvan Câşmoiu.
Ioana Fesnic, Managing Director al Universal Music Group pentru România şi Bulgaria, s-a declarat foarte mulţumită de serviciul Zonga, specificând că marile companii de discuri şi-au dovedit flexibilitatea.
„Zonga este o platformă foarte bine construită şi cred că reprezintă viitorul în materie de muzică. De asemenea, reprezintă prima dovadă că suntem extrem de flexibili. Ne putem integra în orice model de business care să-l facă fericit pe consumator. Zonga e prima dovadă că marile case de discuri nu cer sume foarte mari. Trebuie creat cadrul legal care să permită astfel de proiecte”, a spus Ioana Fesnic.
Obiective
Zonga a fost dezvoltat în decurs de 2 ani şi jumătate de o echipă de numai 6 oameni, în timp ce servicii similare disponibile în alte ţări au fost realizate de echipe de zeci de oameni.
Investiţiile în comunicare se vor ridica la circa 500.000 de euro în acest an, cel mai important canal de promovare folosit fiind chiar Trilulilu. Obiectivul Zonga este ca în decurs de un an de zile să atragă 150.000 de utilizatori.
Momentan pe Zonga se pot înregistra numai 500 de utilizatori, pe bază de invitaţie. Încărcarea conţinutului muzical a început doar de câteva zile, iar progresul poate fi urmărit pe www.zonga.ro/status. În acest moment există peste 1.700 ore de muzică şi peste 5.800 de artişti disponibili, iar numărul lor creşte zilnic.