14.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialConstanța: Profesorii de religie vin obligatoriu la „Marșul pentru viață“. Ei sunt...

Constanța: Profesorii de religie vin obligatoriu la „Marșul pentru viață“. Ei sunt obligați să afișeze materialele de la Arhiepiscopia Tomisului

Cadrele didactice au obligația să afișeze materialele primite de la Arhiepiscopia Tomisului în școlile în care predau și să informeze colegii, elevii și părinții acestora despre evenimentul care susţine „valorile familiei creștine tradiționale”.

Profesorii de religie sunt obligați de către superiori să participe la „Marșul pentru viață”, un eveniment organizat cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române și care anul acesta are ca temă „Ajută mama și copilul. Ei depind de tine”.

Mai mult, cadrele didactice de profil trebuie să îi informeze pe părinți și chiar pe elevi despre marșul care va avea loc pe 25 martie în ţară și pe 26 martie la Constanţa. Luni, pe forumul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, secțiunea dedicată profesorilor de religie, a apărut un mesaj de la consilierul cultural educațional Bogdan Florin Chiriluță și de la inspectorul cultural Cosmin Emil Brăescu, ambii din partea Arhiepiscopiei Tomisului, care cereau inspectorului de religie să informeze și să invite pe toți profesorii de religie din orașul Constanța la marșul care va avea loc în municipiu.

„Aveți obligația ca împreună cu toți profesorii de religie să participați la această acțiune, dat fiind protocolul dintre B.O.R. și M.E.N. privind dubla subordonare a profesorului de religie. La rândul lor, profesorii de religie au obligația să afișeze materialele primite în școlile în care predau și să informeze cadrele didactice, elevii și părinții acestora (pe cât posibil) despre evenimentul prezentat. Dacă este necesar, în funcție de lista de prezență, Departamentul Cultural Educațional va elibera ulterior, fiecărui profesor, o adeverință care să certifice implicarea în această acțiune”, se arată în documentul alcătuit ”din încredințarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului”.

Tot aici se spune că profesorii din afara orașului Constanța, în funcție de domiciliul lor, se vor alătura celorlalte șase centre în care se va desfășura marșul: Năvodari, Mangalia, Hârșova, Băneasa, Cernavodă și Medgidia.

Și preoții sunt obligați

Documentul semnat de reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului vine după ce, în urmă cu puțin timp, IPS Teodosie comunica protoieriilor că prezența preoților la miting este obligatorie. „Vă rugăm să informați pe toți Preacucernicii Părinți din parohiile arondate protopopiatului că au obligația să participe in corpore cu credincioșii pe care-i păstoresc la evenimentul «Marșul pentru viață», pe care îl veți organiza duminică, 26 martie 2017, începând cu ora 12.00. Aveți obligația ca împreună cu toți angajații protopopiatului să asigurați o participare completă a preoților și cât mai mare a credincioșilor”, se arată în documentul semnat de IPS Teodosie.

Acesta precizează că evenimentul este o tradiție la nivel național, dar din acest an, prin hotărârea Sfântului Sinod, Biserica Ortodoxă Română este în mod oficial co-organizator. Pentru a fi siguri că mesajul de participare ajunge la cât mai mulți credincioși, îndemnul de participare a fost și va fi citit la liturghiile și celelalte slujbe care au loc în această perioadă.

„O societate morală se menține pe valorile tradițio-nale ale bisericii străbune, astfel că Biserica are datoria, misiunea și onoarea ca prin acest marș-manifest să tragă un semnal de alarmă împotriva deraierii de la valorile divine, umane și civice”, se arată în document. Cu arhierești binecuvântări, arhiepiscopul Tomisului le comunică protoiereilor că vor primi în format electronic materialele pe care le vor folosi în timpul marșului, care urmează să fie multiplicate de ei.

De asemenea, li se spune că acțiunea va fi fotografiată și filmată, materialele rezultate urmând a fi trimise ulterior, împreună cu un raport scris, Departamentului Cultural-Educațional al Arhiepiscopiei Tomisului.

REPLICĂ

Reacția Arhiepiscopiei: „Obligativitatea morală este tot una cu convingerea“

”Prezența este obligativitate de serviciu, numai că la noi obligația morală este tot una cu convingerea. Toți preoții sunt convinși să susțină viața și sunt contra avortului, ca o crimă. Prin extensie, și profesorii de religie au obligativitatea morală. Ne referim numai la cei de religie ortodoxă. Sfântul Sinod a înțeles nevoia de a apela la acest instrument social numit manifestație. România are de două ori mai multe avorturi decât nașteri. Este nevoie de o educație sexuală, dar de o anumită educație. Oamenii nu mai vor decât plăcerea actului în sine”, a precizat Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru „România liberă”. Acesta a mai spus că este posibil ca, în premieră, să avem ierarhi la un marș public datorită implicării Sfântului Sinod.

”Aveți obligația ca împreună cu toți profesorii de religie să participați la această acțiune, dat fiind protocolul dintre B.O.R. și M.E.N. privind dubla subordonare a profesorului de religie.“ Adresa Arhiepiscopiei Tomisului

Cele mai citite

Scholz avertizează: Atacul Iranului asupra Israelului amenință să destabilizeze întregul Orient Mijlociu

Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat ferm atacul lansat de Iran împotriva Israelului, avertizând că acesta ar putea "să dea foc" întregii regiuni, potrivit...

Generația de Suflet vs Generația lui Rădoi

Cu cinci ani în urmă ca așa-numita  „Generație de Suflet” să ne scoată în stradă pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European,...

Roșul controversat primit de Bruno Fernandes a fost anulat! Portughezul e eligibil pentru următoarele partide

Decizia Federației Engleze de Fotbal de a-l suspenda pe Bruno Fernandes pentru trei meciuri a fost anulată, căpitanul lui Manchester United având acum dreptul...
Ultima oră
Pe aceeași temă