1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE A 12-a zi de proteste: 1.000 de persoane în Piaţa Universităţii....

UPDATE A 12-a zi de proteste: 1.000 de persoane în Piaţa Universităţii. Sute de ultraşi au participat paşnic la proteste

UPDATE: Protestul din Piaţa Universităţii s-a încheiat mai devreme decât de obicei, din cauza ninsorii. La ora 22 mai erau doar câteva zeci de persoane în piaţă. Suporterii echipelor de fotbal s-au retras de la manifestaţie în jurul orei 21, afirmând că printre ei se află jandarmi în civil.

 

UPDATE: Un grup format din câteva zeci de protestatari a blocat timp de câteva minute trecerea de pietoni din faţa hotelului Intercontinental. Ei au făcut un cordon însă la faţa locului s-au deplasat echipaje de jandarmi dar şi de poliţişti de la Rutieră care i-au împins către trotuar.

Tinerii au venit din zona fântânii.

Ei au banner pe care scrie „Mesaj către Curtea Constituţională: Anticipate, nu comasate; Nu fiţi asasinii democraţiei”.

UPDATE: Un protestatar a fost ridicat din Piaţa Universităţii după ce asupra lui a fost găsit un cuţit, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.

Purtătorul de cuvânt de la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru, a spus că este vorba despre un tânăr care se afla în zona Teatrului Naţional.

El a fost ridicat de jandarmi şi dus la secţia 4 de poliţie, a adăugat Militaru.

Protestul paşnic al suporterilor s-a încheiat iar aceştia au părăsit Piaţa Universităţii.

UPDATE Aproximativ o mie de oameni protestează, marţi seară, în Piaţa Universităţii. Aproape jumătate dintre ei, cei mai vizibili şi mai vocali, sunt suporteri ai echipelor de fotbal. Până la sosirea suporterilor în piaţă, manifestaţia de marţi – a douăsprezecea zi de proteste – nu arăta cu nimic diferit faţă de zilele precedente, nici ca număr de participanţi, nici ca sloganuri, potrivit Mediafax.

Ca şi în serile anterioare, protestatarii erau împărţiţi în două grupuri, unii la fântâna de la Arhitectură şi alţii pe treptele Teatrului Naţional. În jurul orei 19.00, grupul de aproximativ 300 – 400 de suporteri a ajuns în piaţă, aşezându-se în apropierea intrării în Facultatea de Geologie. Ajunşi în piaţă, suporterii şi-au desfăşurat bannerele şi au pornit câteva portavoci mai puternice decât cele folosite de protestatarii din imediata lor apropiere.

Pe bannerele suporterilor se puteau citi mesaje precum „Suporteri, nu infractori”, „Paşnici, apolitici, uniţi” sau „România pentru România”.Pe lângă bannere, suporterii, care s-au urcat rapid pe chioşcurile de ziare din zonă, au adus şi drapele naţionale pe care le-au fluturat pe fondul scandărilor în ritm de peluză la adresa clasei politice în general şi a actualei conduceri în special.

Suporterii au scandat însă şi mesaje prin care condamnau adoptarea legii privind combaterea violenţei în sport, dar şi unele mesaje împotriva Jandarmeriei.

––

UPDATE Două persoane care aveau asupra lor pliculeţe cu substanţe stupefiante au fost oprite de jandarmi la filtrul de la Piaţa Universităţii, ele fiind duse la secţia de poliţie, potrivit lui Florin Hulea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Hulea a adăugat că pliculeţele găsite asupra celor două persoane ar putea conţine marijuana.

––

Aproximativ 1.500 de persoane protestează, marţi, în Bucureşti şi în alte localităţi din toată ţara. În Piaţa Universităţii se aflau peste 200 de manifestanţi la ora 17.00, a anunţat Jandarmeria Română, citată de Mediafax.

Manifestanţii au început să se adune încă de la orele prânzului în faţa Teatrului Naţional din Piaţa Universităţii din Bucureşti, scandând în continuare sloganuri împotriva clasei politice.

Concomitent cu protestul din Piaţa Universităţii, ajuns în a douăsprezecea zi, marţi a avut loc în Piaţa Victoriei un miting organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere, urmat de un marş de protest până la sediul TVR. Jandarmeria a anunţat că la protest au participat aproximativ 3.000 de persoane, manifestaţia încheindu-se la ora 16.00, fără incidente.

Unii dintre participanţii la mitingul din Piaţa Victoriei au plecat, la finalul protestului, de la sediul TVR spre Piaţa Universităţii. Grupul de protestatari a mers spre Piaţa Universităţii pe prima bandă de pe Bulevardul Magheru.

De asemenea, marţi au avut loc în mai multe oraşe manifestaţii dedicate Unirii Principatelor Române.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea, a declarat că 18 manifestaţii dedicate Unirii Principatelor Române au fost declarate la nivel naţional, însă probabil că vor avea loc şi alte acţiuni publice nedeclarate.

Jandarmii asigură ordinea la aceste manifestaţii, fără a fi luate măsuri speciale, a mai spus Hulea, dând asigurări că acţiunile forţelor de ordine se vor desfăşura în spiritul respectului faţă de cetăţeni.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a adăugat că, potrivit legislaţiei, participanţilor la adunările publice le este interzis să aibă arme, explozivi, spray lacrimogen sau alte obiecte care pot fi folosite la violenţă.

Florin Hulea a mai spus că protestele care au avut loc în ultimele zile în Capitală şi în alte localităţi ale ţării s-au încheiat fără incidente notabile, ceea ce înseamnă că populaţia a înţeles apelul Jandarmeriei la proteste paşnice, fără violenţă.

În Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, mii de manifestanţi au ieşit în stradă timp de 12 zile, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, a întregului Guvern şi alegeri anticipate. Acţiunile de protest au început vineri 13 ianuarie, la trei zile după ce Raed Arafat şi-a anunţat demisia, şi au continuat chiar şi după revenirea acestuia, marţi 17 ianuarie, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Cele mai citite

Procurorul general al Israelului solicită anchetarea soției lui Benjamin Netanyahu

Procurorul general al Israelului, Gali Baharav-Miara, a solicitat joi deschiderea unei anchete în cazul soției prim-ministrului Benjamin Netanyahu, Sara Netanyahu, în urma unor acuzații...

Kosovo detectează primul caz de mpox

Kosovo a raportat recent primul său caz de mpox, conform unui anunț oficial al autorităților sanitare, scrie Reuters. Kosovo detectează primul caz de mpox Acest caz...

Osamu Suzuki, fostul director al Suzuki Motor, a murit la vârsta de 94 de ani

Osamu Suzuki, fostul director al Suzuki Motor Corp., a murit la vârsta de 94 de ani, lăsând o moștenire semnificativă în industria auto. Osamu...
Ultima oră
Pe aceeași temă