3 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialArădenii au adus un ciolan pentru guvernanţi

Arădenii au adus un ciolan pentru guvernanţi

În Cluj-Napoca, manifestanţii scandează ­împotriva PDL, USL şi a rectorului Andrei Marga.

La mitingul autorizat organizat de Mişcarea Arădeană pe platoul din faţa Palatului Administrativ au participat 1500 de oameni. Ei au strigat împotriva preşedintelui Băsescu, a Guvernului, dar şi a primarului Aradului, Gheorghe Falcă.

Un revoluţionar a adus un ciolan şi l-a arătat mulţimii în timp ce striga că îl donează actualei puteri, mai interesată de ciolan decât de binele românilor. Arădenii sunt nemulţumiţi că nivelul lor de trai a scăzut mult şi salariile şi pensiile nu le ajung pentru viaţa zilnică.

Protestatarii au adoptat „Declaraţia Societăţii Civile”

Claudiu Cristea, preşedinte al Mişcării Arădene, a prezentat 14 revendicări adresate regimului Băsescu-PDL, reunite în „Declaraţia Societăţii Civile”, care a fost apoi „adoptată” de protestatari. Aceasta a avut nemulţumiri legate de Guvern, dar şi nemulţumiri locale, care pot fi rezolvate de către admi­nis­traţia Falcă.

Astfel, în de­claraţie s-au regăsit problemele cotidiene ale arădenilor. Ei vor parcuri în cartiere, să nu se mai plimbe prin cimitir, dar au explicat că doresc să participe la luarea deciziilor şi de aceea le-au solicitat primarului Falcă şi PDL Arad să renunţe la practica impunerii de soluţii fără consultarea cetăţenilor, spe­cialiştilor, societăţii civile şi opoziţiei. Arădenii au cerut reducerea taxelor locale la un nivel similar altor oraşe de dimensiunea Aradului, căldură la un preţ mai mic, eliminarea tuturor piedicilor fiscale şi birocratice care alungă antreprenorii locali şi investitorii străini şi reîntoarcerea la o viaţă publică transparentă şi democratică. De asemenea, partici­panţii la miting au cerut Curţii de Conturi să cerceteze „modul în care s-a cheltuit banul public la Arad” şi Parchetului să se sesizeze la semnalele transmise de mass-media în ultimele luni, prin care au fost sesizate numeroase nereguli ale unor lucrări executate din bani publici, dar cu preţuri de 3-4 ori mai mari.

În faţa mulţimii a vorbit şi liderul de necontestat al Revo­luţiei arădene din 1989, Valentin Voicilă, dar şi alţi arădeni care au explicat că vor o viaţă mai bună.

Protestatarii au scandat lozinci antiprezi­denţiale şi antiguvernamentale: „Căldură, nu dictatură” „PDL, ne descurcăm fără voi. Afară!”, „Degeaba strig eu dacă 20 de milioane tac”, „Voi vă remaniaţi, noi vă vrem plecaţi” etc. Ei au scandat şi împotriva primarului Gheorghe Falcă şi a naşului Băsescu: „Jos Băsescu”, „Jos dictatorul”, „Na­şul şi cu finul lui să se ducă dracului!” şi „La puşcărie, cu Falcă la puş­cărie!”.

Miting anti-Marga

Doar 500 de clujeni au ieşit miercuri seară să protesteze în centrul oraşului. Numărul lor a fost aproape la jumătate faţă de cel al clujenilor care au ieşit luni seara. Iar dintre protes­tatari, cei mai numeroşi sunt membrii galeriei echipei de ­fotbal Universitatea Cluj. Unii dintre huligani au venit chiar cu însemnele echipei lor pre­ferate.

„Ole, ole, noi urâm partidele!” a fost unul dintre sloganurile scandate de huligani. Însă nu toţi cei care au ieşit în piaţă au făcut acest lucru pentru a protesta împotriva lui Traian Băsescu. Unii au ieşit ca să protesteze împotriva celui mai vizibil lider al Opoziţiei din Cluj, actualul rector al Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga.

„Universitatea nu este fabrică!” şi „Marga, treci la loc, nota 2” au fost cele două lozinci inscripţionate pe pancartele demonstranţilor. De asemenea, printre cele mai scandate sloganuri au fost „PDL şi USL fură prin rotaţie!” sau „PDL şi USL, aceeaşi mizerie!”, potrivit www.clujtoday.ro. 

Traseul bătătorit

La fel ca şi în serile trecute, protestatarii s-au adunat în Piaţa Unirii, iar apoi au pornit în marş spre Prefectură, spre Primărie şi apoi spre Casa de Cultură a Studenţilor şi înapoi în Piaţa Unirii. Ieri seară, la închiderea ediţiei, câteva zeci de manifestanţi erau déjà în piaţă. La protest şi-a anunţat participarea şi Indrei Raţiu, fiul regretatului lider al PNŢC, Ion Raţiu.

Cele mai citite

Joe Biden speră că loviturile Israelului asupra Iranului vor încheia conflictul

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că speră că recentele lovituri ale Israelului asupra Iranului ar putea marca sfârşitul confruntărilor directe între aceste...

Real Madrid a fost învinsă în El Clasico de Barcelona cu 4-0

Barcelona s-a impus fără drept de apel în fața lui Real Madrid, chiar pe Bernabeu, scor 4-0, în primul El Clasico din acest sezon....

Joe Biden speră că loviturile Israelului asupra Iranului vor încheia conflictul

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că speră că recentele lovituri ale Israelului asupra Iranului ar putea marca sfârşitul confruntărilor directe între aceste...
Ultima oră
Pe aceeași temă