16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialA şaptea zi de proteste. Peste 7.000 de oameni au participat la...

A şaptea zi de proteste. Peste 7.000 de oameni au participat la mitingul organizat de USL în Capitală. Violenţe între ultraşi şi jandarmi în Piaţa Universităţii

UPDATE: Un infirm, obişnuit al protestelor, s-a pus în mijlocul Bulevardului Magheru, după ce Piaţa Universităţii fusese dejajată, bărbatul fiind luat de jandarmi şi pus pe trotuar unde îşi lăsase căruciorul, potrivit Mediafax.

Bărbatul infirm a fost văzut la protestele din ultimele zile în Piaţa Universităţii, fiind o figură întâlnită de reporteri la toate mitingurile din Capitală.

UPDATE: Traficul a fost redeschis între Universitate şi Piaţa Unirii. Pe trotuare se mai află doar cîţiva manifestanţi.

UPDATE: Jandarmii evacuează Piaţa Universităţii. Zeci de protestatari au fost reţinuţi de forţele de ordine şi băgaţi în dube. O parte dintre jandarmi sunt în civil şi controlează străzile din Centrul Vechi şi din zona Universităţii.

Un tânăr s-a luat la bătaie cu jandarmii. În jurul lui, alţi protestatari strigă „Fără violenţă!” O persoană a leşinat din cauza gazelor lacrimogene şi a fost dusă cu ambulanţa la spital.

––

UPDATE: Protestatarii aruncă cu pietre în forţele de ordine. Trupele speciale intervin în forţă.

Majoritatea protestatarilor au plecat din piaţă, moment în care ultraşii au început să scoată pietre din caldarâm, pentru a arunca cu ele în forţele de ordine, şi au încercat să facă o baricadă din garduri. Ultraşii au fost împinşi pe străzile din spatele Facultăţii de Arhitectură, unde  încearcă să re regrupeze. Nu mai au însă stricle incendiare sau pietre. Unii dinttre ei a încercat să rupă cioşcurile coemrciale de lângă Universitate şi s-au înarmat cu scânduri.

Mulţi dintre ultraşi vorbesc la telefon pentru a se regrupa. Unii dintre ei se îndreaptă spre Piaţa Unirii, pe străduţele din Centrul Vechi. Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene.

–-

UPDATE: Numărul protestatarilor din Piaţa Universităţii a scăzut simţitor, după ce mulţi dintre cei ajunşi aici de la mitingul USL au plecat, potrivit Mediafax.

La ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Universităţii se mai aflau aproximativ o mie de oameni.

Cele mai active zone rămân, ca şi în celelalte seri, cea de la fântâna de la Facultatea de Arhitectură şi cea din faţa Teatrului Naţional.

O a treia parte activă este la colţul de la intrarea în piaţeta de la fântână, unde sunt masaţi suporterii echipelor de fotbal.

Circulaţia este în continaure blocată de la rondul de la Universitate, unde sunt importante dispozitive de jandarmi, până la Sala Dalles.

În afară de brigăzile de jandarmi care îi împiedică pe manifestanţi să blocheze circulaţia şi pe axa Rosetti – Kogălniceanu, în Piaţa Universităţii nu se mai află în acest moment jandarmi, majoritatea fiind grupaţi departe de protestatari.

UPDATE: Ministerul de Interne a negat zvonurile că jandarmeria ar avea planuri de  interveni în forţă împotriva protestatarilor. Câtă  vreme nu se vor înregistra incidente, forţele de ordine îi vor lăsa pe oameni să protesteze, spun oficialii, care adaugă că aproximativ 1.500 de persoane se află în Piaţa Universităţii.

În piaţă au fost aprinse câteva torţe.

Situaţia s-a tensionat în Piaţa Universităţii după sosirea grupurilor de manifestanţi din Piaţa Victoriei, unde a avut loc mitingul USL. Jandarmii au părut depăşiţi de situaţie.

Manifestanţii care au venit de la mitingul USL în Piaţa Universităţii au fost primiţi iniţial cu ostilitate de cei aflaţi deja la Universitate, jandarmii făcând un cordon între cele două tabere, pentru a evita ciocnirile. Ulterior, grupurile s-au unit astfel încât aseară, în jurul orei 20, în piaţă se adunaseră între 1.200 de oameni, potrivit estimărilor jandarmilor şi peste 1.500 de oameni, potrivit estimărilor noastre. Cinci protestatari au fost reţinuţi în timpul protestelor. Asupra a doi dintre aceştia au fost descoperite arme albe. Deputatul liberal, Ludovic Orban a fost huiduit şi îmbrâncit de protestatari. El a fost scos de jandarmi din mulţime.

Dintre grupurile care scandau împotriva Guvernului, cei mai bine organizaţi păreau a fi reprezentanţii galeriilor de fotbal. Jandarmii au părut copleşiţi de numărul mare de persoane venite la protest. Manifestanţii au spart cordoanele forţelor de ordine şi au ocupat ambele sensuri ale bulevardului. Câteva maşini au fost prinse între manifestanţi şi au avut loc câteva îmbrânceli.

Surprizele mitingului USL

Peste 7.000 de oameni au participat ieri la mitingul USL împotriva Puterii, iar majoritatea acestora au provenit din partea filialelor PNL. Mobilizarea PNL a fost masivă, în timp ce pesediştii au fost reprezentaţi mai degrabă simbolic.

Protestul organizat de Opoziţie împotriva puterii s-a terminat calm, fără evenimente majore. Liderii USL au ţinut discursuri ademenitoare pentru  potenţialii deţinători de ştampilă de vot, precum cel al lui Antonescu: „Nu ştiu pe cine veţi vota, dar vă iubim! Bine aţi venit, scăpăm de aştia!”. Iar Victor Ponta a conchis fără drept de apel: „Anul acesta e anul căderii lui Băsescu. Doamne-ajută!”. 

Apariţiile de neînteles ale serii rămân însă naistul Gheorghe Zamfir şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu. Fără nici o legătură cu motivele pentru care a fost organizat mitingul, Gheorghe Zamfir a încercat să schiţeze un portret al poporului român, căruia i-a dat o notă naţionalist-exagerată: „Nu romanii ne-au romanizat pe noi, noi i-am romanizat pe ei. Noi am vorbit limba lor, înaintea lor! Suntem unul dintre cele mai superbe popoare: am învins America, am învins Australia!”, s-a dezlănţuit  Zamfir.

Tot cu acordul liderilor USL, a luat cuvântul şi ziaristul Sorin Roşca Stănescu, care  transformă momentul în cea mai bună rampă de lansare în politică: „E ultimul meu discurs ca ziarist. Începând de mâine, discursurile mele vor fi politice, am decis să mă înscriu în PNL”.

Cum a început totul

La Arcul de Triumf  au sosit aproximativ 7.000 de persoane, iar majoritatea lor au fost membri PNL.  Pe un fundal sonor sugestiv – („The Final Countdown” (Numărătoarea inversă) – protestatarii au strigat „Jos, Băsescu!”. Pancardele: „Abracadabra, să dispară javra!”, „O să vadă chioru’ ce-a păţit poporul” şi „PDL=PCR”. În piaţă au fost delegaţii PNL din Braşov, Bistriţa Năsăud, Constanţa, Călă-raşi, Bihor, Botoşani, Dâmboviţa, Argeş, Brăila. Interesant de remarcat a fost faptul că numărul pancartelor pe care scrie USL a fost foarte mic, fiecare filială având sloganul partidului din care face parte.

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a sosit însoţit de câteva sute de tineri, iar aproximativ 30-40 dintre aceştia erau îmbrăcaţi în haine kaki şi purtau berete roşii, la fel ca Mazăre.

Liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au sosit în mijlocul manifestanţilor, însoţiţi de preşedintele PC, Daniel Constantin, de Varujan Vosganian, Maria Grapini, Mihai Voicu şi Titus Corlăţean. Manifestanţii şi Crin Antonescu au cântat „Deşteaptă-te române”, pe când Ponta nu.

Vasile: „La semnalul meu, plecăm spre Arc!”

Piaţa Aviatorilor a fost punctul de întâlnire pentru mani-festanţii veniţi din partea PSD Bucureşti. De aici au plecat spre Arcul de Triumf, unde s-au întâlnit cu protestatarii veniţi din provincie. La ora 16.00  se strânseseră câteva sute de oameni, iar politicianul delegat pentru coordonare a fost deputatul Aura Vasile. Cu o căciulă groasă pe cap şi îmbrăcată sport, Vasile aducea cu un antrenor care aliniază copiii pe terenul de fotbal. „Oamenii să stea în coloană! Pe trotuar! A se intra pe iarbă! În rânduri, în coloană, vă rog! La semnalul meu, plecăm spre Arcul de Triumf”, striga deputatul în faţa  oamenilor.  Simpatizanţii PSD au venit pe rând, în funcţie de sectorul în care locuiau, în grupuri constituite dintr-o sută de oameni, iar după felul amical în care îşi vorbeau reieşea faptul că mulţi dintre ei aveau în comun acelaşi loc de muncă.  Majoritatea lozincilor îl atacau dur pe Traian Băsescu cu celebrul slogan „Ieşi afară, javră ordinară!”.

Tinerii, în schimb, aveau chef de distracţie, se fotografiau ca la şcoală şi se amuzau teribil. În faţa statuii Charles de Gaulle s-au regăsit în aceeaşi măsură agitatori de partid, care scandau mecanic sloganuri antiguvern, oameni simpli care susţineau că protestează la modul cel mai sincer împotriva Puterii („Nu se mai poate să ne conducă în halul acesta!”), femei plictisite, dârdâind de frig şi tineri energetici, strigând împotriva preşedintelui mai degrabă din distracţie, decât din motive îndelung cântărite.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă