13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialVor invada turiştii iranieni Constanţa?

Vor invada turiştii iranieni Constanţa?

Dacă nu aţi văzut nici un turist iranian pe litoralul românesc, până acum, lucrurile sunt pe cale să se schimbe. O delegaţie de investitori din ţara arabă a sosit ieri, în Constanţa, unde a discutat cu hotelierii de pe litoral, într-o întâlnire mediată de Asociaţia Litoral – Delta Dunării. Primul fapt concret anunţat a fost că în vara aceasta vor sosi 12 chartere, care vor aduce între 1.000 şi 1.500 de turişti. Aceştia vor debarca pe aeroportul din Tulcea, nu pe Mihail Kogălniceanu, din Constanţa, după cum a declarat Asgari Sohrab, investitor şi preşedinte al Air Delta Tulcea Turism.

„O cursă charter pe săptămână este un mare risc în această perioadă”, a declarat el. Cu toate acestea, fără o cursă directă turismul dintre două ţări nu se poate dezvolta, în opinia sa. Dacă lucrurile merg bine, ne putem aştepta anul viitor la 10.000 de turişti, iar din 2013 la 20.000. Potenţial există, a spus şi Mohamad Hassan Kermani, preşedintele  Asociaţiei Serviciilor de Transport  Aerian şi al Agenţiilor de Turism din Iran, deoarece ţara arabă are 75 de mi­lioane de locuitori.

Vor servicii de calitate şi all-inclusive

Până în prezent, schimbul de turişti cu Iranul se rezumă la patru chartere care au aterizat, anul trecut, în Tulcea. „Cred că putem face din România o poartă pentru ţările balca­nice”, a spus Kermani. Lucrurile nu sunt însă simple. Turistul iranian are acum ca destinaţii favorite în special Turcia, dar şi Germania, Franţa, Rusia, Dubai, Singapore, Thailanda. De anul trecut au început să vină şi în Bulgaria, în Varna, Burgas şi Nisipurile de Aur. Ce vor turiştii iranieni? Mohamad Hassan Kermani a fost foarte concis: all-inclusive, servicii de calitate, camere curate, preţuri mai mici decât ale concurenţei, mâncare bună, posibilitatea de a face cumpărături. Toate aceste lucruri le găsesc deja în Turcia, unde turiştii arabi sunt încântaţi de hotelurile de cinci stele, dar şi de bucătăria turcească, foarte apropiată de cea iraniană. O altă problemă importantă este faptul că, pentru a intra în România, iranienii au nevoie de vize. Procedura actuală durează aproximativ 15 zile. Pentru Turcia nu este nevoie de viză. Delegaţia arabă a discutat această problemă, la începutul săptămânii, şi cu reprezentanţii Ministerului Turismului.

Hotelierii promit camere cu 40 de euro

Preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, a avansat, încă de la primele discuţii, un preţ cu care poate caza turiştii iranieni: 20 sau 22 de euro de persoană, cu trei mese incluse, la un hotel de trei stele, cu condiţia ca sejurul să fie în extrasezon. „Mamaia este o staţiune de top. Vânzările pentru acest an sunt cu 20-30% în plus peste capacitatea de cazare, în vârf de sezon”, a spus acesta. Pentru preţuri mai mici, Bucovală i-a invitat pe turiştii străini în sudul litoralului.

Promovarea este cheia

„Cererea trebuie să se întâlnească cu oferta, astfel încât oferta să se plieze pe ceea ce cer potenţialii turişti. S-a vorbit de all-inclusive. Există primul resort all-inclusive pe litoral. Avem primul resort în Năvodari, în nordul staţiunii Mamaia.

Avem şi alte hoteluri care au exersat acest sistem pentru alte pieţe, în special pentru cea germană. Interesul tour-operatorilor iranieni a fost şi pentru hoteluri de patru şi cinci stele, dacă raportul dintre ce plătesc turiştii şi ce primesc este corect. Important este să promovăm foarte bine destinaţia pe piaţa iraniană”, a spus Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral Delta Dunării.  Text Box:

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă