18.1 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialโ€œGhici ghicitoarea meaโ€: ce rฤƒmรขne dupฤƒ rฤƒzgรขndirea lui Traian Bฤƒsescu รฎn cazul...

โ€œGhici ghicitoarea meaโ€: ce rฤƒmรขne dupฤƒ rฤƒzgรขndirea lui Traian Bฤƒsescu รฎn cazul Arafat

Criza declanลŸatฤƒ de intrarea preลŸedintelui Traian Bฤƒsescu în coliziune frontalฤƒ cu doctorul Raed Arafat, în condiลฃii de totalฤƒ lipsฤƒ de fair-play prezidenลฃial – ลŸi faลฃฤƒ de public, ลŸi faลฃฤƒ de pฤƒrintele SMURD – a escaladat atât de periculos încât o eventualฤƒ calmare a apelor nu ar mai fi fost posibilฤƒ decât printr-o miลŸcare spectaculoasฤƒ a Guvernului ลŸi PreลŸedinลฃiei.

Protestele de stradฤƒ presฤƒrate de incidente violente au dus la anularea adevฤƒratei dezbateri care ar fi trebuit sฤƒ ocupe timpul în spaลฃiul public – cea privind reforma sฤƒntฤƒลฃii -, iar scânteia „Arafat” a acลฃionat ca un catalizator pentru afirmarea nemulลฃumirilor diverse faลฃฤƒ de actuala putere, prezente în societate, dar incapabile pânฤƒ acum sฤƒ se coordoneze.

Cooptarea lui Raed Arafat, din nou, în structurile guvernamentale reprezintฤƒ, într-adevฤƒr, o mutare care rฤƒspunde criteriilor impuse de  auspiciile zilei, dar va fi ea ลŸi suficientฤƒ?

Din punctul de vedere al procesului de elaborare a noii legi a sฤƒnฤƒtฤƒลฃii, lucrurile au ลŸanse sฤƒ se mai aลŸeze, dar cât priveลŸte continuarea protestelor de stradฤƒ ลŸi efectele finale ale acestora sunt tot atâtea ลŸanse ca mâna întinsฤƒ din nou doctorului Raed Arafat sฤƒ nu aibฤƒ un cuvânt decisiv de spus.

Prin urmare, dincolo de pragmatismul dovedit de toate pฤƒrลฃile – de Raed Arafat, Traian Bฤƒsescu ลŸi Emil Boc – rฤƒmân, la cald, mai multe întrebฤƒri decât rฤƒspunsuri.

Destinatarii lor sunt, date fiind originile conflictului, întâi PreลŸedinลฃia, apoi Guvernul. Corect spus, Traian Bฤƒsescu ลŸi Emil Boc.

Reprimirea pฤƒrintelui SMURD în Ministerul Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii ลŸi în comisia de specialitate însฤƒrcinatฤƒ cu elaborarea unor reglementฤƒri noi în sistem este, într-adevฤƒr, meritul celor doi, dar acel pseudo-merit de a deschide ochii mฤƒcar în ceasul al 12-lea.

TotuลŸi,  preลŸedintele Bฤƒsescu rฤƒmâne dator sฤƒ lฤƒmureascฤƒ opinia publicฤƒ asupra câtorva lucruri extrem de importante:

1. De ce l-a atacat atât de dur pe Raed Arafat, prezentând-ul public drept „duลŸmanul” reformei sistemului de urgenลฃe? Au stat la bazฤƒ sfaturi ale consilierilor, informฤƒri sau analize ale serviciilor de informaลฃii sau o impresie personalฤƒ ?

2. De ce a purces la atacul contra lui Arafat cu aproape o sฤƒptฤƒmânฤƒ înainte ca opinia publicฤƒ sฤƒ aibฤƒ acces la proiectul de reformฤƒ a sฤƒnฤƒtฤƒลฃii, adicฤƒ înainte ca documentul sฤƒ fie pus pe site-ul ministerului de resort? 

3. De ce s-a rฤƒzgândit atât de repede? A se înลฃelege, ce a stat la baza schimbฤƒrii de atitudine cu 180 de grade a preลŸedintelui, în condiลฃiile în care „duลŸmanul” de acum trei sฤƒptฤƒmâni este în prezent reintrodus în camera de comandฤƒ a Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii din aceastฤƒ ลฃarฤƒ?

Cât îl priveลŸte pe domnul Boc, datฤƒ fiind rฤƒsturnarea de situaลฃie, întrebarea este una singurฤƒ ลŸi, sunt conลŸtient, deloc originalฤƒ: aลŸadar, de ce a fost solidar cu ลŸeful statului – ลŸi la început, ลŸi la sfârลŸit?

Apoi, dupฤƒ ce vor încerca mฤƒcar sฤƒ ne lฤƒmureascฤƒ asupra acestor inconsecvenลฃe, Traian Bฤƒsescu ลŸi Emil Boc se vor confrunta cronic cu o problemฤƒ rezidualฤƒ: credibilitatea.

De data asta, e cu adevฤƒrat imposibil de imaginat în ce fel vor reuลŸi cei doi sฤƒ gestioneze acest detaliu, cât timp preลŸedintele ลŸi premierul nu s-au chinuit sฤƒ lฤƒmureascฤƒ publicul deschis la minte ลŸi cu privire la ce a stat la baza altei întoarceri cu 180 de grade.

Contemporanฤƒ cu atacul la Arafat, întoarcerea cu pricina este, din multe unghiuri, mai periculoasฤƒ decât cea la care preลŸedintele, fฤƒrฤƒ sฤƒ fie contrazis de premier, s-a aventurat în cazul fondatorului SMURD.

Este vorba de interpunerea Parlamentului în actul de justiลฃie, obicei care face din România un caz unic în Uniunea Europeanฤƒ, ลŸi pe care, dupฤƒ ani de zile în care a susลฃinut contrariul, Traian Bฤƒsescu ลŸi-l doreลŸte mai nou dus mai departe decât sub regimul Iliescu-Nฤƒstase.

Atunci, nici Opoziลฃia, nici portavocile ei din spaลฃiul public nu au miลŸcat un deget, fiind în perfect acord cu Traian Bฤƒsescu, din raลฃiuni pe care o grฤƒmadฤƒ de politicieni PSD, PNL, PDL ลŸi UDMR îl cunosc foarte bine. De unde? Din propria experienลฃฤƒ cu procurorii.

Cele mai citite

Ministerul Apฤƒrฤƒrii al Ucrainei: Cel puศ›in 177 de prizonieri ucraineni au murit รฎn captivitate รฎn Rusia

Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Apฤƒrฤƒrii al Ucrainei, cel puศ›in 177 de prizonieri ucraineni au decedat รฎn รฎnchisorile ruseศ™ti de la รฎnceputul...

Google ajutฤƒ utilizatorii sฤƒ identifice sursele verificate ศ™i sฤƒ se fereascฤƒ de site-urile web false

Google testeazฤƒ afiศ™area unor semne de bifฤƒ lรขngฤƒ anumite companii รฎn rezultatele cฤƒutฤƒrii, a declarat un purtฤƒtor de cuvรขnt al companiei, รฎntr-o miศ™care menitฤƒ...

โ€žPregฤƒteam meciul cu Botoศ™ani!โ€ รŽntrebat dacฤƒ s-a uitat la PAOK-FCSB, ศ˜umudicฤƒ a avut o reacศ›ie savuroasฤƒ

Marius ศ˜umudicฤƒ a declarat cฤƒ nu s-a uitat la meciul PAOK Salonic-FCSB 0-1, deoarece era preocupat cu pregฤƒtirea partidei de campionat cu FC Botoศ™ani. Deศ™i...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ