Câteva sute de persoane au ieșit în stradă, pe ploaie, în Constanța, la „Marșul pentru viață” organizat la inițiativa Asociaţiei „Simplu-Provita”. Prezența profesorilor de religie și a preoților a fost obligatorie, potrivit unor documente transmise de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.
Cadrele didactice au obligația să afișeze materialele primite de la Arhiepiscopia Tomisului în școlile în care predau și să informeze colegii, elevii și părinții acestora despre evenimentul care susţine „valorile familiei creștine tradiționale”.
Înainte de plecarea în marș, participanții au rostit „Tatăl Nostru”, pe treptele catedralei ortodoxe. S-au oprit apoi în piața Ovidiu, dar și la biserica greacă, unde au interpretat mai multe cântece bisericești. La marș au participat și copii minori, unii chiar în cărucioare.
Cu toții au trecut și prin curtea spitalului județean. Oamenii au folosit chiar îndemnul #Rezist, cunoscut de la protestele îndreptate împotriva Ordonanței 13. „#Rezist și dincolo de timp, deci exist/Îndrăzenște, vino la biserică”, scria pe o pancartă.
Alte mesaje afișate au fost: „România plânge pruncii avortați”, „Ceea ce vă spune EL, faceți”, „Adevărații părinți nasc copii, adevărații doctori nasc copii”, „Cu fiecare copil, un înger vine pe lume”. IPS Teodosie nu a participat de la începutul evenimentului, dar s-a alăturat coloanei pe parcurs.
În Bucureşti şi în alte 139 de oraşe din ţară, precum şi în 110 oraşe din Republica Moldova este programat sâmbătă să aibă loc „Marşul pentru viaţă 2017”, cu tema „Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine”.
”Trebuie să arătăm că viaţa este suprema valoare pe care noi o avem. De fapt, toţi trebuie să avem sentimentul de a apăra viaţa. Cel mai răspândit păcat şi cel mai mare rău care s-a petrecut de când suntem liberi este tocmai această pruncucidere care este păcatul cel mai greu, să ucizi pe cel care nu se poate apăra”, a spus IPS Teodosie. Acesta a afirmat că obligația de participare la marș, despre care se vorbea în actele oficiale emise de Arhiepiscopie, este una morală. ”Noi chemăm şi Mântuitorul cheamă, noi am chemat şi nu are niciunul obligaţia, datoria morală a oricărui profesor de religie este să apere valorile creştine. Sigur acesta a fost sensul, nu de obligaţie. Nimic din ce este obligat sau forţat nu are valoare morală. (…) Nu e niciun scandal, e o neînţelegere. A fost o recomandare către profesorii de religie, eu nu am vazut-o înainte, nu am semnat-o eu, dacă o vedeam corectam termenii. Nu vor mai pleca adrese fără să le văd”, a spus acesta. Teodosie a fost întrebat și dacă măsurile contraceptive sunt o variantă pentru reducerea avorturilor. ”Discutăm duhovniceşte, făcând alternativa între viaţa naturală şi oprirea vieţii. Cu măsurile contraceptive cine poate fi de acord, sunt un păcat. Cine împiedică zămislirea opreşte viaţa, nu este cuvântul meu, ci al Sfinţilor Părinţi, pe care l-a preluat biserica”, a declarat ierarhul. Mai mult, acesta a afitma că nu este acord cu avortul nici în cazul descoperirii unor malformaţii. ”Nicio viaţă nu poate fi oprită. Am întâlnit mulţi copii care au handicap şi trăiesc o bucurie. Am întâlnit o persoană cu handicap de 50 de ani, care stătea la pat tot timpul şi citea, nu putea să meargă, dar se bucura pentru că avea pe Dumnezeu în suflet”, a spus Teodosie.
IPS Teodosie, pe numele său real (de mirean) Macedon Petrescu, provine dintr-o familie cu 17 copii.