Monarhişti, socialişti, anarhişti, ecologişti şi câţiva oameni din garnitura a doua a partidelor care compun USL s-au strâns în grupuri mici în principalele oraşe ale Transilvaniei, pentru a cere demisia preşedintelui Băsescu. Deşi numărul protestatarilor a fost mic în toate oraşele, teleopoziţia a reuşit să creeze o adevărată isterie. Iar mitingurile, organizate iniţial în semn de susţinere faţă de fondatorul SMURD, doctorul Raed Arafat, au fost deturnate politic, astfel că oamenii s-au rezumat să ceară demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc. Regia după care au fost deturnate mitingurile a fost aceeaşi. Iniţial, oamenii au fost chemaţi, prin intermediul reţelelor de socializare şi a teleopoziţiei, să susţină cauza SMURD. Apoi, câţiva agitatori au început să se răfuiască cu Puterea, iar în cele din urmă, grupurile ori grupuleţele de manifestanţi au început cu toţii să scandeze lozincile agitatorilor. Transmise la televizor, aceste mitinguri au căpătat cu totul alte proporţii.
Miting în zăpadă la Cluj
Peste 250 de oameni s-au strâns în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pentru a cere demisia preşedintelui Traian Băsescu. Agitatorii, în momentele în care vedeau că protestatarii sunt pe punctual să plece acasă, au găsit o strategie ca să îi ţină mobilizaţi pe oameni. Pur şi simplu, i-au plimbat de câteva ori, între Piaţa Unirii şi Piaţa Avram Iancu şi retur. Totul a început la prânz, când câteva zeci de clujeni s-au adunat, de la ora 12.00, în Piaţa Unirii din Cluj, pentru a protesta împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Agitatorii mizau pe faptul că li se vor alătura oameni care vor ieşi de la liturghiile de duminică. Însă credincioşii ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici ori protestanţi au preferat să plece acasă. Jandarmii spun că este o manifestare neautorizată şi că vor supraveghea manifestanţii până când aceştia se vor dispersa, pentru a păstra caracterul paşnic al evenimentului.
La manifestare au participat inclusiv lideri ai USL, precum şefii organizaţiilor judeţene de tineret ale PNL şi PSD, Ionuţ Bîldea şi Gabriel Oniga, dar şi soţii Rotta, proprietarii holdingului Compexit. De asemenea, la protest ia parte şi juristul Tiberiu Kovacs, prodecan al fostului Baroul Constituţional Român, filiala Cluj, precum şi colegul său, juristul Marcel Holunga. Există, de asemenea, şi grupuri de activişti monarhişti, care au venit în Piaţa Unirii cu un drapel al României cu stema regală, dar şi activişti care protestează împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Unul dintre participanţi a adus inclusiv un steag cu stema decupată, asemănător cu cele folosite la Revoluţia din 1989. De asemenea, protestatarii au scandat „România, trezeşte-te!”, „Clujul nu e PDL”, „Nu staţi în balcoane, că murim de foame” şi „Arafat e mai bărbat decât cei ce ne-au furat!”. Unii au adus bannere pe care au scris „Ruşine jandarmilor bucureşteni” şi „Te ştim chior, dar nu şi surd, când strigăm, salvează SMURD”.
Huliganii de la U Cluj cer demisia lui Băsescu
Protestele de la Cluj au degenerat în orele serii, când pe străzi au ieşit şi huligani din galeria echipei de fotbal Universitatea Cluj. Huliganii au ameninţat reporterii care transmiteau de la faţa locului, iar scandările triviale au luat, pentru o perioadă, locul revendicărilor politice, potrivit www.clujtoday.ro. Huliganii au mers în marş până în zona studenţească Haşdeu, unde au convins câteva zeci de studenţi să li se alăture. Între timp, în centrul oraşului s-au adunat şi mulţi curioşi, aşa că, în jurul orei 19.00, în Piaţa Unirii se aflau aproape 1.000 de oameni. Mulţi dintre clujeni au plecat, însă, după scurt timp, iar după o oră de protest, mai rămăseseră circa 150 de persoane. Iar la ora 20.30, după ce teleopoziţia a renunţat să mai transmită protestul în direct, protestatarii care mai rămăseseră au plecat acasă. Huliganii ameninţă că vor reveni mâine, la ora 19.00.
Repetiţia de sâmbătă
Exerciţiul de mbilizare a început de sâmbătă, când aproximativ 100 de persoane s-au strâns în centrul Clujului, în Piaţa Unirii, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de fondatorul SMURD, medicul Raed Arafat, care a demisionat recent din postul de subsecretar de stat din Ministerul Sănătăţii. Oamenii au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu, care a intrat în dispută deschisă cu medicul Raed Arafat.
Oamenii s-au strâns să protesteze, chiar dacă Guvernul a retras proiectul de lege referitor la Sănătate, care a provocat disputa dintre fondatorul SMURD şi preşedintele României.
Alţii au venit, pur şi simplu, ca să protesteze împotriva preşedintelui României. „Băsescu a dat şi într-un sirian care a făcut atâtea pentru România, ca Arafat, a dat şi Regele Mihai, acum în cine mai vrea să dea? În Nadia Comăneci?”, a spus unul dintre protestatari. De asemenea, au fost şi oameni care nu prea ştiau pentru ce protestează. „Pentru salarii, pentru pensii, pentru sănătate, că nu se poate trăi cu salariile pe care le avem”, a spus un al protestatar. „Nu comentez”, a fost răspunsul unui alt protestatar, care nici el nu prea ştia ce caută în centrul oraşului.
La protestul de sâmbătă, la fel ca şi duminică, au participat o serie de lideri ai partidelor de Opoziţie, precum fostul secretar de stat PNL, Liviu Radu, ori liderul organizaţiei judeţene de tineret a PSD Cluj, Gabriel Oniga, precum şi membri ai unor organizaţii monarhiste, care au venit la miting cu steagul regal. Nu au lipsit nici activiştii organizaţiilor care protestează împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, dar şi membri ai galeriei echipei de fotbal CFR Cluj.
Defilare cu maşinile, la Deva
Peste 50 de maşini din Deva, în care se aflau aproape o sută de persoane, au luat parte, sâmbătă dimineaţa, la o acţiune prin care au dorit să-şi arate susţinerea faţă de SMURD şi doctorul Raed Arafat.
Acţiunea a fost anunţată de reţelele de socializare şi s-a încheiat fără incidente.Susţinătorii SMURD şi-au dat ca punct de întâlnire parcarea unui supermarket situat la periferia municipiului Deva şi au adus cu ei postere cu fotografia medicului Raed Arafat, pe care era scris „Viaţă pentru viaţă”, dar şi afişe pe care se putea citi: „I like SMURD”, „Deva susţine SMURD” sau „Deva salvează SMURD”. Afişele au fost apoi lipite pe maşini sau fixate pe geamurile autoturismelor, participanţii pornind apoi spre oraş, într-o coloană de câteva zeci de metri.
„Oamenii îl iubesc pe doctorul Arafat şi SMURD. Judeţul Hunedoara este al doilea din ţară unde a fost înfiinţat acest serviciu de urgenţă şi s-a dezvoltat cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, fără ajutorul Guvernului. Dorim ca SMURD, un serviciu de urgenţă performant, să fie susţinut de Guvern. Chiar dacă proiectul legii sănătăţii a fost retras, dorim să arătăm că devenii iubesc SMURD şi doresc o dezbatere publică pe probleme de sănătate, în mod civilizat”, a declarat preşedintele Asociaţiei Salvital Hunedoara, cea care se ocupă de problemele SMURD în judeţul Hunedoara.
SMURD Hunedoara este singura structură din ţară care nu face parte din sistemul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Salariile celor 78 de paramedici şi costurile de funcţionare ale acestui serviciu de urgenţă sunt asigurate de Asociaţia Salvital, prin cotizaţiile strânse de la membrii săi. Cei mai importanţi finanţatori ai SMURD Hunedoara sunt Consiliul Judeţean Hunedoara şi primăriile mai multor municipii şi oraşe, printre care se numără Deva, Hunedoara şi Petroşani.
Deoarece nu sunt încadraţi în structurile ISU, paramedicii SMURD Hunedoara primesc un salariu mediu net de 1.100 de lei pe lună, inclusiv sporurile de vechime şi orele suplimentare. Preşedintele Asociaţiei Salvital Hunedoara spunea că a depus un proiect de hotărâre de Guvern pentru preluarea paramedicilor SMURD de către ISU şi că actul normativ ar fi blocat la Ministerul Finanţelor de aproape doi ani.
Mitinguri la Oradea şi Sibiu
La Oradea, în jur de o sută de persoane s-au adunat sâmbătă, de la ora 14.00, la statuia ecvestră a voievodului Mihai Viteazul din centrul municipiului, în urma mesajelor de solidaritate lansate pe internet faţă de dr. Raed Arafat.
La întâlnirea anunţată s-au prezentat mai mulţi membri ai Asociaţiei Revoluţionarilor din Oradea 1989, grupuri de studenţi, oameni în vârstă şi câţiva politicieni, printre care senatorul PNL Cornel Popa, preşedintele PNL Bihor. Unii dintre participanţi au purtat câteva drapele tricolore şi ale Uniunii Europene, dar şi cu afişe de genul „Vrem democraţie, nu dictatură”, !”Sănătate, nu moarte”.
În opinia preşedintelui Asociaţiei Revoluţionarilor din Oradea, Gheorghe Manicea, chiar dacă dezbaterea proiectului legii Sănătăţii a fost suspendată deocamdată, aceasta este necesară.
„Legea Sănătăţii trebuie să se facă, dar de cei care trebuie să o facă, adică Legislativul. Pentru că nu e bine să amestecăm aici instituţiile statului, cum s-a întâmplat până acum, că o face Guvernul, Preşedinţia”, a spus Manicea.
Senatorul liberal Cornel Popa a declarat că susţine SMURD-ul şi pe dr. Raed Arafat. „Se simte tot mai mult de la o zi la alta faptul că democraţia din România lipseşte, iar eu asta am înţeles: că nu se mai poate. S-a ajuns până acolo încât totul se aliniază voinţei lui Băsescu. Se pare că de ieri opinia publică începe să se dezmorţească”, a adăugat Cornel Popa.
La Sibiu, câteva zeci de persoane au manifestat în Piaţa Mare din centrul istoric al oraşului. „Protestatarii nu au avut autorizaţie, fiind atent supravegheaţi de şeful Jandarmeriei Sibiu dintr-o maşină parcată la distanţă”, spun autorităţile.
Miting autorizat la Timişoara
Aproape 100 de persoane, în majoritate revoluţionari, au protestat în Piaţa Operei din Timişoara. Protestul a fost autorizat de Primăria Timişoara, după ce, în decembrie 2011, primarul PNŢCD Gheorghe Ciuhandu şi-a dat acceptul pentru ca revoluţionarii să iasă în Piaţa Operei şi să-şi poată manifesta public opiniile până în data de 22 ianuarie 2012. Manifestanţii şi-au manifestat nemulţumirea şi faţă de decizia Cabinetului Boc de a le fi retrase indemnizaţiile revoluţionarilor cu merite deosebite şi a urmaşilor martirilor din Revoluţia din 1989. Vineri, în Piaţa Operei s-au adunat circa 200 de timişoreni care au protestat paşnic pentru aceleaşi motive.