4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCriza schimbă totul: spaniolii şi portughezii pleacă la muncă în America de...

Criza schimbă totul: spaniolii şi portughezii pleacă la muncă în America de Sud

Unarticol din cotidianul american The Wall Street Journal atrage atenţia asupra unui efect mai puţin vizibil al crizei economice din Europa; conform autorilor, sute de mii de tineri din Spania, Portugalia şi alte ţări în care criza a afectat piaţa de muncă, au ales în ultimii ani să îşi încerce norocul peste ocean. De această dată, ţinta emigranţilor nu este însă, ca în trecut, America de Nord, ci cea de Sud.

Portugalia pierde într-un an 1% din populaţie

În timpul perioadei de avânt a economiei spaniole, terminată brusc în 2008, statul din peninsula iberică a avut parte de unul dintre cele mai mari valuri de imigranţi din ultima vreme; peste 500.000 de nou-veniţi soseau anual în Spania, unde erau absorbiţi rapid de industria construcţiilor, aflată în acea perioadă în plină creştere. Conform Institutului Naţional de Statistică al Spaniei, în 2007 populaţia Spaniei a crescut cu imigranţilor a fost de circa 700.000, iar în primul an de criză, 2008, acesta a scăzut la 400.000. Odată cu criza financiară, în Spania s-a spart şi bula imobiliară; 700.000 de case şi apartamente construite în ultimii trei ani nu au putut fi vândute, iar din cele 1,5 milioane de locuri de muncă create în acest domeniu în ultimii 12 ani, 80% au dispărut.

În primele nouă luni ale anului 2011, numărul spaniolilor care au părăsit ţara a fost cu 55.000 mai mare decât cel al noilor veniţi. Cu un an înainte, numai 37.000 de cetăţeni spanioli aleseseră să se stabilească în altă ţară – iar dintre aceştia, peste 60% au avut ca destinaţie state din afara Uniunii Europene.

Nu numai Spania înregistrează un flux al imigraţiei; o altă ţară afectată este Portugalia, care numai în 2011 a „pierdut” 100.000 de locuitori – aproape 1% din întreaga populaţie. Mulţi dintre ei s-au îndreptat către fosta colonie africană, Angola, care a atras în ultimii 8 ani peste 70.000 de cetăţeni portughezi. Şi mai mulţi, însă, au decis să îşi încerce norocul în Brazilia, unde numărul imigranţilor portughezi a crescut cu 52.000 în numai 18 luni.

Alte state europene care au înregistrat o scădere a populaţiei sunt, conform cotidianului american, Irlanda, Slovenia şi Cipru, iar oficialii greci avertizează că şi ţara lor s-ar putea alătura acestui trend.

În Brazilia s-a dublat numărul vizelor de muncă

Dintre ţările-ţintă din America de Sud, Brazilia profită cel mai mult de pe urma declinului Europei; ingineri şi alţi specialişti din domeniul construcţiilor sunt foarte căutaţi în statul sud-american, care a alocat 500 miliarde dolari pentru următorii trei ani pentru proiecte de infrastructură şi energie – mai mult decât dublul produsului intern brut al Portugaliei, după cum notează Wall Street Journal. În ciuda crizei financiare care a atins şi Brazilia, ce mai mare economie din America Latină a crescut cu o medie de 4% în ultimii zece ani, în mare parte datorită exporturilor către China şi creşterii veniturilor consumatorilor pe piaţa internă. Până în 2020, Brazilia va avea nevoie de 1,1 milioane de ingineri – iar în ciuda tuturor eforturilor, universităţile nu vor putea produce un număr atât de mare de absolvenţi. din această cauză, numărul de vize de muncă acordate cetăţenilor străini a crescut cu aproape 50% în prima jumătate a anului 2011, ajungând la 1,46 milioane. Conform ministerului de Interne, dintre aceştia 330.000 sunt cetăţeni portughezi, iar 60.000 au venit din Spania.

De asemenea, numărul emigranţilor brazilieni care se întorc în ţară este uriaş; dacă în 2007 peste 3 milioane de brazilieni trăiau în străinătate, astăzi numărul lor a scăzut la sub 2 milioane. The Wall Street Journal spune povestea unuia dintre ei, Giovanni Peduto, în vârstă de 35 de ani; acesta s-a întors în Brazilia după trei ani petrecuţi la Madrid, unde a lucrat pentru Prisa SA, o companie spaniolă de media. Peduto i-a convins pe superiorii săi să îi permită să deschidă în Sao Paolo o companie de consultanţă pentru Prisa, iar după numai doi ani, aceasta a adus profituri de milioane de dolari. „Piaţa caută înebunită oameni talentaţi”, a declarat Peduto cotidianului american; „astăzi, plătesc unei secretare care vorbeşte curent engleza un salariu pe care cu numai câţiva ani în urmă nu îl aveau în Brazilia decât directorii”.

„Impozitul anti-exod”

Conform unui studiu al companiei internaţionale de resurse umane Randstad, criza continuă în care se află Spania, cu o creştere economică de mai puţin de 1%, ar putea face ca valul de emigranţi către America Latină să continue; 62% din respondenţii unui sondaj s-au declarat dispuşi să îşi părăsească ţara în căutarea unui loc de muncă. Până acum, oficialii spanioli s-au arătat optimişti că emigranţii se vor întoarce în momentul în care situaţia economică din ţară se va îmbunătăţi, iar Jose Ramon Pin, prorectorul universităţii IESE Business School din Madrid, a declarat pentru Wall Street Journal că Spania „va beneficia de pe urma emigranţilor dacă aceştia se vor întoarce cu noi cunoştinţe şi experienţe”. Însă, a adăugat Pin, „întrebarea este: se vor întoarce?”.

În timp  ce politicienii din Spania şi Portugalia încurajează noul val de emigraţie, alte ţări încearcă să îşi păstreze absolvenţii. Astfel, ministrul de Finanţe al Greciei, Evangelos Venizelos, a iniţiat o campanie pentru descurajarea emigraţiei, Irlanda a redus impozitele pentru industria turismului, încercând să crească astfel numărul locurilor de muncă, iar Italia a introdus o scutire de impozit pentru persoanele cu o vârstă de sub 40 de ani care se întorc în ţară după doi ani de muncă sau studii în străinătate. Având în vedere severitatea crizei economice şi financiare din aceste ţări, nu este însă deloc sigur că măsurile impuse pentru a opri exodul tinerilor absolvenţi vor reuşi să aducă roadele scontate.

Cele mai citite

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...
00:02:43

VIDEO. Familia regală britanică se întâlnește cu publicul, după slujba religioasă de Crăciun

Regele Charles al III-lea, regina Camilla și alți membri ai familiei regale britanice s-au întâlnit cu publicul după ce au participat la slujba religioasă...

Blue Air, aflată în faliment, va încasa aproximativ 2 milioane de dolari în urma câștigării unui proces

Administratorii Blue Air, companie românească de transport aviatic aflată în faliment, au obținut o victorie neașteptată într-un proces cu Transair, compania aviatică din Senegal. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă