Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică după-amiază, în întâlnirea cu studenții și profesorii români de la Roma, că după declarația de la Roma, impactul economic pentru România, din punct de vedere al finanțărilor europene, va fi în linii mari "cu certitudine unul pozitiv”, potrivit Agerpres.
"În acest moment, îmi este greu să cred că poate fi cuantificat acest impact, dar grosso modo aș spune că impactul va fi cu certitudine unul pozitiv față de alte variante de declarație și altă abordare care ar fi fost eventual posibile. Să știți că în timpul negocierilor apar tot felul de poziții. Și s-a vehiculat la un moment dat că dacă nu se ajunge la un text agreat de toată lumea, va fi dată o declarație fără să fie semnată și care va conține chestiuni care, poate, ar fi pus România în inferioritate", a afirmat Iohannis, întrebat fiind care va fi impactul economic pentru România în urma Declarației de la Roma din punct de vedere al finanțărilor europene.
Șeful statului a adăugat că "acea variantă (de declarație — n.red.) nu s-a întâmplat". "Avem una foarte pozitivă, și au semnat chiar și unii care până-n, efectiv, ultima zi au spus că nu vor fi de acord cu textul. Ceea ce arată că, în ultimul moment, și la o adică există o bună înțelegere între statele membre și de aici concluzia mea că lucrurile vor merge bine mai departe", a spus președintele.
El a menționat că, în opinia sa, "șocul Brexit-ului a reconsolidat UE 27".
"Și, în mod interesant, există sondaje care arată că în ultimele săptămâni, pe fondul unor discuții, cum le poartă și foarte mulți politiceni de la noi de acasă, foarte pesimiști, anti Europa, anti nucleu și așa mai departe, a apărut o nouă solidaritate a cetățenilor europeni și o nouă încredere în proiectul european, ceea ce este extraordinar de bine. Și, cu siguranță, va duce și la o amplificare a proiectelor care, în definitiv, vor fi cofinanțate sau, cel puțin, vor avea un impact economic pozitiv asupra României. Cât va fi, asta mi-e greu să cred că ar putea să fie calculat", a mai declarat Iohannis.
La finalul evenimentului, președintele României a oferit "un cadou" gazdelor reuniunii, respectiv un exemplar al Declarației de la Roma, purtând și semnătura sa.
"Textul Declarației este pozitiv și echilibrat, în acord cu poziția promovată de România cu privire la viitorul Europei. Au fost preluate preocupările exprimate de România în cadrul negocierilor privind cooperarea consolidată. De asemenea, a fost inclusă și o referire suplimentară la coeziune în ceea ce privește o Europă prosperă și sustenabilă", a spus șeful statului.
El a subliniat că menționarea, în textul final al Declarației de la Roma, a conceptului de cooperare consolidată este făcută strict în limitele prevederilor actualului Tratat al Uniunii, obiectivul fiind ca toate statele să acționeze împreună.
"În plus, textul Declarației menționează că ușa rămâne deschisă pentru statele membre care doresc să se alăture mai târziu acestor forme de cooperare consolidată. Cu siguranță, nu dorim pași înapoi de la ceea ce am realizat până acum. Este important ca Uniunea să evolueze permanent în sensul consolidării acelor politici care asigură fundamentul și eficiența Uniunii, mă refer aici la piața internă, cu cele patru libertăți fundamentale, la politica de coeziune, la politica de extindere și la politica de vecinătate", a mai declarat șeful statului sâmbătă, după reuniunea de la Roma a liderilor europeni.