17.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportAtletismIstoria primului fotoreporter de război din lume (ARTICOL INTEGRAL)

Istoria primului fotoreporter de război din lume (ARTICOL INTEGRAL)

Unul dintre cei mai apreciaţi fotografi din Europa a fost, în secolul al XIX-lea, un clujean. Este vorba de Carol Pop de Satmari (ortografiat în limba maghiară Karoly Papp de Szathmari, conform unor documente din arhivele clujene), cel care a realizat primul fotoreportaj de război din lume. Carol Pop de Satmari s-a născut acum 200 de ani, în 11 ianuarie 1812, la Cluj, şi a murit în 1887, în Bucureşti.

Printre cele mai cunoscute seturi de fotografii realizate de clujean se numără fotoreportajele din Războiul Crimeii, care a opus, în anul 1853, Rusia unei coaliţii formate din Franţa, Marea Britanie şi Imperiul Otoman şi care a presupus inclusiv operaţiuni militare desfăşurate în Dobrogea, În anul 1877, Carol Pop de Satmari, deşi avea deja vârsta de 65 de ani, şi-a luat din nou aparatul de fotografiat şi a plecat pe front, pentru a imortaliza Războiul de Independenţă al României. El a ajuns adesea în prima linie a frontului din timpul războiului ruso-româno-turc. Gestul lui Carol Pop de Satmari era unul deosebit de curajos, şi asta cu atât mai mult cu cât el trebuia să care aparatura de fotografiat, care era mult mai grea şi mai dificil de mânuit decât cea de azi. Fotografiile sale au devenit rapid cunoscute în toată Europa. Pentru curajul său, Carol Pop de Satmari a fost decorat de Regele Carol I al României, de împăratul Napoleon al III-lea al Franţei, de Regina Victoria a Marii Britanii, dar şi de împăratul Francisc Iosif al Austriei şi de regele Spaniei.

Carol Pop de Satmari nu a fost doar fotograf, ci şi grafician şi pictor. El şi-a făcut primele studii în Transilvania, apoi a lucrat la Pesta cu Anton Chladek. Este vorba de un mare pictor ceh care, culmea, s-a născut în provincia Voivodina, în Serbia.

Întors în Transilvania, Carol Pop de Satmari a realizat un album de litografii, Vederi din Transilvania, în anul 1841. Apoi a devenit cunoscut după ce a realizat portretele parlamentarilor din Dieta Transilvaniei. Primele fotografii (dagherotipii) le-a realizat în anul 1843, cu cinci ani înainte de izbucnirea Revoluţiei de la 1848. Zece ani mai târziu, în anul 1853, fotograful transilvănean avea să plece pe front, pentru a realiza primul fotoreportaj de război din lume. Talentul cu care a realizat clişeele fotografice i-au adus admiraţia tuturor părţilor implicate în Războiul Crimeii. Dacă împăratul Napoleon al III-lea şi regina Victoria l-au decorat, ţarul Rusiei i-a permis să călătorească în Siberia. Carol Pop de Satmari s-a întors de acolo cu un set impresionant de fotografii artistice, care surprind frumuseţea uneia dintre cele mai sălbatice regiuni de pe globul pământesc. De asemenea, Carol Pop de Satmari a călătorit apoi şi în China, unde a realizat o serie de fotoreportaje care surprind ţara asiatică înaintea marilor transformări care aveau să intervină la sfârşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului XX. După anul 1860, Carol Pop de Satmari a publicat un album cu 100 de fotografii care a stârnit admiraţie în toată Europa. De asemenea, transilvăneanul, care ajunsese unul dintre cei mai apreciaţi artişti din capitala României şi care a adus faimă pentru arta bucureşteană, nu şi-a uitat originea etnică. Fotograful Carol Pop de Satmari s-a numărat printre fondatorii primei asociaţii culturale a maghiarilor din Bucureşti.

A folosit unghiuri inedite

Talentul lui Carol Pop de Satmari reiese şi din fotografiile panoramice pe care le-a făcut Bucureştiului. Probabil, este vorba de primele fotografii de acest tip ale capitalei României. Carol Pop de Satmari a folosit o serie de înălţimi, precum Dealul Filaret şi Dealul Mitropoliei şi a experimentat o serie de unghiuri inedite la acea vreme. În realizarea fotografiilor sale s-a folosit şi de experienţa dobândită ca litograf pentru a găsi perspectivele cele mai potrivite spre a surprinde viaţa aşezării din Câmpia Valahiei.

Cele mai citite

A murit după ce și-a tăiat accidental artera femurală cu un polizor

Un bărbat în vârstă de 60 de ani din satul Nadăş, judeţul Timiş, a decedat, marţi seara, după ce şi-a tăiat accidental artera femurală...

Dezvăluire șocantă făcută de actrița Tily Niculae, actrița din „La Bloc”

Tily Niculae, cunoscută pentru rolul ei din serialul „La Bloc”, a făcut o dezvăluire tulburătoare, relatând că fiica ei a suferit un accident vascular...

Profit uriaș pentru FCSB! Campioana României a vândut 23.000 de pachete pentru meciurile de acasă din Europa League

FCSB a reușit să vândă aproape jumătate din biletele disponibile pentru cele patru meciuri de pe teren propriu din faza grupelor Europa League într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă