16.1 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialMarşul tăcerii împotriva crematoriului

Marşul tăcerii împotriva crematoriului

Aproximativ 300 de clujeni nemulţumiţi de construirea unui crematoriu în Mănăştur, cel mai mare cartier al oraşului, au participat, miercuri, la un marş al tăcerii. Mitingul, organizat de către deputatul independent Mircia Giurgiu, a fost un protest la adresa consilierilor locali, cei care au votat construirea unui crematoriu uman în fosta capelă a cimitirului din Mănăştur, la doar câteva zeci de metri de locuinţele oamenilor.

În faţa bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”, din respectivul cartier, peste 300 de persoane au răspuns prezent, la ora 12:00, la apelul deputatului clujean, dar şi la cel al preoţilor bisericii respective, precum şi al Fundaţiei „Părinţi Clujeni”. „Vă mulţumesc că aţi venit la această acţiune în număr aşa de mare. În urma acestui protest civic, şi nu politic, Consiliul Local poate se va gândi de două ori înainte să ia anumite decizii care privesc locuitorii oraşului. Aceştia trebuie consultaţi cu privire la problemele ce le afectează viaţa de zi cu zi. Ateiştii care vor să-şi construiască un crematoriu pot să o facă în afara oraşului, pentru că Biserica cinsteşte trupul uman şi nu suntem de acord cu incinerarea”, le-au spus reprezentanţii bisericii participanţilor la marş, după care coloana de protestatari a pornit înspre centrul Clujului. Acolo, Mircia Giurgiu, alături  de feţele bisericeşti, dar şi de deputatul PNL, Horia Uioreanu, a depus la registratura Primăriei un memoriu semnat de aproximativ 1.200 de persoane care nu sunt de acord cu construirea crematoriului uman.


Fluturaşi cu anularea marşului

Primarul interimar, Radu Moisin, nu vrut să se întâlnească cu organizatorii acestui marş, iar purtătorul de cuvânt al instituţiei clujene, Oana Buzatu, le-a promis acestora că memoriul lor se va afla pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Local. După oprirea de la Primărie, manifestanţii au continuat marşul prin centrul oraşului până la Prefectură, acolo unde au înmânat un memoriu şi prefectului Florin Stamatian, de la care au primit mai mult sprijin. „În primul rând, mi-am exprimat dezacordul şi nemulţumirea că dintr-o problemă normală, simplă, care trebuie rezolvată prin act administrativ şi printr-o discuţie cu cetăţenii, s-a ajuns la manifestări de stradă. Eu nu am nici un temei legal să cer revocarea unei hotărâri de asociere, însă am un memoriu şi trebuie să reacţionez conform funcţiei mele de prefect. Pe de altă parte, nu aveam nevoie de acest memoriu ca să spun că nu sunt de acord cu construirea acestui crematoriu. De altfel, aş vrea să fie mutat şi cimitirul de acolo, unde era, odinioară, marginea oraşului. Nu este normal ca eu, ca cetăţean, să deschid fereastra şi să văd acel crematoriu”, a declarat prefectul Clujului. Protestul s-a încheiat după aproximativ două ore cu speranţa că efectele acestuia se vor vedea cât mai curând. „Mulţumesc la toţi cei care au venit, deşi cu o seară înainte s-au împărţit fluturaşi prin oraş cum că acest protest s-a anulat. Am depus un memoriu la prefect, care ne-a promis sprijinul, dar şi la Primărie, unde domnul primar a avut o problemă mai importantă şi nu a vrut să se întâlnească cu noi. Pentru cei de acolo nu prea contează această problemă a cetăţenilor”, a spus şi deputatul Mircia Giurgiu, organizatorul acestui miting.

Proiect votat de Consiliul Local

Proiectul de construire a crematoriului uman în cartierul Mănăştur a fost votat de către Consiliul Local anul trecut, pe vremea când era în funcţie primarul Sorin Apostu. Crematoriul ar urma să fie construit în fosta capelă a cimitirului din Mănăştur, într-un spaţiu de 550 de metri pătraţi, de către societatea germană RDK Cremation, înfiinţată abia în iunie 2011. Distanţa crematoriului faţă de cea mai apropiată locuinţă este de 35 de metri.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Iarnă severă în Africa de Sud. Numeroase drumuri au fost blocate Johannesburg, iar oamenii au rămas captivi în mașini

Vremea a creat haos în Africa de Sud, unde locuitorii din Johannesburg s-au trezit în mijlocul unei ierni neobișnuit de severe. A nins atât...

Ce să alegi între un SRL și un PFA în 2024?

Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul general valabil, ci din contra, depinde de particularitățile fiecărei afaceri în parte. În prezentul articol ne-am propus...

Două persoane au fost atacate de urs în Brașov și au ajuns la spital

Două persoane au fost atacate de un urs, duminică seară, în localitatea Crizbav din județul Brașov. Victimele sunt o fată de 14 ani, însărcinată...
Ultima oră
Pe aceeași temă