10.6 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialRomney se desprinde în favoritul republican

Romney se desprinde în favoritul republican

SUA. Fostul guvernator al statului Massachusetts a câştigat detaşat alegerile preliminare din statul New Hampshire

Romney se desprinde în favoritul republican

Mitt Romney a câştigat alegerile din statul New Hampshire la aproape 17 procente distanţă de următorul clasat consolidându-şi poziţia de favorit pentru nominalizarea drept candidat republican la alegerile prezidenţiale. În pofida succesului, alegerile de marţi au scos în evidenţă câteva slăbiciuni ale fostului guvernator al statului Massachusetts.

Romney a obţinut 39,4% din voturi, la mare distanţă de al doilea clasat, libertarianul Ron Paul 22,8% şi de moderatul Jon Huntsman 16,9%, clasat pe locul al treilea şi a devenit primul candidat republican care nu este preşedinte în funcţiune care reuşeşte să câştige atât în Iowa cât şi în New Hampshire. Candidaţii percepuţi ca fiind cei mai conservatori, Newt Gingrich şi Rick Santorum, nu au reuşit să convingă alegătorii, în pofida atacurilor lansate în ultimele zile împotriva lui Romney, ei obţinând 9,4% şi respectiv 9,3% din voturi. De fapt, este posibil ca tocmai aceste atacuri să îi fi consolidat poziţia lui Romney.

Jon Stewart pentru Romney

Celebrul comic (şi democrat convins) i-a făcut un mare serviciu lui Romney când i-a ridiculizat pe Gingrich şi Santorum pentru atacurile lor, subliniind că acestea sunt anti-republicane. Romney a făcut o declaraţie imprudentă că i-ar plăcea să fie în poziţia de a concedia câţiva oameni. Imediat, atât Gingrich cât şi Santorum au denunţat bogăţia omului de afaceri, cantitatea mare de bani pe care acesta sau comitetele sale de sprijin (super PACs) au reuşit să o strângă dar şi faptul că, în calitate de conducător al unui fond de investiţii – Bain Capital – acesta a concediat sute sau chiar mii de oameni. Gingrich nu a ezitat să îl califice pe Romney drept un „prădător‘‘. Or, s-a întrebat Stewart cu ironie, nu cumva asta este exact ceea ce predică republicanii conservatori? Nu se declară ei campionii pieţei libere, ai dereglementării şi reducerii de taxe şi impozite? Nu sunt ei cei care i-au acuzat pe democraţi şi pe Obama că au declanşat „lupta de clasă‘‘ împotriva bogaţilor din motive populiste? În decurs de ore, argumentele lui Stewart au fost preluate de mai mulţi comentatori conservatori, care au subliniat că atacurile împotriva lui Romney sunt nedrepte şi sunt mai degrabă caracteristice stângii democrate. În felul acesta, Romney a ieşit întărit şi a câştigat fără emoţii. Victoria de marţi îl aşează în poziţia de mare favorit şi în următoarele două runde (South Carolina, 21 ianuarie şi Florida 31 ianuarie). Dacă va câştiga şi aceste două state, este posibil ca alegerile preliminare republicane să se încheie mai devreme decât era aşteptat.

„Cincinnatus cu PowerPoint‘‘

Cu toate acestea, scrie New York Times, acest lucru nu înseamnă că această chestiune nu va apărea mai târziu în campanie şi că nu va fi utilizată, cu mai mult temei de Obama. Genul de fond pe care l-a condus Romney se ocupa cu achiziţionarea de companii, restructurarea şi eficientizarea lor şi revânzarea pe piaţă cu un profit bun. Or, „restructurarea şi eficientizarea‘‘ presupune întotdeauna concedieri şi de aici caracterizarea de „vulturi‘‘ pe care şi-au atras-o investitorii de tipul lui Romney.

O altă slăbiciune a fostului guvernator subliniată de analişti este lipsa sa de autenticitate care îl face neconvingător. Prezenţa la vot în New Hampshire a fost scăzută, la fel ca în Iowa şi, dacă Ron Paul nu ar fi mobilizat un număr mare de independenţi, ar fi fost catastrofală, ceea ce înseamnă că mulţi alegători conservatori au preferat să stea acasă în loc să voteze cu vreunul din cei şase candidaţi republicani, inclusiv cu Romney. Dacă vor rămâne acasă şi în noiembrie, Obama e ca şi câştigător.

În sfârşit, spre deosebire de Obama, Romney nu reuşeşte să „se vândă‘‘ personal. Imaginea pe care încearcă să şi-o creeze – aceea de om de afaceri din afara clasei politice care candidează în mod dezinteresat într-un moment greu prin care trece ţara – nu reuşeşte să convingă. Dimpotrivă, a ajuns să îi irite şi pe pontenţialii săi susţinători, un comentator conservator al revistei National Review cerându-i s-o lase mai moale cu pretenţia lui de „Cincinnatus modern care-şi abandonează PowerPoint-ul‘‘ pentru a-şi servi ţara.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Numărul contractelor pe salariul minim a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani

Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a scăzut semnificativ în luna septembrie 2024, ajungând la 1,09 milioane, cea mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă