23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPragmatism sau isterie? În zilele de după Revelion se înghesuie la impozite...

Pragmatism sau isterie? În zilele de după Revelion se înghesuie la impozite de 7 ori mai mulţi români decât în zilele de vară

Încă din primele zile lucrătoare ale anului, mii de oameni din toată ţara s-au aşezat liniştiţi la cozi pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale pe 2012. Obiceiul nu are nicio justificare de ordin financiar, ci psihologic.

Chiar dacă este criză şi oamenii se plâng că le-au scăzut veniturile, când e vorba să facă plăţi unii vor să fie întotdeauna primii. Majoritatea pensionari, ei se grăbesc în fiecare an încă din primele zile lucrătoare să achite banii cuveniţi statului, asta în condiţiile în care „promoţiile” organizate de Fisc se întind pe parcursul a trei luni.

„Sunt două motive principale pentru acest comportament: ei vor să scape de grija taxelor şi se gândesc că la început de an e mai liber la sediile noastre, iar pe de altă parte sunt atraşi de bonificaţia de 10% acordată celor care fac plăţile până pe 31 martie. Unii se gândesc probabil că nu vor mai prinde bonificaţia pentru că ar putea apărea schimbări în legislaţie”, a declarat Oundjian Hrant, directorul Direcţiei Taxe şi Impozite Locale Sector 4.

Cei mai mulţi contribuabili care au venit în prima zi lucrătoare să plătească taxele sunt pensionari. În perioadele aglomerate, la sediile direcţiilor de taxe şi impozite locale din sectorul 4 vin aproape 2.000 de persoane pe zi, în timp ce în lunile cu afluenţă mai mică, cum sunt iunie şi iulie, numărul de contribuabiili nu sare de 300 pe zi.

Cum se evită aglomeraţia

Cei care vor să evite aglomeraţia şi să beneficieze de bonificaţie, ar trebui să plătească taxele în februarie până la începutul lunii martie. Pentru a scăpa de cozi şi timp pierdut pe drum, contribuabilii pot plăti taxele online sau prin intermediul poştei ori la bancă.

Deocamdată, aceste mijloace de plată moderne nu sunt folosite de prea mulţi cetăţeni care nu sunt familiarizaţi cu ele, deşi sunt sigure şi nu prezintă dificultăţi. Aproximativ 10% din contribuabili preferă mijloacele de plată electronice, iar majoritatea se deplasează la sediile direcţiilor de taxe şi impozite pentru a face plăţile.

Explicaţia psihologului

Dorinţa de a plăti dările la stat încă din primele zile ale anului apare mai ales la persoanele în vârstă care au fost educate în spiritul achitării datoriilor înainte de toate, apreciază psihologii. „Este vorba despre oamenii care atunci când iau pensia mai întâi plătesc întreţinerea. Ei au trăit vremuri grele în care au fost nevoiţi să-şi socotească bine banii şi au fost educaţi să achite întâi datoriile”, a afirmat psihologul Dorina Stamate.

Ea spune că acest gen de educaţie aparţine celor mai în vârstă, în timp ce tinerii trăiesc după dictonul „Plăteşte-te pe tine primul”, adică vor cumpăra mai întâi ceva ce le face lor plăcere.

Dacă au resurse financiare reduse şi nu le vor ajunge banii pentru a plăti toate dările, creativitatea lor va fi stimulată, datorită plăcerii produse de prima achiziţie, şi vor găsi noi metode de a face rost de bani. În acelaşi timp, persoanele care achită întâi dările, se vor mulţumi că nu au rămas datoare şi nu vor căuta să-şi suplimenteze veniturile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă