De abia după terminarea coridorului IV România se poate gândi la bani europeni pentru autostrada Braşov-Cluj-Borş.
Finanţarea Autostrăzii Transilvania din fonduri europene nerambursabile nu este atât de aproape pe cât îşi doresc oficialii Ministerului Transporturilor. Prezentă acum două luni la Cluj, unde a inaugurat centura ocolitoare a acestui oraş, Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a spus: „Vreau să vă dau şi o veste bună, pe care nu o ştie nici măcar domnul prim-ministru. Ca urmare a negocierilor pe care le-am purtat cu colegii din Comisia Europeană, tronsoanele de pe Autostrada Transilvania au fost acceptate spre a fi finanţate din fonduri europene”.
Potrivit unor surse din Ministerul Transporturilor, Comisia Europeană ar fi decis revizuirea reţelei europene TEN-T şi ar fi acceptat ca tronsoane din Autostrada Transilvania să poată fi construite folosind fondurile europene care vor fi alocate României în următorul exerciţiu bugetar, 2014-2020.
Ce spune UE?
Uniunea Europeană nu confirmă însă discuţiile privitoare la posibilitatea finanţării autostrăzii din bani europeni în perioada 2014-2020. „Negocierile pentru viitoarea programare a fondurilor pentru perioada 2014-2020 nu au început”, spune Marie-Pierre Jouglain, oficial al DG Regio – Directoratul CE ce se ocupă de fondurile nerambursabile pentru infrastructura de transport. Discuţii privitoare la finanţarea autostrăzii Braşov-Cluj-Borş în actualul exerciţiu financiar, anume 2007-2013, au existat, confirmă Jouglian, însă prioritară este încheierea lucrărilor la Coridorul IV de transport, anume Piteşti-Sibiu-Nădlac, care e inclus în reţeaua Trans European Network-Transport (TEN-T).
„Într-adevăr, proiectul secţiunii Braşov-Cluj-Borş este prevăzut să fie finanţat în programul operaţional 2007-2013. Această secţiune nu este inclusă în axele de prioritate TEN-T pentru România. Priorităţile Programului Operaţional de Transport sunt clar definite ca fiind finalizarea axelor reţelei TEN-T”, spune ea. În concluzie, dacă ar fi terminat autostrada Piteşti-Sibiu-Nădlac până la încheierea exerciţiului 2007-2012, România ar fi avut şanse să primească bani pentru Braşov-Cluj-Borş, dar cum aceasta nu s-a întâmplat, singura şansă a autostrăzii rămâne încheierea cu succes a viitoarelor negocieri pentru alocarea de bani europeni aferentă perioadei 2014-2020.