7.7 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSportParlamentul a รฎncฤƒlcat Constituศ›ia รฎn mod repetat: ศ˜apte situaศ›ii รฎn care aleศ™ii...

Parlamentul a รฎncฤƒlcat Constituศ›ia รฎn mod repetat: ศ˜apte situaศ›ii รฎn care aleศ™ii au ignorat legea fundamentalฤƒ | Cea mai cititฤƒ analizฤƒ a sฤƒptฤƒmรขnii

Politicienii care vor schimbarea ศ™efei DNA, Laura Codruศ›a Kovesi, o acuzฤƒ de încฤƒlcarea Constituศ›iei, invocând o decizie a CCR. Însฤƒ, Parlamentul a încฤƒlcat de mai multe ori legea fundamentalฤƒ, fฤƒrฤƒ sฤƒ existe vreo sancศ›iune.

Decizia ministrului Justiศ›iei, Tudorel Toader, de a nu propune revocarea ศ™efei DNA, Laura Codruศ›a Kovesi, ศ™i a procurorului general, Augustin Lazฤƒr,  a provocat iritare la vârful PSD. Preศ™edintele Liviu Dragnea, a declarat cฤƒ nu îศ™i asumฤƒ decizia ministrului Justiศ›iei.

„Din pฤƒcate, nu am ce sฤƒ susลฃin, pentru cฤƒ ori mฤƒ aลŸteptam la o argumentaลฃie în care sฤƒ ne spunฤƒ tuturor de ce trebuie sฤƒ fie menลฃinuลฃi în funcลฃie ลŸefii Parchetelor, ceea ce era o opลฃiune ลŸi un rezultat al evaluฤƒrii, ori argumentaลฃie pentru a cere revocarea lor. În schimb, am vฤƒzut o argumentaลฃie pentru a fi revocaลฃi cu o concluzie pentru a fi menลฃinuลฃi. Din pฤƒcate, nu am ce sฤƒ susลฃin ลŸi trebuie sฤƒ recunosc cฤƒ am o oarecare dezamฤƒgire”, a comentat Dragnea.

Propaganda PSD ศ™i a televiziunilor apropiate a insistat pe faptul cฤƒ Laura Codruศ›a Kovesi trebuia debarcatฤƒ pentru cฤƒ a încฤƒlcat Constituศ›ia, fapt dovedit de decizia CCR în cazul anchetฤƒrii ordonanศ›ei 13/ 2017. Teoria a fost lansatฤƒ pe piaศ›ฤƒ de preศ™edintele Senatului, Cฤƒlin Popescu Tฤƒriceanu. Însฤƒ, la rândul lor parlamentarii au încฤƒlcat de mai multe ori Constituศ›ia, fฤƒrฤƒ ca vreun politician sฤƒ fie sancศ›ionat.

* Tฤƒriceanu a ignorat Constituศ›ia pentru ศ˜ova. În martie 2015, Senatul, condus de Cฤƒlin Popescu Tฤƒriceanu, a respins o cerere a DNA de arestare preventivฤƒ a lui Dan ศ˜ova. Însฤƒ senatorii au aplicat un regulament intern care nu fusese pus în acord cu Constituศ›ia, în ciuda unor decizii ale CCR în acest sens. Tฤƒriceanu a refuzat sฤƒ publice hotฤƒrârea de respingere, pentru a nu putea fi atacatฤƒ la CCR, dar a fost obligat de o decizie a judecฤƒtorilor constituศ›ionaliศ™ti. „Refuzul Senatului de a redacta ลŸi publica hotฤƒrârea adoptatฤƒ în ลŸedinลฃa plenului din 25 martie 2015 echivaleazฤƒ cu neîndeplinirea unei obligaลฃii constituลฃionale, legale ลŸi regulamentare”, se menศ›ioneazฤƒ în decizia CCR. Dupฤƒ publicarea documentului, CCR a declarat neconstituศ›ionalฤƒ hotฤƒrârea Senatului. Tฤƒriceanu, care cere demisia lui Kövesi pentru o decizie similarฤƒ, este ศ™i astฤƒzi preศ™edintele Senatului.

* Protejarea sistematicฤƒ a incompatibililor. În 2012, Senatul a refuzat sฤƒ vacanteze mandatul lui Mircea Diaconu, deศ™i acesta fusese declarat incompatibil, prin decizie definitivฤƒ. CCR a constatat existenศ›a unui conflict de naturฤƒ juridicฤƒ între instituศ›ii, pentru cฤƒ Senatul ศ™i-a însuศ™it atribuศ›ii ale Justiศ›iei. ”Legitimarea unui astfel de act ar avea ca efect acceptarea ideii cฤƒ în România existฤƒ persoane, instituศ›ii, autoritฤƒศ›i cฤƒrora nu le sunt opozabile hotฤƒrârile judecฤƒto-reศ™ti, deci care sunt mai presus de lege”, afirmฤƒ judecฤƒtorii CCR.  Curtea a luat o decizie similarฤƒ ศ™i dupฤƒ ce Senatul a refuzat sฤƒ vacanteze mandatul lui Akos Mora (PNL), declarat incompatibil. În ciuda acestor precedente, de atunci s-au înmulศ›it cazurile de parlamentari incompatibili ale cฤƒror mandate nu au fost vacantate – Steluศ›a Cฤƒtฤƒniciu (ALDE), sau Cristian Marciu (PSD).

* Lege neconstituศ›ionalฤƒ, rediscutatฤƒ. Comisia juridicฤƒ a Senatului analizeazฤƒ douฤƒ proiecte legislative care stipuleazฤƒ cฤƒ demnitarii nu mai au voie sฤƒ ocupe timp de trei ani „aceeaศ™i funcศ›ie publicฤƒ” pe care o aveau atunci când au fost gฤƒsiศ›i în incompatibilitate, dar pot ocupa orice altฤƒ funcศ›ie. Dezbaterile au fost reluate deศ™i CCR a respins printr-o decizie (418/2014) interpretarea datฤƒ de parlamentari.

„A accepta interpretarea conform cฤƒreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis sฤƒ mai ocupe doar funcศ›ia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb, ocupa orice altฤƒ funcศ›ie eligibilฤƒ, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii ศ™i aplicabilitฤƒศ›ii sancศ›iunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept”, menศ›ioneazฤƒ CCR.

* Traseismul neconstituศ›ional, încurajat. În august 2014, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanศ›ฤƒ de urgenศ›ฤƒ prin care aleศ™ii locali primeau 45 de zile în care îศ™i puteau schimba partidul fฤƒrฤƒ a-ศ™i pierde mandatul, prin derogare de la statutul aleศ™ilor locali. Potrivit unui raport ExpertForum, 552 de primari au migrat, dintre care 436 s-au îndreptat cฤƒtre PSD. Legea de aprobare a ordonanศ›ei a fost declaratฤƒ neconstituศ›ionalฤƒ de CCR în ianuarie 2015. Însฤƒ în dezbaterile parlamentare PSD a tergiversat votul ศ™i a refuzat sฤƒ menศ›ioneze în proiect faptul cฤƒ aleศ™ii traseiศ™ti îศ™i vor pierde mandatele. Legea de respingere a fost aprobatฤƒ de Senat abia luna aceasta, la doi ani de decizia CCR, fฤƒrฤƒ niciun efect practic.

* Pensii curat neconstituศ›ionale. Pe 21 decembrie 2015, Senatul a aprobat legea privind pensiile speciale ale primarilor, dupฤƒ modelul celor pentru parlamentari. În februarie 2016, legea a fost declaratฤƒ neconstituศ›ionalฤƒ. Cu toate acestea, în iunie 2016, Senatul a revotat proiectul, schimbând de formฤƒ articolele neconstituศ›io-nale, care aveau însฤƒ, acelaศ™i efect. În iulie 2016, CCR a respins, din nou, legea, însฤƒ decizia nu a fost pusฤƒ în aplicare nici pânฤƒ astฤƒzi. 

* Ping-pong cu mandatele aleศ™ilor locali. Pe 21 decembrie 2016, Senatul a votat un proiect potrivit cฤƒruia aleศ™ii locali îศ™i vor pierde mandatele doar în cazul unor pedepse cu executare, eliminând sancศ›iunile pentru cei condamnaศ›i cu suspendare. În iulie 2015, CCR a decis cฤƒ legea este neconstituศ›ionalฤƒ. Cu toate acestea, proiectul nu a fost pus nici pânฤƒ astฤƒzi în acord cu decizia CCR.

* Memorandumul cu Rompetrol, uitat în sertare. Pe 28 mai 2013, Senatul a aprobat un proiect de lege privind aprobarea Memorandumului de Înลฃelegere încheiat între statul român ลŸi The Rompetrol Group. Pe 21 noiembrie 2013, CCR a declarat legea în ansamblu ca fiind neconstituศ›ionalฤƒ. Cu toate acestea, nici astฤƒzi parlamentarii nu au pus legea în acord cu decizia CCR. Pe 28 iunie 2016 legea a fost respinsฤƒ de Camera -Deputaศ›ilor ศ™i de atunci a rฤƒmas în sertarele Senatului, condus de Cฤƒlin Popescu Tฤƒriceanu.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

โ€žTรขrgul Vrฤƒjitoarelorโ€ la OCC โ€“ trei weekenduri de magie ศ™i vrฤƒjitorii pentru รฎntreaga familie

รŽn aceastฤƒ toamnฤƒ, Opera Comicฤƒ pentru Copii (OCC) dฤƒ startul unei serii de evenimente tematice, transformรขnd Grฤƒdina OCC รฎntr-un tฤƒrรขm al fanteziei ศ™i creativitฤƒศ›ii....

Cioban gฤƒsit carbonizat la o stรขnฤƒ distrusฤƒ de un incendiu

Un incendiu devastator a cuprins o fermฤƒ construitฤƒ รฎntr-o zonฤƒ montanฤƒ situatฤƒ la limita dintre judeลฃele CaraลŸ-Severin ลŸi Hunedoara, iar flฤƒcฤƒrile s-au extins rapid,...

Romรขnia, campioanฤƒ la inflaศ›ie: ศ˜apte luni pe podiumul scumpirilor รฎn UE

Romรขnia este ลฃara cu cea mai ridicatฤƒ inflaลฃie din blocul comunitar, cu un avans anual al preลฃurilor de 4,8% Rata anualฤƒ a inflaลฃiei รฎn Uniunea...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ