RL: Noua legislaţie limitează independenţa Băncii Centrale a Ungariei şi a fost criticată atât de Uniunea Europeană cât şi de Fondul Monetar Internaţional. Ce intenţionează premierul Viktor Orban să obţină, şi care vor fi consecinţele?
Viktor Szigetvari: După părerea mea, şi fără să fiu cinic, nimeni nu ştie răspunsul la această întrebare. De când Fidesz a ajuns la putere, au schimbat aproape toţi conducătorii instituţiilor independente şi de stat, de la procuratură la sistemul legal şi de la sistemul bancar la cel al asigurărilor. Iar preşedintele Băncii Naţionale, este singura persoană numită de guvernul anterior care a rămas într-o funcţie de vârf. din această cauză, Fidesz încearcă să scapă de el, atacându-l atât politic cât şi cu alte acuzaţii nefondate, cum ar fi cele de corupţie. Motivul politic din spatele acestei acţiuni este dorinţa premierului Orban de a obţine un control mai mare asupra Băncii Naţionale, astfel încât să îşi poată lărgi spaţiul pentru manevrele fiscale şi pentru a putea controla mai bine politica monetară a ţării – ceea ce este foarte periculos. Acestea sunt doar nişte motive posibile, dar nu pot spune cu exactitate de ce face acest lucru.
RL: Credeţi că aceste modificări ale legislaţiei ar putea duce la o îndepărtare a Ungariei de Europa?
Viktor Szigetvari: În opinia mea, calitatea democraţiei noastre care are totuşi 20 de ani se deteriorează, mai ales din cauza limitării serioase a echilibrului instituţional. Ungaria va rămâne o democraţie, însă posibilităţile de control ale unor instituţii independente precum Consiliul Bugetar au fost reduse considderabil de noile legi. De asemenea, şi Curtea Constituţională, care a devenit deosebit de importantă după tranziţia democratică din 1990, şi-a pierdut absolut toată puterea, sau în orice caz este mult mai slabă decât înainte. Este interesant că, cu toate acestea, schema constituţională, relaţia dintre parlament, putere executivă şi preşedinte nu s-a schimbat decât puţin: suntem în continuare o democraţie parlamentară în care premierul este mai puternic decât preşedintele.
Şi, deşi este drept că noua legislaţie a schimbat multe alte lucruri, atât la nivel simbolic cât şi instituţional, ce mi se pare cel mai grav este că anumite probleme constituţionale importante, care ar fi trebuit să fie reformate odată cu constituţia, au fost ignorate. De altfel, partidul de guvernământ ar fi trebuit să arate cel puţin că îşi doreşte să ajungă la un consens pe anumite teme, ceea ce nu a făcut. Astfel, a fost creat un guvern care este mai puţin controlabil, echilibrul instituţional s-a pierdut şi, din cauza numirii pe termen lung a unor persoane în diverse posturi importante din stat, posibilităţile oricărui guvern viitor vor fi puternic limitate. De asemenea, faptul că politica socială, legea pensiilor, sistemul de impozitare şi alte probleme care în mod normal sunt decise de o majoritate parlamentară au devenit acum lege, Ungaria ar putea deveni în patru sau opt ani neguvernabilă.
RL: V-aţi fi aşteptat la o critică mai dură din partea UE, FMI şi a lui Hillary Clinton?
Viktor Szigetvari: Cred că discuţia creării pe viitor a unei opoziţii mai puternicce în Ungaria, care să poată învinge guvernul în alegeri democratice, este o problemă internă, şi deci nu sunt de acord cu politicienii maghiari care se aşteaptă ca instituţii şi politicieni din afara ţării să aducă o schimbare în sistemul nostru politic. Este datoria opoziţiei ungare să formeze o forţă puternică. Totodată, este foarte important că lideri ca Hillary Clinton sau Jose Manuel Barroso sunt într-o astfel de relaţie cu premierul nostru, pentru că nu am mai văzut din 1990 încoace ca un guvern maghiar să fie criticat atât de dur – ceea ce pentru mine este surprinzător. Este trist că s-a ajuns în acest punct, dar totodată este important, pentru că, pe plan intern, guvernul a devenit foarte greu de controlat. Acest lucru se datorează slăbiciunii opoziţiei, care a pierdut alegerile trecute într-un mod foarte clar. Din această cauză, orice presiune sau influenţă străină asupra guvernului este benefică ţării – dar totodată repet că este trist că s-a ajuns în această situaţie.