Starea de urgenţă din Fiji, care a atras suspendarea statului din Commonwealth, va fi ridicată săptămâna aceasta, după trei ani, a anunţat astăzi şeful militar al arhipelagului, relatează BBC News.
Comandantul Voreqe Bainimarama, care a preluat puterea în 2006 printr-o lovitură de stat, a anunţat, în discursul de Anul Nou, că, la începutul lunii viitoare, vor începe şi consultările pentru o nouă constituţie.
Bainimarama a impus legea marţială, care cenzura presa şi interzicea adunările publice, după ce Curtea de Apel din Fiji a declarat că lovitura de stat pe care a dat-o era ilegală, în 2009, moment în care a a suspendat şi Constituţia.
Ca urmare, Fiji a fost suspendată din Commonwealth în acelaşi an, când nu a reuşit să organizeze alegeri libere.
Din 1987 şi până acum, în Fiji au fost patru lovituri de stat, în contextul în care există tensiuni între populaţia indigenă şi minoritatea indiană, descendenta foştilor muncitori aduşi din India.
Mai mult, conducătorul militar a subliniat că noua constituţie va acorda drepturi egale tuturor cetăţenilor şi că vor fi organizate alegeri electorale în 2014.
Australia şi Noua Zeelandă, care îşi menţin sancţiunile pentru Fiji, au primit declaraţiile lui Bainimarama cu precauţie, notează BBC.
„Este cale lungă până când Fiji va fi o democraţie. Suntem nerăbdători să vedem cum se vor desfăşura aceste schimbări”, a declarat diplomatul australian care gestionează relaţia cu insulele din Pacific, Richard Marles.
Noua Zeelandă a cerut ridicarea măsurilor de urgenţă ca o primă etapă pe drumul spre organizarea de alegeri libere şi democratice în Fiji, a reamintit astăzi şeful diplomaţiei de la Wellington, Murray McCully.