Unul din factorii determinanţi care caracterizează eficienţa unei reamenajări este timpul.
Majoritatea proprietarilor locuinţelor care trec prin acest proces doresc să se mute cât mai repede în noile cămine. De aceea, pe lângă costuri, materiale şi profesionalismul meşterilor ei trebuie să evalueze şi timpii de lucru. Este evident că aceştia sunt direct condiţionaţi de celelalte elemente ale renovării, ceea ce înseamnă că o alegere inteligentă este cea care va avea ca rezultat o lucrare de cea mai bună calitate posibilă, cu costuri cât mai reduse şi realizată într-un timp cât mai scurt.
Pentru a vă optimiza renovarea, conform parametrilor menţionaţi mai sus, este esenţial să vă concentraţi atenţie asupra fiecărui aspect al lucrărilor. Pentru a exemplifica acest lucru, am ales să vă prezentăm în acest material alegerea pe care au făcut-o proprietarii unui apartament de 3 camere pentru uşile de interior.
Acestea au fost prefabricate pe comandă la o firmă specializată, montajul final făcându-se rapid şi curat de către angajaţii aceleiaşi firme.
Mai mult decât atât, raportul dintre calitate şi preţ a fost unul excelent.
Etape de lucru:
1. Lipirea elementelor tocului. Elementele tocului au fost debitate şi ambalate separat. După ce au fost transportate la locul montajului, ele au fost montate cu ajutorul adezivului şi hltzşuruburilor. Au fost, de asemenea, ranforsate cu cleme metalice.
2. Aşezarea tocului pe poziţie. După ce au fost efectuate toate operaţiile de asamblare a tocului, acesta a fost aşezat pe viitoarea poziţie din golul de uşă. Imediat după poziţionare, planeitatea tocului a fost verificată pe pe toate cele trei suprafeţe ale acestuia.
3. Ajustarea poziţiei tocului. În funcţie de indicaţiile polobocului, poziţia tocului în golul de uşă a fost ajustată, prin lovituri uşoare de ciocan, până când planeitatea suprafeţelor a fost perfectă. Odată ce a fost stabilită poziţia definitivă a tocului, acesta a fost fixat cu ajutorul unor pene din lemn.
4. Montajul şpraiţurilor distanţiere. Din profile metalice, au fost realizate trei şpraiţuri care au fost montate între părţile laterale ale tocului. Pentru a proteja suprafaţa tocului, pe capetele acestora au fost fixate plăcuţe din gips-carton.
5. Montajul uşii. În următoarea etapă a lucrării s-a trecut la fixarea uşii. Mai înâi au fost montate cele două balamale în orificiile practicate în toc încă din fabrică. Uşa a fost închisă şi deschisă succesiv pentru a se verifica modul în care ea se „aşează” în toc.
6. Aplicarea spumei poliuretanice. În spaţiile libere, rămase între perete şi toc, a fost introdusă spumă poliuretanică folosindu-se un pistol special. Dozajul acesteiea este esenţial , atât excesul, cât şi lipsa putând să afecteze montajul.
Atenţie! Uşa trebuie să fie lăsată în această stare timp de două zile, pentru ca spuma poliuretanică să expandeze şi să se întărească. Numai după aceea pot fi îndepărtate şpraiţurile distanţiere.