4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Cum se putea isca un război din cauza unei fetiţe de...

VIDEO. Cum se putea isca un război din cauza unei fetiţe de 8 ani

Beit Shemesh, un oraş cu 80.000 de locuitori din apropierea Ierusalimului, a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute în atenţia întregii media din Israel,în urma unui reportaj de televiziune despre Naama Margolese, fata unor imigranţi americani, care a relatat, plângând, calvarul de care are parte zilnic în drumul către şcoală, care trece prin faţa unei sinagogi a comunităţii de evrei ultraortodocşi, numiţi haredi.

În repetate rânduri, aceştia au hărţuit-o pe fetiţa în vârstă de 8 ani, pe motiv că ar fi îmbrăcată indecent (adică altfel decât cer regulile lor deosebit de stricte) – iar de la înjurături („curvă”) s-a ajuns, în cele din urmă, la scuipături. Povestea Naamei a trezit indignarea unei mari părţi a populaţiei, atât evreii seculari, cât şi cei moderaţi considerând că ultraortodocşii încearcă să impună o segregare care contravine principiilor statului israelian.

„Trotuar interzis femeilor”

Reprezentanţii presei, veniţi pentru a filma sinagoga comunităţii haredi, au fost întâmpinaţi cu pietre şi înjurături de către ultraortodocşi, iar situaţia a escaladat, ducând la lupte de stradă între forţele de ordine şi membrii comunităţii haredi. După cum relatează cotidianul american The New York Times, pentru mulţi israelieni în Beit Shemesh se duce lupta pentru viitorul ţării, după ce influenţa ultraortodocşilor a crescut în mod vizibil în ultimul timp, extinzându-se şi asupra sferei publice; astfel, mai mulţi soldaţi ultrareligioşi au părăsit o ceremonie militară la care cânta un cor din care făceau parte şi femei, motivând că religia le interzice să audă vocile femeilor.

De asemenea, în cartiere în care majoritatea este compusă din populaţia ultraortodoxă, femeilor li s-a interzis să stea în partea din faţă a autobuzelor, iar în faţa unor sinagogi precum cea a comunităţii haredi au apărut pancarte prin care femeile sunt rugate să folosească trotuarul opus şi să nu stea în dreptul clădirii.

Deşi evreii ultraortodocşi reprezintă numai 10% din populaţia Israelului, partidele lor sunt, din cauza coaliţiilor politice uzuale în Israel, deosebit de influente – iar creşterea rapidă a comunităţii lor, datorită ratei mari a natalităţii, i-a făcut pe liderii haredi să renunţe la orice moderare în declaraţii.

Hells Angels împotriva extremismului

Deşi formată târziu, opoziţia împotriva extremiştilor religioşi pare să crească de la o zi la alta: mii de oameni au participat, marţi, la un protest împotriva segregării din Beit Shemesh; mulţi dintre demonstranţi au venit din alte oraşe, printre ei numărându-se atât părinţi cu copii, cât şi membri ai parlamentului israelian sau motociclişti din gruparea Hells Angels.

Mai mult, povestea Naamei a apărut în presă datorită unei alte grupări care se consideră ultraortodoxă, formată însă din imigranţi vorbitori de limbă engleză:  rabinul acesteia, Dov Lipman, originar din SUA, a organizat în repetate rânduri proteste împotriva ultraortodocşilor extremişti – şi el a fost, de asemenea, cel care a iniţiat reportajul despre Naama. „Trebuie să ne salvăm oraşul”, a declarat el pentru New York Times: „Aici se dă o luptă pentru putere şi control, şi nu o să îi lăsăm pe evreii haredi să ne impună voinţa lor. Beit Shemesh trebuie să rămână un oraş modern”.

Cele mai citite

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...

2025, un an dificil pentru recrutare: alegerea între angajați performanți și salarii mai mici

Anul 2025 se preconizează a fi unul complicat pe piața muncii, cu provocări majore pentru firmele de recrutare. Negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă,...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...
Ultima oră
Pe aceeași temă