14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialComorile de sticlă din tainiţele muzeului

Comorile de sticlă din tainiţele muzeului

Colecţia de icoane pe sticlă a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET) este alcătuită din 364 de lucrări valoroase, realizate de artişti populari, fie cu marile teme din Vechiul şi Noul Testament, fie cu numeroase reprezentări ale sfinţilor prăznuiţi de Biserica Ortodoxă Română şi cinstiţi de credincioşi drept ocrotitori ai casei, recoltelor şi animalelor domestice.

Muzeograful Ioan Toşa susţine că sunt 96 de icoane în colecţia MET care îl reprezintă pe Mântuitor în scene precum Naşterea, Botezul, Iisus învăţător, Iisus cu crucea şi globul, Intrarea în Ierusalim, Răstignirea, Prohodul şi Învierea. Multe icoane din patrimoniul MET, realizate de meşteri populari în tradiţia Şcolii de la Nicula, redau Fecioara cu Pruncul, Maica îndurerată sau Masa Raiului, iar o altă parte însemnată reprezintă sfinţi.

Micul altar de acasă

„Prezenţa în casă a acestor icoane cu sfinţi, ce alcătuiau un mic altar, la care se ruga familia în clipe grele, s-a păstrat generaţii la rând. Schimbările petrecute în societatea românească în a doua jumătate a secolului al XX-lea şi-au pus puternic amprenta asupra mentalităţii oamenilor, care, încet – încet, au înlocuit vechile icoane la care s-au închinat părinţii şi strămoşii lor cu tablouri şi covoare”, afirmă Toşa.

În colecţia MET sunt 18 icoane ce o reprezintă pe Cuvioasa Parascheva şi tot atâtea icoane cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Colecţia mai conţine zece icoane închinate Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul, celebraţi la 29 iunie.

Sfinţi, obiceiuri şi credinţe

Icoana Sfântului Ilie se afla în casele oamenilor pentru că ei cred despre el că este viu, nu mort, precum ceilalţi sfinţi, şi umblă pe cer cu căruţa sa de foc, pentru a trimite fulgere împotriva diavolului şi a celor răi.

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe marca începutul anului pastoral la români, iar sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena – începutul perioadei în care vitele erau urcate la munte. Sfântul Petru era considerat şi patronul lupilor, care decidea ce animale să fie hrană pentru ruda sălbatică a câinelui.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...
Ultima oră
Pe aceeași temă