3.5 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialTariful pentru serviciile de terminare a apelurilor în reţele de telefonie mobilă...

Tariful pentru serviciile de terminare a apelurilor în reţele de telefonie mobilă – 4,05 eurocenţi/minut, din ianuarie 2012

Tariful maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor în reţele de telefonie mobilă va fi de 4,05 eurocenţi pe minut, începând cu 1 ianuarie 2012, urmând ca a doua etapă de reducere a tarifelor să aibă loc la 1 septembrie 2012 când se va practica un tarif de 3,07 eurocenţi/minut, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Potrivit sursei citate, ANCOM are în vedere o scădere mai accentuată a tarifelor maxime de terminare a apelurilor în reţelele de telefonie mobilă faţă de variantă propusă în consultare publică şi a mărit intervalele de reducere a acestor tarife de la 6 luni la 8 luni.

Pe de altă parte, ANCOM aminteşte că, în luna octombrie 2011, s-au împlinit trei ani de la lansarea portabilităţii în România, perioadă în care au fost portate peste 612.268 de numere, dintre care 411.447 numere de telefonie mobilă şi 200.821 numere de telefonie fixă, ceea ce reprezintă o medie lunară de 15.533 de portări, potrivit

‘În anul 2011, ANCOM a luat o serie de decizii importante pentru piaţa telecom din România pentru a încuraja concurenţa şi accesul la internet de bandă largă şi pentru a acţiona în direcţia protejării intereselor utilizatorilor finali’, se precizează în comunicat.

ANCOM a redus cu 15% tarifele pentru utilizarea spectrului radio pentru anii 2011 şi 2012 şi a decis ca, pentru al doilea an consecutiv, să nu perceapă tariful de monitorizare datorat de operatori.

Potrivit comunicatului, anul 2011 a fost pentru ANCOM anul spectrului, anul în care s-au împlinit 20 de ani de administrare modernă a spectrului, respectiv de când în România au apărut primele instituţii care s-au ocupat de administrarea acestuia, dar şi anul în care Autoritatea a demarat acţiuni importante care privesc utilizarea spectrului în România: elaborarea strategiei de dezvoltare a serviciilor BWA în benzile de frecvenţe 2500-2690 MHz şi 790-862 MHz, consultarea privind extinderea valabilităţii drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile GSM 900 şi GSM 1800 şi elaborarea strategiei de dezvoltare a serviciilor BWA în benzile 3400 – 3800 MHz. În benzile 3400 – 3800 MHz vor fi furnizate servicii de acces la internet mobil în bandă largă la nivel naţional. Acestea oferă flexibilitate ridicată în ceea ce priveşte serviciile de transport de date prin fluxuri de capacitate mare, permiţând operatorilor să ofere tarife competitive utilizatorilor datorită, în principal, costurilor reduse ale infrastructurii necesare şi ariei largi de acoperire.

În planul relaţiilor internaţionale, în 2011, ANCOM a încheiat două acorduri de colaborare în domeniul reglementării şi supravegherii activităţilor din sectorul comunicaţiilor electronice şi al serviciilor poştale, unul cu Republica Moldova şi celălalt cu Macedonia.

Până la data de 31 octombrie 2011, ANCOM a efectuat un număr de 10.868 de acţiuni de control la nivelul întregii ţări, dintre care 8.989 de acţiuni au fost efectuate la furnizorii de reţele şi de servicii de comunicaţii electronice, restul de 1.879 desfăşurându-se la furnizorii de servicii poştale. Ca urmare a acestor acţiuni de control s-au aplicat un număr de 552 de notificări privind intenţia aplicării sancţiunii, lipsa remedierii obligaţiilor încălcate şi indicate în notificare conducând la aplicarea unui număr de 326 de sancţiuni contravenţionale dintre care 293 de avertismente şi 33 amenzi în valoare totală de 158.000 lei.

În cadrul activităţii de monitorizare a spectrului de frecvenţe cu utilizare neguvernamentală, au fost efectuate peste 6.000 acţiuni de monitorizare utilizând Sistemul Naţional de Monitorizare a Spectrului, în cadrul cărora au fost monitorizate la 1.327 frecvenţe.

De asemenea, în anul 2011 au fost modificate modalităţile de implementare a serviciului universal, prin înlocuirea măsurii de asigurare a accesului la reţeaua publică de telefonie, la un punct fix, prin intermediul telecentrelor, cu măsura de asigurare a accesului şi conectării la un punct fix la reţelele publice de telefonie şi a accesului la un punct fix la serviciile de telefonie destinate publicului, la nivel de gospodărie.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru anul 2012, acesta va fi un an important mai ales în domeniul spectrului de frecvenţe, ANCOM urmând să organizeze procedura de atribuire a benzilor de frecvenţe de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz, să elaboreze strategia privind utilizarea benzilor de frecvenţe de peste 40 GHz atribuite serviciului fix şi să actualizeze Tabelul Naţional de Atribuire a Benzilor de Frecvenţe (TNABF). ANCOM îşi propune totodată să modifice legislaţia secundară de specialitate în domeniul spectrului radio, revizuind procedura de solicitare şi de emitere a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio.

Unul dintre cele mai importante proiecte pentru promovarea concurenţei în domeniul comunicaţiilor electronice pe care ANCOM îl va demara în 2012 va fi modelarea costurilor eficiente pentru un număr de servicii reglementate, inclusiv cele de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile.

De asemenea, ANCOM intenţionează să implementeze o aplicaţie online pentru compararea ofertelor de comunicaţii destinate utilizatorilor finali, finanţată din fonduri europene şi o aplicaţie online de măsurare a parametrilor tehnici de calitate a serviciilor de acces la internet.

Cele mai citite

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă