10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialKim Jong Un, un tip sadic care tortura animale

Kim Jong Un, un tip sadic care tortura animale

Serviciile de informaţii ale Statelor Unite nu ştiu foarte multe despre noul lider nord-coreean, dar profilul întocmit de CIA conturează o personalitate volatilă cu accente sadice.

Potrivit Wall Street Journal, care citează oficiali de rang înalt ai serviciilor secrete, Kim Jong Un este un tânăr care, în pofida educaţiei primite în Occident, este profund fidel cultului persoanlităţii al tătului şi bunicului său, dar ar putea fi chiar mai impredictibil şi mai nemilos decât predecesorul său. Analiştii CIA cred că Kim Jong Un „tortura animale mici” când era copil şi că are o dimensiune violentă, chiar sadică, ce este de natură să îngrijoreze.

Agenţiile de spionaj şi diplomaţii alcătuiesc în mod curent portrete şi evaluări ale liderilor străini pentru a servi în procesul de decizie, dar o apreciere completă asupra lui Kim Jong Un a fost extrem de dificil de realizat deoarece acesta şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Coreea de Nord. Până şi tatăl său era cunoscut mai bine fiind pregătit încă din anii ’70 ca succesor al tatălui său. Or ştirea că Kim Jong Un a fost desemnat moştenitor al comunismului dinastic de la Phenian a fost lansată în septembrie 2010.

Potrivit guvernului sud-coreean, Kim s-a născut în 1983 sau 1984. A studiat pentru câţiva ani la o şcoală internaţională de limbă engleză din Elveţia de unde s-a întors pentru a se înscrie la academia militară din capitala nord-coreeană. Ascensiunea sa la putere s-a produs brusc în 2008, după ce tatăl său a suferit, se pare, un atac cerebral. În septembrie 2010 a fost promovat la gradul de general de patru stele al armatei nord-coreene şi a început să preia în mod simbolic tot mai multe din responsabilităţile guvernării.

Despre Kim Jong Un, este aşchia care a căzut cel mai aproape de trunchi, altfel nu ar fi fost ales de Kim Jong Il să-i succeadă, afirmă un oficial american, citat de WSJ. Două incidente militare survenite anul trecut în care armata nord-coreeană a deschis focul asupra trupelor Sudului, au fost puse de CIA pe seama dorinţei lui Kijm Jong Un de a-şi îmbunătăţi reputaţia în rândurile generalilor mai în vârstă. „Temperamentul său nu este foarte bun”, afirmă Mike Rogers, preşedintele Comisiei de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor.

Una din incertitudinile care îl înconjoară pe Kim priveşte gradul de susţinere a armatei. Deşi în 2010 a fost promovat în grad de vicemareşal Ri Yong Ho, omul însărcinat cu gestionarea tranziţiei, Kim încă trebuie să câştige suportul generalilor în vârstă şi a liderilor politici cu greutate. Din acest motiv, este foarte puţin probabil ca Kim Jong Un să aplice reforme politice sau economice dramatice. Dimpotrivă sunt şanse bune să adopte o linie mai dură pentru a-şi dovedi adeziunea la „ideile ciuce”.

Potrivit altor analişti este posibil ca până îşi va consolida puterea în Partidul Muncitorilor şi în armată, Kim Jong Un să fie preluat sub protecţia lui Kim Kyong Hui, sora lui Kim Jong Il, şi a soţului acesteia, Jang Song Thaek, care vor acţiona ca „regenţi”.

În sfârşit, un alt grup de analişti consideră că tinereţea, lipsa de experienţă şi lipsa de expunere publică a lui Kim Jong Un ridică serioase semne de întrebare asupra capacităţii acestuia de a conduce ţara sau chiar dacă o va conduce vreodată.

Cele mai citite

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă