Primarul unui orăşel britanic a decis să rupă înfrăţirea, veche de 46 de ani, a comunităţii sale cu oraşul german Friedberg şi cu oraşul francez Villiers-sur Marne, fără a oferi explicaţii privind hotărârea luată, relatează Der Spiegel.
Oraşul Bishop’s Stortford reprezintă, astfel, o miniatură a războiului pe care premierul britanic David Cameron îl poartă cu liderii politici europeni.
Primarul John Wyllie a trimis o scrisoare omologilor săi din cele două oraşe înfrăţite cu Bishop’s Stortford, prin care i-a anunţat că prietenia oraşelor lor se va încheia definitiv pe data de 28 septembrie 2012.
Personalităţile oraşelor Friedberg şi Villiers sunt uluite. Michael Keller, primarul orăşelului german, a declarat că ultimele zeci de ani au reprezentat o perioadă de strânsă colaborare şi s-ar fi aşteptat la o minimă explicaţie din partea primarului englez.
Keller consideră că membrii Consiliului oraşului englez au vrut să arate, pur şi simplu, ce părere au despre Europa, în concordanţă cu atitudinea premierului britanic.
Davind Cameron s-a plasat în fruntea euroscepticilor, iar popularitatea sa a crescut brusc, în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă guvernul pe care îl conduce. Economia britanică lunecă, din nou, spre recesiune, şomajul a atins cel mai înalt nivel din ultimii 17 ani, iar inflaţia se apropie de 5%. Însă toate aceste aspecte tind să fie uitate de când Cameron şi-a asumat rolul de rebel al Europei.
John Wyllie nu a vizitat niciodată oraşele Friedberg şi Villiers şi nu înţelege agitaţia creată de anularea parteneriatelor dintre oraşe. „În prezent, elevii britanici îşi doresc schimburi de experienţă cu tinerii din China, Rusia sau SUA şi mai puţin cu cei din Germania, din cauza lipsei de interes”, a declarat el, insistând asupra faptului că decizia sa nu are nici o legătură cu banii sau cu Europa.