-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăGDPRLa ce riscuri eşti expus dacă ai intoleranţă la lactoză

La ce riscuri eşti expus dacă ai intoleranţă la lactoză

Crampele, flatulenţele şi diareea sunt simptomele care apar la persoanele intolerante la lactoză, care nu-şi cunosc sensibilitatea şi care continuă să consume lactate. De regulă, simptomele apar după un interval de 20 de minute, până la două ore, de la consumul produselor care conţin lactoză. „În România, intoleranţa la lactoză este foarte rar diagnosticată şi puţini sunt medicii care se gândesc că un pacient ar putea suferi de aşa ceva. Când tractul digestiv nu funcţionează bine, elimini săruri, vitamine, nu se asigură acizii graşi esenţiali. Sistemul imunitar are de suferit, iar organismul devine carenţat în nutrienţi esenţiali. Toate acestea duc la boli cronice, inclusiv la cancere“, spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Studiile arată că 20% din persoanele care cred că au intoleranţă la lactoză nu o au în realitate, şi 20% din cei care cred că nu o au se înşală. Simptomele pot fi confundate cu cele prezente în alte afecţiuni, precum sindromul intestinului iritabil, boala intestinală inflamatorie, sau cu cele care apar în urma abzului de laxative.

Intoleranţa la lactoză poate să apară brusc, la persoane care nu au mai avut astfel de probleme, mai ales odată cu înaintarea în vârstă.

Când poate fi reluat consumul de lapte

Persoanele care au intoleranţă chiar şi la cantităţi mici de lactoză trebuie să elimine din dietă produsele respective. Aveţi grijă la lactoza „ascunsă“ în produse precum pâinea, cerealele care se consumă dimineaţa, supe instant, dresinguri pentru salate sau carne procesată şi verificaţi de fiecare dată etichetele. De asemenea, aveţi grijă să vă asiguraţi că mâncarea de la restaurant nu a fost preparată cu lapte.

La persoanele cu o intoleranţă medie, simptomele pot fi minimalizate prin modificări ale dietei. Spre exemplu, în loc să beţi o cană cu lapte, puteţi consuma doar 100 de mililitri. „Dacă aţi avut o intoleranţă temporară la lactoză, puteţi începe consumul de lapte treptat. Nu-l beţi ca pe apă, ci începeţi cu o ceaşcă“, spune medicul nutriţionist Corina Zugravu. De asemenea, mai puteţi încerca să consumaţi laptele împreună cu alte alimente, lucru care va încetini digestia şi care va diminua simptomele intoleranţei.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă