UPDATE 12.00: Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat, miercuri, că în Siria continuă să fie comise "crime de război" și a calificat drept "oribil" atacul chimic produs cu o zi înainte la Khan Shaykhun (nord-vestul Siriei), soldat cu moartea a 72 de persoane, între care 20 de copii, relatează AFP.
"Aceste evenimente oribile arată, din păcate, că în Siria continuă crimele de război și că dreptul umanitar internațional este frecvent încălcat. Cred că este nevoie de o anchetă foarte clară pentru a elimina toate îndoielile și pentru a-i trage la răspundere pe responsabilii acestui atac pe baza rezultatelor acestei anchete", a mai spus Guterres.
Ministrul britanic de Externe, indică faptul că toate dovezile arată către regimul președintelui Bashar Al-Assad după atacul chimic soldat cu 72 de morți din nord-vestul Siriei. Potrivit lui Johnson, atacul de marți "confirmă că este vorba de un regim barbar despre care ne este imposibil să ne închipuim că ar mai putea avea vreo autoritate după încheierea conflictului".
"Toate dovezile pe care le-am văzut sugerează că a fost regimul lui Al-Assad (…) care a folosit arme ilegale în perfectă cunoștință de cauză asupra propriului popor", a declarat șeful diplomației britanice, la sosirea la conferința internațională de la Bruxelles privind viitorul Siriei.
UPDATE 10.30: Potrivit proiectului de rezoluție propus de reprezentanții celor trei mari puteri, consultat de Reuters, guvernul sirian trebuie să pună la dispoziția anchetei lansate de ONU planurile și jurnalele de zbor de marți și numele tuturor comandanților de regiment de elicoptere, precum și să asigure accesul anchetatorilor la bazele aeriene de unde se crede că ar fi putut fi lansate atacuri cu substanțe chimice. Documentul solicită totodată secretarului general al ONU Antonio Guterres să informeze lunar dacă guvernul sirian cooperează cu ancheta internațională și cu misiunea de constatare a utilizării de arme chimice în Siria.
Nu este clar deocamdată cum vor reacționa la acest proiect Rusia, aliată a regimului lui Bashar Al-Assad, și de asemenea China. În februarie, Rusia, susținută de China, a recurs pentru a șaptea oară la dreptul său de veto pentru a apăra guvernul lui Al-Assad de acțiunile Consiliului de Securitate, blocând o inițiativă a puterilor occidentale de a impune sancțiuni Damascului.
O reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU are loc, miercuri, ca urmare a unui presupus atac chimic care a dus la moartea a 100 de persoane, în localitatea sriană Khan Sheikhoun, situată în nord-vestul teritoriilor controlate de rebeli în provincia Idlib, informează BBC News.
Reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite a fost convocată de către Franţa şi Marea Britanie.
După presupusul atac chimic, liderii internaţionali au reacţionat, atribuind vina regimului sirian pentru sutele de morţi şi răniţi din Idlib. Ambasadorul Marii Britanii pe lângă ONU, Matthew Rycroft, a calificat atacul drept o veste proastă pentru pacea din Siria.
Activiştii au anunţat că bilanţul atacului chimic a ajuns la 100 de morţi şi 400 de răniţi, după ce inclusiv un spital în care erau tratate primele victime a devenit ţinta unui raid aerian al forţelor al-Assad.
Provincia Idleb, aflată în mare parte sub controlul unei alianţe între rebeli şi jihadişti, este vizată frecvent de atacuri aeriene ale regimului şi aviaţiei ruse. Ea a fost vizată, de asemenea, de raiduri ale coaliţiei antijihadiste conduse de Statele Unite. Guvernul sirian dezminte că a folosit arme chimice într-un război care s-a soldat cu peste 320.000 de morţi începând din martie 2011. El a ratificat Convenţia cu privire la interzicerea armamentului chimic în 2013.
În octombire 2016, Consiliul de Securitate a primit un raport care conchide că armata siriană a comit un atac cu armament chimic şi anume clor, la Qmenas, în provincia Idleb, pe 16 martie 2015.