Zeci de mii de copii au fost abuzaţi sexual în instituţiile catolice din Olanda din 1945 şi până în prezent, potrivit unui raport al unei comisii independente dat publicităţii astăzi, citat de BBC. Documentul arată că deşi ştiau despre aceste abuzuri, care mergeau de la „avansuri sexuale nedorite” la abuz sexual sever, pentru a evita scandalurile, oficialii catolici nu au reuşit nici să le împiedice, dat nici să le ajute pe victime.
Arhiepiscopul de Utrecht, Wim Eijk, şi-a cerut scuze victimelor în numele întregii organizaţii catolice olandeze şi a precizat că raportul îi umple de „ruşine şi de tristeţe”, scrie Associated Press.
Comisia care şi-a început munca în august 2010, în urma acuzaţiilor apărute la o şcoală din estul Olandei, şi-a propus să descopere ceea ce s-a întâmplat şi care sunt circumstanţele, dar şi să stabilească cum li se poate face justiţie victimelor.
Astfel, comisia a studiat 1.800 de plângeri legate de abuzuri în instituţiile catolice – şcoli, seminarii sau orfelinate – , identificând 800 de presupuşi învinuiţi, dintre care puţin peste o sută mai sunt în viaţă. De asemenea, potrivit BBC, comisia a mai făcut o anchetă mai largă, interogând 34.000 de persoane, atât din cadrul bisericii cât şi din afara ei, pentru a avea o imagine mai clară asupra abuzurilor pe care le-au suferit mai mulţi minori olandezi.
Documentul arată că un copil din cinci care a şi-a petrecut o parte din viaţă într-o instituţie cum ar fi orfelinatul sau internatul, a fost abuzat. Astfel, raportul estimează că între 10.000-20.000 de minori a fost abuzaţi în instituţiile catolice între 1945 şi 1981, dată după care numărul acestor instituţii patronate de Biserică au început să scadă. Între 1981 şi 2011, alte câteva mii au mai suferit în mâinile preoţilor şi a altor angajaţi ai Bisericii Catolice. Majoritatea cazurilor au fost cazuri de abuzuri moderate, implicând atingeri, dar documentul olandez precizează că sunt câteva mii de cazuri de viol.
Wim Deetman, şeful comisiei care a investigat aceste abuzuri, a precizat că, deşi este evident că Biserica ştia de aceste cazuri şi că acestea nu au putut fi oprite mai ales fiindcă, în Olanda, aceast[ institutie este fragmentată, totuşi nu se poate vorbi de o „cultură a tăcerii” a întregii Biserici.
Arhiepiscopul Eijk a mai precizat că victimele vor fi despăgubite de o comisie creată de Biserica olandeză, iar sumele de bani variază de la 5.000 de euro la 100.000 de euro, depinzând de natura abuzului. Eijk a mai precizat că se simte ruşinat de ceea ce s-a întâmplat. „Este teribil”, a adăugat el.
Deetman a mai precizat că investigaţia nu a stabilit o „legătură ştiinţifică” între celibatul preoţilor şi abuzuri, dar a adăugat că „nu o considerăm imposibilă…poate dacă ar exista un celibat voluntar, poate că atunci o parte din aceste probleme nu ar fi existat”.
Potrivit Biroului Central pentru Statistici olandez, 29 la sută dintre cele 16 milioane de olandezi s-au declarat catolici în 2008, făcând ca această religie să fie majoritară.