7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialGeneralul cecurilor neacoperite

Generalul cecurilor neacoperite

 

Generalul moldovean-ucrainean arestat zilele trecute la Iaşi a mai operat în România, unde a fost implicat în afaceri cu cecuri fără acoperire. Printre păgubiţi, şi o firmă administrată de fostul ministru de Interne George Dănescu. Valeriu Gaichuk activează şi în Panama, unde controlează o televiziune prorusă.

Între 1992 şi 1994 generalul (r) moldo-ucrainean Valeriu Gaichuk, arestat săptămâna trecută la Iaşi, a păcălit 11 firme din România. Metoda: a achiziţionat diferite mărfuri pe care le-a plătit cu cecuri fără acoperire, arată o sentinţă a Tribunalului Bucureşti.

Generalul cu dublă cetăţenie, prins de procurorii DIICOT la Iaşi alături de alţi doi complici – Konsantin Ossipov şi Vitalie Matei, în timp ce încerca să deturneze un milion de dolari,  va afla astăzi dacă va rămâne după gratii. Curtea de Apel Iaşi a amânat discutarea recursului lui Gaichuk chiar la cererea avocaţilor care au solicitat termen pentru pregătirea apărării.  Ofiţerul  este acuzat de implicarea într-un grup care a orchestrat mai multe atacuri informatice. El a fost capturat în flagrant, în timp ce, împreună cu câţiva complici, încasa un milion de dolari. Arestarea a fost rezultatul unui efort comun al DIICOT şi FBI.

Înşelăciuni cu mobilă şi porci

România liberă a descoperit că generalul (r) Gaichuk are un trecut plin de umbre. El a mai „activat” în România imediat după Revoluţie când se numea Valeriu Bologa, schimbându-şi ulterior numele în Gaichuk. Afacerile sale de la începutul anilor ’90 sunt, de fapt, escrocherii cu cec-uri fără acoperire. Astfel, potrivit documentelor deţinute de RL, el a fost condamnat printr-o sentinţă a Tribunalului Bucureşti din 2002 la trei ani de închisoare pentru înşelăciune şi la patru ani de închisoare pen-tru mai multe infracţiuni de fals. Complicele său de atunci, un anume Simon Oren Abramo-witz, a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare.

Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa a reţinut că în perioada 1992-1994 cei doi inculpaţi au indus în eroare reprezentanţii a 11 societăţi comerciale cu ocazia încheierii unor contracte de furnizare de mărfuri, producând acestor firme prejudicii prin emiterea unor cecuri fără acoperire şi prin neplata contravalorii mărfurilor achiziţionate. Printre cele 11 societăţi escrocate de Gaichuk se regăsesc câteva firme importante, cum ar fi fabrica de mobilă Mobilux. O altă societate înşelată, Mobittim, din Timişoara, a fost condusă în perioada 1994 – 2000 de un fost deputat PRM de Timişoara, Octavian Purcel. Printre victimele lui Gaichuk se regăseşte o altă firmă mare, Postav Azuga, care a fost deţinută la un moment dat de controversatul afacerist Constantin Samson. La Postav a fost administrator pentru o perioadă de timp şi fostul ministru de Interne din Guvernul Văcăroiu, George Ioan Dănescu. O altă firmă păgubită este Romsuintest Periş, un cunoscut combinat de creştere a porcinelor, care şi-a cerut recent falimentul.

Televiziune rusească în Panama

Gaichuk a fost prins în Austria în 2009, de unde a fost extrădat. Nu a stat prea mult în închisoare. Motivul: judecătorii au considerat că nu s-a sustras anchetei pentru că nu ar fi ştiut de dosarul penal. Curtea de Apel Bucureşti a decis astfel, în ianuarie 2010, să trimită dosarul lui Gaichuk în rejudecare la Tribunalul Bucureşti.

În iunie 2010, judecătorii de la tribunal au constatat prescrierea faptelor, dar au decis să îl oblige pe generalul în rezervă la plata despăgubirilor de aproape patru milioane de dolari către societăţile înşelate.  Potrivit specialiştilor contactaţi de RL, sentinţa din 2010 a tribunalului certifică faptul că magistraţii au constatat că acuzaţiile aduse de procurori lui Gaichuk sunt întemeiate, altfel acesta din urmă nu ar fi fost pus să plătească despăgubirile.

Până în 2007, Gaichuk a utilizat numele de Valeriu Bologa. Ulterior, pe lângă cetăţenia ucraineană a dobândit-o, şi pe cea moldoveană şi s-a căsătorit.

Valeriu Gaichuk a susţinut în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti că are domiciliul în Republica Panama din America de Sud. Gaichuk se prezintă drept general şi pe Facebook, unde a postat poze cu el şi cu preşedintele moldovean Voronin, dar şi cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse. Potrivit surselor RL, Gaichuk controlează mai multe firme offshore în Panama, unde conduce şi o televiziune cu influenţe ruseşti, „InterRusia”, axată mai mult pe zona de afaceri.”

Cele mai citite

Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte al PSD după eșecul din alegerile prezidențiale 

Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de președinte al PSD luni, 25 noiembrie, după ce a ratat intrarea în turul II al alegerilor...

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...
Ultima oră
Pe aceeași temă