14.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialFOTO. Curățenia, singura „investiție“ de Paște pe litoralul românesc. Mamaia, cea mai...

FOTO. Curățenia, singura „investiție“ de Paște pe litoralul românesc. Mamaia, cea mai căutată stațiune de la mare, este un șantier

Așa a anunțat Asociaţia Litoral – Delta Dunării, din care fac parte și Primăria și Consiliul Județean Constanța. ”În premieră, în acest an deschidem sezonul estival pe 15 aprilie, când luăm Lumină de la malul mării (Sărbătoarea Pascală) şi intrăm apoi în forţă în sezon cu FedCup (competiţie de tenis feminin între România şi Anglia), în parteneriat cu Federaţia Română de Tenis (17-23 aprilie 2017)”, a precizat președintele asociației, Corina Martin.

Primul pas: strângerea gunoiului

O vizită pe litoral ne arată că stațiunile sunt departe de a fi pregătite pentru acest termen ambițios. Principalele măsuri care se iau în aceste zile sunt pregătirea plajelor și strângerea gunoaielor uitate de turiști. Apele Române au anunțat, recent, că 70% din plaje sunt gata, dar acțiunile de curățenie continuă.

Primăriile se preocupă și de salubrizarea zonelor. La începutul săptămânii au avut loc, de exemplu, primele acțiuni de curățenie generală în Vama Veche. „Vreau să ecologizăm zonele transformate, de–a lungul anilor, în gropi de gunoi. Oamenii aruncă la întâmplare tot ce nu le mai este necesar, mă refer inclusiv la deșeuri menajere sau chiar materiale de construcții. S-au strâns tone de deșeuri în fiecare localitate. Echipele Primăriei Limanu vor merge în fiecare săptămână și vor igieniza aceste locuri”, a declarat Daniel Georgescu, primarul din Limanu. Acesta a precizat că, în paralel, voluntari din zonă, constituiți în “Patrula Curățeniei”, le vor explica oamenilor de ce avem nevoie de disciplină, inclusiv în ceea ce privește menținerea curățeniei.

Mamaia: șantier, terase închise, construcții demolate

Stațiunea cea mai căutată de pe litoral este încă un șantier. De la intrarea în Mamaia până în zona de nord, investitorii au pus ochii pe fiecare petic de pământ liber și ridică hoteluri. Construcțiile nu vor fi gata nici la 15 aprilie, nici măcar la finalul sezonului. În plus, mulți dintre proprietarii de terase nu vor deschide de Paște.

„Numărul turiștilor va fi mic. Cei care vin acum mănâncă la hotel. Dacă deschid pe 15 aprilie, trebuie să plătesc oamenii și utilitățile până pe 1 mai și nu am cu ce”, a declarat un proprietar de terasă.

În Mamaia nu au fost rezolvate nici problemele cu care se confruntă în mod obișnuit turiștii, ba chiar unele s-au agravat. De exemplu, Primăria Constanța nu a avut, timp de un an, serviciu de ecarisaj, astfel că s-au înmulțit câinii fără stăpân. Autoritatea locală a decis însă să demoleze construcțiile ridicate ilegal în stațiune. O terasă a fost pusă la pământ de buldozere, la începutul săptămânii, după ce proprietarul acesteia a fost sancţionat contravenţional de către poliţiştii locali pentru executarea de lucrări de construcţie pe domeniul public al municipiului fără deţinerea unei autorizații de construire.

Anul marilor renovări în sudul litoralului

În sudul litoralului s-a investit în ultimii ani, dar nu de ajuns. Tot aici au rămas zeci de ruine, hoteluri cumpărate de așa-ziși investitori care s-au gândit că fac o afacere imobiliară, dar care le-au abandonat de peste un deceniu. Vestea bună este că acestea au fost cumpărate de investitori care spun că vor să le reabiliteze. Vestea proastă este că lucrările nu vor fi gata în acest an. Cele mai bune exemple sunt Amfiteatru, Belvedere și Panoramic, din stațiunea Olimp.

Stațiunea cea mai căutată de pe litoral este încă un șantier. De la intrarea în stațiune până în zona de nord, investitorii au pus ochii pe fiecare petic de pământ liber și ridică hoteluri. Construcțiile nu vor fi gata nici la 15 aprilie, nici măcar la finalul sezonului.

OFICIAL. Ministerul Turismului nu e de acord

Anunțarea datei de 15 aprilie pentru deschiderea sezonului pare forțată. Românii petrec în general Paștele acasă, iar un meci de tenis, fie el și de Cupă Davis, nu este un eveniment care să atragă zeci de mii de turiști. De altfel, ministrul Turismului, constănțeanul Mircea Titus Dobre, a subliniat că, potrivit legii, sezonul estival începe la data de 1 mai. ”Conform Ordonanței de Urgență numărul 19/2006 și Hotărârii de Guvern 1267/2010, sezonul estival se deschide pe 1 mai al fiecărui an și se închide pe 30 septembrie al fiecărui an. Am invitație oficială de la Asociația Litoral-Delta Dunării, în care mă invită în mod oficial, la deschiderea sezonului estival, în apropierea datei de 1 mai. Nu este pentru prima oară, bineînțeles, când hotelierii își deschid unitățile de cazare în apropiere de Sărbătorile Pascale, dar, din punctul meu de vedere, asta nu înseamnă o deschidere a sezonului estival într-un mod complet”, a declarat ministrul Turismului.

Cele mai citite

Generația de Suflet vs Generația lui Rădoi

Cu cinci ani în urmă ca așa-numita  „Generație de Suflet” să ne scoată în stradă pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European,...

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență pentru a discuta escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o ședință de urgență pentru a aborda creșterea tensiunilor în Orientul Mijlociu, a anunțat președinția elvețiană...

Poliția daneză investighează două explozii în apropierea Ambasadei Israelului din Copenhaga

Poliția din Copenhaga a anunțat că investighează două explozii produse miercuri în apropierea Ambasadei Israelului, situată în nordul capitalei daneze. Potrivit autorităților, nu au...
Ultima oră
Pe aceeași temă