Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Radu Moisin (PDL) a fost audiat, luni, la DNA Cluj, el afirmând că a dat declaraţii în calitate de martor, fără a preciza însă despre ce dosar este vorba, însă surse judiciare spun că Moisin a fost audiat în legătură cu licitaţia privind salubrizarea oraşului.
Viceprimarul din Cluj-Napoca Radu Moisin a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că a fost audiat la DNA Cluj, în calitate de martor, fără să ofere alte detalii.
„Am fost audiat la DNA Cluj în calitate de martor. Nu pot să dau alte amănunte”, a spus Moisin.
Surse judiciare susţin că Moisin a dat declaraţii în legătură cu licitaţia privind salubrizarea în municipiu, câştigată de Brantner Vereş şi Rosal, în condiţiile în care viceprimarul Moisin a fost preşedintele comisiei de licitaţie.
Luni, la DNA Cluj au fost audiaţi mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Astfel, luni după-amiază, s-a prezentat la DNA Cluj viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Laszlo Attila, surse judiciare declarând pentru corespondentul MEDIAFAX că acesta a fost audiat în dosarul în care primarul suspendat din funcţie, Sorin Apostu, a fost arestat pentru luare de mită.
Laszlo Attila a declarat, la ieşirea de la DNA Cluj, că a fost întrebat de procurori despre două contracte, însă a refuzat să spună despre ce contracte este vorba. Laszlo spunea că a fost audiat ca martor.
Ulterior, şi directorul Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC) din Cluj-Napoca, Liviu Neag, s-a prezentat la sediul DNA Cluj. El a ajuns la DNA Cluj înainte de ora 17.00, fiind însoţit de o femeie, şi nu a făcut declaraţii.
Neag a plecat de la sediul DNA Cluj după aproximativ două ore şi jumătate, fiind preluat de o maşină din curtea instituţiei, astfel că nu a făcut declaraţii jurnaliştilor.
Numele lui Liviu Neag apare în dosarul primarului Sorin Apostu, legat de asigurarea parcului auto al RATUC de către firma de asigurări a Aspaziei Droniuc.
Surse judiciare afirmau că şi celălalt viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin (PDL), urma să fie audiat, alături de mai mulţi consilieri locali, în legătură cu unele contracte de salubritate încheiate de Primărie.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, în baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj. Apostu a fost arestat pentru luare de mită, iar Stoia pentru dare de mită. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă ICCJ le-a respins solicitările.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost suspendat din funcţie după ce prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, a emis, vineri, un ordin în acest sens.
Conducerea PDL Cluj-Napoca a decis, săptămâna trecută, cu unanimitate de voturi, susţinerea viceprimarului Radu Moisin pentru funcţia de primar interimar.
Anterior, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, declara că reprezentanţii Uniunii vor avea discuţii cu celelalte grupuri ale partidelor din Consiliul Local, cărora li se va propune susţinerea lui Laszlo Attila ca primar interimar.
Consiliul Local Cluj-Napoca ar putea fi convocat, marţi sau miercuri, într-o şedinţă „de îndată”, pentru a alege primarul interimar al municipiului dintre cei doi viceprimari, Radu Moisin şi Laszlo Attila.
Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.
Soţia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este şi ea învinuită în acest dosar.
În acest dosar sunt cercetaşi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România), şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).
Firma Brantner – Vereş a câştigat, alături de compania Rosal Grup, licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca, în 4 iunie 2009, privind concesiunea serviciului de salubrizare menajeră, fiecare adjudecându-şi un sector al municipiului.