20.4 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăsescu crede că în 2012 România ar putea absorbi din fondurile structurale...

Băsescu crede că în 2012 România ar putea absorbi din fondurile structurale 6 miliarde de euro

Preşedintele Traian Băsescu spune că obiectivul pentru 2012 este o absorbţie a fondurilor structurale de 6 miliarde de euro, chiar dacă scepticii susţin că vor fi doar 4 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Bugetul pe 2012 nu vizează numai investiţii, ci şi accelerarea procesului de reducere a dependenţei României de împrumuturile externe. De aceea se face un salt destul de puternic de la un deficit de 4,4% anul acesta la un deficit de 1,9% anul viitor. Sigur, este un salt care pare greu de realizat, mai ales că şi planificarea creşterii economice a fost prudentă – o creştere de numai 1,5% anul viitor”, a declarat joi Băsescu, la conferinţa ”Analysing Romania’s future economic potential”, organizată de grupul ”The Economist”.

El a spus, în context, că dacă anul acesta utilizarea de fonduri structurale se va ridica la circa 1-1,5 miliarde de euro, anul viitor este planificată prin bugetul de stat o absorbţie de 6 miliarde, chiar dacă „scepticii” spun 4 miliarde de euro.

„O spun în faţa dvs: obiectivul este 6 miliarde şi-i vom absorbi, pentru că ştiu foarte bine cum s-a modificat mecanismul de absorbţie şi cred că avem şanse foarte mari să absorbim 6 miliarde şi nu 4, atât cât spun scepticii. Sigur, optimiştii spun 8 miliarde, pentru că atât este alocarea pentru anul viitor. Eu spun 6, încercând ca orice preşedinte să facă o mediere între optimişti şi pesimişti. Absorbţia de 6 miliarde ne permite o creştere economică certă de peste 1,5%, chiar dacă ştim previziunile tot mai negre sau tot mai pesimiste pentru principalele noastre pieţe din UE. Ştiţi foarte bine, principalele pieţe sunt Germania, Franţa, Spania, Italia”, a explicat şeful statului.

El a mai spus că România va continua în 2012 politica reducerii costurilor de funcţionare a statului, a costurilor nejustificate legate de asistenţa socială, dar şi a diverselor beneficii generate de nevoile electorale, iar, pe de altă parte, va urmări şi o creştere a investiţiilor statului.

Băsescu a mai spus că, potrivit anunţului Eurostat de miercuri, România este ţara care în 2010 a avut cel mai mare procent din PIB destinat investiţiilor, adică 5,9%.

‘Vom continua această politică pentru că ea s-a dovedit corectă şi în anul 2011, când deja avem rezultatele pe trimestrele 1, 2 şi 3, creşterile economice, nu aş spune mari, ci fragile, dar constante, ne arată că acordarea unui procent important din resursele bugetului de stat către investiţii reprezintă o soluţie de generare de creştere sănătoasă, durabilă, iar, pe de altă parte, reprezintă o soluţie de menţinere a locurilor de muncă şi chiar de creare a unor locuri de muncă. Aceasta este şi explicaţia pentru care România are un şomaj cu mai bine de două procente sub nivelul mediu al UE”, a conchis Băsescu.

Cele mai citite

Profit uriaș pentru FCSB! Campioana României a vândut 23.000 de pachete pentru meciurile de acasă din Europa League

FCSB a reușit să vândă aproape jumătate din biletele disponibile pentru cele patru meciuri de pe teren propriu din faza grupelor Europa League într-un...

Meta riscă o amendă uriașă din partea UE pentru practici anticoncurențiale în piața anunțurilor

Meta ar putea primi o amendă substanțială din partea Uniunii Europene, fiind acuzată de practici anticoncurențiale în domeniul anunțurilor de mică publicitate, potrivit unui...

Sectoarele economice cu cele mai mari și cele mai mici salarii medii nete. Unde se câștigă cel mai bine

Sectorul energetic, IT-ul, transporturile aeriene și telecomunicațiile oferă cele mai mari salarii în România, conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică. În luna...
Ultima oră
Pe aceeași temă