Fostul consilier prezidenţial afirmă, în scrisoarea trimisă preşedinţilor de filiale PSD, că partidul „se află într-un moment critic” şi „se afundă încet, dar constant, în propria criză”, scrie Mediafax.
Şerban Nicolae apreciază că la această situaţie au contribuit decizia CEX al PSD de a numi un comitet coordonator la PSD Bucureşti, decizia BPN de a-l înlocui pe Mircea Geoană de la preşedinţia Senatului şi hotărârea Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală (CNAIM) a PSD, de a propune excluderea lui Geoană din partid.
El spune că aceste decizii „au torpilat grav demersurile politice ale PSD în spaţiul public”.
Fostul senator PSD afirmă că înlocuirea lui Marian Vanghelie de la conducerea PSD Bucureşti nu a avut nicio bază statutară.
În ceea ce priveşte decizia BPN în cazul lui Mircea Geoană, fostul senator PSD spune că aceasta este „confuză”, iar liderii PSD au făcut afirmaţii contradictorii, culminând cu „unul dintre cele mai penibile momente din istoria PSD”, constituit din reuniunea şi decizia Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală din 13 noiembrie.
El spune că şedinţa CNAIM „a întărit imaginea de partid în degringoladă, având cu totul alte preocupări decât cele ale românilor şi capabil să aloce incomparabil mai multe resurse reglărilor interne de conturi decât rezolvării problemelor grave ale societăţii”.
Fostul consilier al lui Ion Iliescu mai afirmă că declinul partidului a început odată cu pierderea alegerilor prezidenţiale din 2004 şi a fost alimentat de o serie de decizii strategice eronate.
Printre acestea, Nicolae enumeră „seria de atacuri violente şi aberante la adresa domnului Ion Iliescu”, lansată de reprezentanţii aşa-zisului „Grup de la Cluj”, sacrificarea lui Adrian Năstase prin retragerea sprijinului politic şi pierderea funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru PSD în 2006, deplasarea funcţiei de secretar general către o predominantă politică în detrimentul organizării interne pe timpul mandatului lui Titus Corlăţean, îndepărtarea lui Sorin Oprescu din partid, intrarea la guvernare alături de PDL.
„Inconsistenţa şi inconstanţa au caracterizat şi, din păcate, încă mai caracterizează acţiunea politică a PSD. Suspendarea lui Traian Băsescu în 2007 nu a fost susţinută de întreg partidul, lideri cu funcţii la nivel naţional manifestându-şi public scepticismul sau chiar critica faţă de acest demers. Cam aceiaşi au menţinut permanent o relaţie «personală», atât cu Traian Băsescu, cât şi cu unii lideri ai PDL, fie pe faţă, fie pe ascuns, sub diverse pretexte”, mai spune fostul senator PSD.
El mai apreciază că PSD nu reuşeşte să iasă din siajul temelor politice parazite lansate de preşedintele Traian Băsescu, iar opinia că USL domină în preferinţele electoratului „este superficială şi naivă”.
„Situaţia cea mai gravă este cea dată de organizarea internă a partidului. PSD este într-o stare de incoerenţă organizatorică, improvizează şi menţine o incertitudine nefirească atât în ceea ce priveşte colaborarea în cadrul USL la nivel local, în multe cazuri, cât şi în ceea ce priveşte rezerva de cadre şi criteriile de promovare, mai ales din perspectiva anului electoral 2012”, mai afirmă Nicolae.
El solicită declanşarea unui Congres al PSD, „onest, fără festivisme şi fără compromisuri de culise”, iar până atunci actuala conducere să instituie un moratoriu asupra tuturor deciziilor recente „care au generat conflicte şi confuzii”.