Acţiunile marilor companii europene au atins cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni, la jumătatea şedinţei de joi, după ce creşterea randamentelor obligaţiunilor ţărilor din zona euro a amplificat temerile de extindere a crizei datoriilor în ţările cu economii mai mari şi mai solide, relatează Mediafax.
La ora 12:30 GMT, indicele pan-european FTSEurofirst 300 era în scădere cu 1,6%, după ce a atins în timpul tranzacţiilor cel mai redus nivel de la începutul lui octombrie.
Acţiunile băncilor, care au scăzut cu peste 35% în acest an din cauza expunerii uriaşe la datoriile suverane din zona euro, au înregistrat printre cele mai mari pierderi.
Indicele bancar a coborât cu 2,6%. Titlurile KBC au scăzut cu 11,3%, iar Lloyds cu 5,2%.
Pe alte pieţe europene, indicele londonez FTSE 100 este în coborâre cu 2,03%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,36%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,5%.
Indicele spaniol Ibex are o pierdere de 1,1%.
Guvernul de la Madrid a fost nevoit joi să suporte cele mai mari costuri de împrumut începând din 1997, la vânzarea unor obligaţiuni pe zece ani în valoare de 3,6 miliarde de euro, iar randamentul mediu a urcat la 6,975%, cu 1,5 puncte procentuale peste media licitaţiilor din acest an. Randamentul maxim acceptat de guvernul spaniol a fost de 7,088%.
În 1997, Spania a acceptat un randament de 7,26% pentru obligaţiuni pe zece ani.
Guvernul de la Paris a vândut obligaţiuni de 7 miliarde de euro, la costuri mai mari. Guvernul de la Paris acceptat un randament mediu de 1,85% pentru titlurile pe doi ani, faţă de 1,31% în octombrie, respectiv de 2,44% pentru obligaţiunile scadente în 2015, faţă de 1,96% la ultima licitaţie.
Nivelul ridicat al randamentelor arată că investitorii nu au încredere în capacitatea liderilor europeni de a lua măsuri hotărâte pentru a combate criza.
„Schimbarea guvernelor în Italia şi Grecia contribuie prea puţin la schimbarea problemelor fundamentale. Programele de reformă sunt un pas în direcţia bună, dar aplicarea acestora necesită timp şi nu vor reprezenta o soluţie completă”, a declarat Henk Potts, analist la compania Barclays Wealth.
Randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de 10 ani se menţine peste 7% în pofida achiziţiilor acestor titluri de către Banca Centrală Europeană.
În aceste condiţii, randamentele obligaţiunilor Italiei se află la nivelul atins de obligaţiunile Greciei, Portugaliei şi Irlandei atunci când au fost nevoite să ceară ajutor financiar.
Franţa şi Italia, pe locul al doilea, respectiv al treilea în zona euro în funcţie de mărimea economiilor, sunt considerate prea mari pentru a putea fi salvate, în cazul unor probleme financiare grave.