6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce dispar cherhanalele

De ce dispar cherhanalele

Centrele de colectare a peştelui şi cherhanalele din Delta Dunării s-au transformat în puncte de debarcare pentru că nu îndeplineau normele impuse de Uniunea Europeană.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Marilena Tertiş, a declarat pentru AGERPRES că evaluarea unităţilor din Delta Dunării aparţinând pescarilor sau asociaţiilor acestora a început încă de acum un an, în timpul acesta constatându-se că centrele de colectare a peştelui nu îndeplineau normele de autorizare impuse de legislaţia în vigoare.

„Unităţile din Delta Dunării au fost evaluate începând de anul trecut şi în prezent mai sunt câteva în evaluare. Din cauză că nu îndeplineau condiţiile pentru centrul de colectare supus autorizării, unităţile au solicitat înregistrarea ca puncte de debarcare, astfel că per total nu putem vorbi de o scădere a numărului centrelor din Deltă care preiau sau prelucrează într-o anumită măsură resursa piscicolă”, a menţionat Marilena Tertiş.

Potrivit acesteia, în prezent, în Delta Dunării există doar trei cherhanale autorizate, aceste unităţi de produse proaspete din pescuit având dotări specifice în care se desfăşoară activităţi de recepţie, răcire, depozitare, preparare, ambalare şi livrare a produselor din pescuit proaspete, provenite direct din pescuit sau din centrele de colectare a peştelui. De asemenea, în Deltă se află doar patru centre de colectare a peştelui-unitate cu spaţii şi dotări corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, sortarea, curăţarea, depozitarea, răcirea şi prelucrarea primară prin desolzire, eviscerare, tăierea aripioarelor, a ­peştelui provenit, din pescuit sau acvacultură şi livrarea produselor rezultate către alte unităţi autorizate/înregistrate sani­tar-veterinar.

„În Deltă sunt autorizate în prezent 45 de puncte de debarcare, aceste puncte fiind de fapt locuri cu deschidere la apă, care dispun de facilităţi pentru acostarea ambarcaţiunilor de pescuit în vederea efectuării recepţiei, sortării, răcirii şi depozitării peştelui proaspăt provenit din pescuit, destinat unor unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, precum şi pentru vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor”, a mai spus Marilena Tertiş. 

Cele mai citite

Comercianții nu mai sunt obligați să emită bon fiscal, decât la cerere: Legea, publicată în Monitorul Oficial

Modificarea nu afectează drepturile consumatorilor, reglementate de legislația în vigoare Legislația privind emiterea bonurilor fiscale a fost modificată, iar noile reglementări au fost publicate în...

Programul băncilor în perioada sărbătorilor de iarnă: ce trebuie să știți pentru 24 decembrie – 7 ianuarie

În perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea băncilor își adaptează programul de lucru, iar multe dintre sucursale vor fi închise în zilele de 25 decembrie,...

Capitalul românesc câștigă teren în sistemul bancar: Ponderea activelor băncilor autohtone se apropie de 40%

România controlează aproape 40% din activele sistemului bancar, marcând o creștere notabilă a capitalului autohton. Potrivit datelor BNR, ponderea activelor băncilor cu capital străin...
Ultima oră
Pe aceeași temă