Producătorilor le va fi interzis să mai adauge aditivi la unele alimente, cum ar fi iaurtul nearomatizat, untul sau compotul, iar la altele vor fi permise mai puţine E-uri decât în prezent, măsurile urmând să se aplice din iunie 2013.
Aditivii nu vor mai avea ce să caute nici în paste făinoase, pâine simplă, miere, apă şi suc de fructe. În schimb, dulciurile, snacks-urile, sosurile şi băuturile aromatizate vor avea în continuare destul de multe E-uri. Deciziile au fost luate de Comisia Europeană, care a adoptat două acte legislative privind utilizarea aditivilor, care ar trebui să fie mai sigură şi mai transparentă.
Lista cu aditivii permişi în alimente nu va intra în vigoare imediat pentru a permite industriei alimentare din UE să se adapteze la noile norme. Ceva mai repede se va pune în aplicare lista aditivilor din ingredientele alimentare, cum ar fi alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive. Aceasta se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.
Lista aditivilor din produsele alimentare este disponibilă într-o bază de date online şi va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar şi autorităţilor de control să identifice cu uşurinţă aditivii care sunt autorizaţi într-un anumit produs alimentar.
Adoptarea celor două regulamente privind aditivii va spori capacitatea de decizie a cetăţenilor şi, deopotrivă, a industriei, deoarece vor face ca tuturor celor interesaţi să le fie mai uşor să ştie exact care sunt aditivii autorizaţi în produsele alimentare, precizează oficialii CE. În esenţă, aceasta înseamnă un cetăţean mai bine informat şi, în acelaşi timp, o industrie alimentară a UE dotată corespunzător pentru a introduce noi produse inovatoare şi sigure, a declarat comisarul pentru sănătate John Dalli.
Aditivii alimentari sunt substanţe care se adaugă la alimente dintr-o varietate de motive tehnice, precum conservarea, stabilizarea, colorarea, îndulcirea. Utilizările autorizate ale aditivilor sunt, de acum înainte, enumerate în funcţie de categoria de produse alimentare la care pot fi adăugaţi. Comisia consideră că aceasta este o îmbunătăţire importantă în comparaţie cu vechile liste care erau dispersate în mai multe anexe la trei directive diferite.