Persoanele care suferă de miopie, hipermetropie sau astigmatism au acum posibilitatea de a renunţa la ochelari sau la lentilele de contact, în doar 4 minute, printr-o intervenţie noua în România, care nu necesită bisturiu – iLasik.
Peste 285 milioane de oameni din întreaga lume au probleme de vedere, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cele mai răspândite dintre problemele de vedere sunt miopia, hipermetropia şi astigmatismul (anomalii de refractieoculară). Imediat în clasamentul celor mai întâlnite probleme oftalmologice se plasează cataractă, cu un procent de 33 la sută.
Îngrijorător este faptul că aceste cifre se aplică în proporţie de 90% în ţările în curs de dezvoltare precum România.
Tratament personalizat, folosit de NASA
iLASIK este cea mai sigură şi modernă metodă de intervenţie din gamă procedurilor care necesită folosirea radiaţiei laser, în scopul corectării problemelor de vedere. Tehnologia iLasik este o metodă revoluţionară aplicată chiar în corecţia defectelor de vedere ale astronauţilor NASA şi a piloţilor Forţelor de Apărare SUA.
„Această procedură este personalizată în funcţie de nevoile fiecărui pacient în parte. Pentru reuşită se iau în considerare toate particularităţile fundamentale ale vederii pacientului, astfel realizându-se un tratament în conformitate cu structura ochiului bolnav”, a explicat dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog în cadrul West Eye Hospital.
Eficienţa procedurii în funcţie de numărul dioptriilor
Laserul iLASIK poate corecta miopia de până la 7-9 dioptrii, hipermetropia de până la 4-6 dioptrii, astigmatismul de până la 4-6 dioptrii.
Persoanele care pot beneficia de acest tratament revoluţionar sunt: persoanele care poartă ochelari sau lentile de contact şi au vârstă peste 21 ani, persoanele care nu au boli de ochi, cum ar fi keratoconus sau tensiune oculară, persoanele a căror defecte ale ochilor nu s-au modificat de cel puţin un an şi persoanele care nu sunt gravide sau în perioada de alăptare.
„În mod obişnuit ambii ochi sunt trataţi în timpul unei singure proceduri, durată fiind de circa 4 minute pentru fiecare ochi. Pacientul este conştient pe parcursul întregii operaţii, însă i se pot administra anestezice uşoare. Recuperarea este mult mai scurtă şi mai uşoară datorită tehnologiei de ultima oră, deoarece spre deosebire de metodele tradiţionale, această tehnologie presupune renunţarea completă la bisturiu”, potrivit specialistului West Eye Hospital.
Cât costă operaţia
Preţul unei operaţii cu laserul iLasik variază între 4000 şi 5000 de lei, în funcţie de complexitatea intervenţiei.
Începând de anul acesta, laserul personalizat iLASIK a ajuns şi în ţara noastră prin intermediul spitalului West Eye Hospital.